• majoritatea candidaților au ales educația fizică ca disciplină de concurs la ultima probă a bac-ului • Simona Ciuche susține, astăzi, teza de limba română
Sfîrșitul examenului de bacalaureat a fost în județul Bacău unul în forță. Peste 3.400 de candidați din totalul celor 4.000 care au rămas în cursă după consumarea primelor probe au ales educația fizică ca ultima probă a bac-ului. Deși unii elevi au recunoscut că au optat pentru „sport” în ideea de a mai scăpa de învățat sau de a se asigura de o notă mai mare, profesorul Gheorghe Rață, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), a fost extrem de ferm: vor exista și note mici. „Baremurile sînt acceptabile, dar asta nu înseamnă că toată lumea va lua numai note de 9,00 și 10”, ne-a declarat inspectorul Rață. Începută încă de la ora 7,00 a zilei de ieri, proba de educație fizică a bacalaureatului s-a derulat aproape fără nici un incident, candidații primind un ajutor nesperat din partea vremii, care i-a ferit de căldurile sufocante dn ultimele zile. De altfel, Ministerul Educației și Cercetării a luat toate măsurile de precauție, stabilind un program de derulare a probei cuprins între orele 7,00 – 10,00 și 17,00 – 19,00. Vremea răcoroasă a făcut însă ca acesta să nu fie respectat ad literam, multe centre de examen terminînd proba în jurul amiezii.
Universitarul Alexandru Neagu vrea bareme pentru măiestrie sportivă
Singurele probleme ale ultimei zile de bac au venit dinspre Onești, unde universitarul ieșean Alexandru Neagu, președintele centrului de examen de la Liceul „Grigore Moisil”, s-a plîns că nu a putut controla proba de educației fizică din cauza lipsei unui sistem de notare foarte clar. „Eu nu am putut să controlez în nici un fel modul de desfășurare al acestei probe. Am încercat să obțin lămuriri de la inspectorul de specialitate, profesorul Gheorghe Rață, însă, în ciuda promisiunilor, n-am reușit să aflu nimic, ne-a declarat Alexandru Neagu, care să arătat extrem de nemulțumit de lipsa unor sisteme clare de notare și de lipsa de colaborare cu inspectorul de specialitate. Președintele de la „Mosil” a mai reclamat faptul că cei patru profesori din comisia de examinare n-au primit numirile oficiale și că unul dintre aceștia, devenit indisponibil, a fost înlocuit fără aprobările necesare. Cu toate acestea, profesorul Neagu spune că nu se îndoiește de valoarea sportivă a candidaților, printre care s-au numărat și gimnastele Andreea Isărescu și Irina Achim, și nu are de gînd să conteste notele foarte bune obținute de către candidați.
De cealaltă parte, inspectorul Gheorghe Rață susține că i-a explicat profesorului Nargu cum se notează partea de măiestrie sportivă a probei de educație fizică, dar a lăsat să se înțeleagă că universitarul ieșean este nițel exagerat. „I-am explicat domnului președinte că la măiestrie sportivă se pun două note, pentru tehnică și pentru evoluția de ansamblu a candidaților. De altfel, acest lucru este prevăzut și în regulamentul de bacalaureat. Domnul profesor dorea, probabil, să existe un barem în care să se spună că dacă copilul ține capul în partea dreaptă primește un număr de puncte, iar dacă îl ține în partea stîngă primește alt număr de punte. Cît privește înlocuirea profesorului examinator, i-am comunicat domnului președinte telefonic schimbarea efectuată. Mi-a cerut un fax, i l-am trimis, timp în care candidații au așteptat ca domnul profesor să primească hîrtia mult dorită, în loc să susțină concursul”, ne-a explicat inspectorul Gheorghe Rață.
Simona Ciuche trage cortina bac-ului băcăuan
Cortina examenului de bacalureat va cădea abia astăzi, cînd Simona Ciuche susține, pentru a doua oară, proba scrisă de limba română. După emoțiile create de pierderea primei teze de limba română de către membrii comisiei de examen, Simona „s-a împăcat cu ideea că va trebui să dea încă o dată proba de română”, după cum ne-a mărturist acum două zile. Azi, ea va avea alte subiecte. Indiferent de rezultat, Simona va intra, cu siguranță, în analele bacalaureatului. Tot astăzi, Inspectoratul Școlar va demara ancheta asupra celor doi profesori – supraveghetori, Gabriela Melinte și Lorena Nițu, de la clasa în care a dat examen Simona Ciuche. Cercetările vor fi efectuate de o comisie de cercetare din care fac parte inspectorul Petru Botezatu, profesoara Margareta Neacșu, director la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” și profesorul Neculai Alexandrescu de la Liceul Pedagogic. (Eduard CUCU, Romeo SĂLBATECU)
Lasă un răspuns