Fenomenul există însă, iar în capcana lui pot cădea mulți.
Filiala Bacău a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România – CECCAR a reluat, recent, dezbaterea unei pe teme care o are pe rolul întâlnirilor profesionale încă de acum șase ani: „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Dezbaterea a avut ca suport dizertația președintelui filialei, ec. Marcel Bulinschi, „«Spălarea banilor» în contextul globalizării”, dar a pornit de la o realitate subliniată chiar de profesioniștii în domeniu: în județul Bacău, ani la rând nu s-a raportat niciun caz de spălare de bani! La rândul lor, și reprezentanții instituțiilor implicate în combaterea acestor activități ilegale au remarcat neobișnuitul situației.
Cu toate acestea, fenomenul spălării banilor continuă să existe. „Mai mult – a remarcat comisarul Florin Sava, de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate și a Terorismului – pot fi chiar experți contabili care, fără voia lor, au devenit victime ale afaceriștilor implicați în activități de spălare de bani. Lucrez de 14 ani la dosare de fraudă economico-financiară și de alți 7 ani în probleme de spălare de bani. Nici mie, și nici procurorilor cu care am lucrat nu ni s-a arătat un singur raport de tranzacții suspecte.” Comisarul șef s-a arătat chiar destul de pesimist față de viitorul legal al afacerilor, în condițiile în care contabilii, din rațiuni necunoscute, nu au sesizat elemente de identificare a operațiunilor de spălare de bani. „Dar – a tras concluzia Florin Sava -, dacă ne manifestăm îngăduința la nesfârșit, vom vedea afaceri negre, frauduloase, din ce in ce mai mari, care vor implica relații, pentru că unii infractori ajung în politică, iar de la un anumit nivel e din ce în ce mai greu să-i «atingi».”
Oricare reprezentant legal al societăților comerciale – a opinat președintele filialei CECCAR – trebuie să respecte legea, actele normative fiind făcute de legiuitor depinzând și de modul în care profesionistul contabil știe să prezinte fenomenul spălarii banilor. „Printre persoanele obligate să adopte măsuri de prevenire a spălării banilor și a finanțării actelor de terorism și, în acest scop, pe bază de risc să aplice măsuri standard, simplificate sau suplimentare, de cunoaștere a clientelei, care să le permită identificarea, după caz, și a beneficiarului real – a precizat, în expunerea sa, Marcel Bulinschi – se numără și auditorii, persoanele fizice și juridice care acordă consultanță fiscală sau contabilă, notarii publici, avocații, experții contabili și alte persoane care exercită profesii juridice liberale.”
La dezbatere au mai fost prezenți și reprezentanți ai organismelor implicate în combaterea fenomenului – prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău, Adrian Majeri, comisarul șef Andrei Ioan, de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, din Inspectoratul de Poliție Județean, directori de bănci interesați de mecanismele prin care pot fi detectate tranzacțiile care pot fi suspectate că ar ascunde activități ilegale în domeniul financiar, experți contabili, între care Constantin Păstrăv, directorul executiv, și Mihai Șchiopu, auditor de calitate, ai filialei CECCAR.
Cu același prilej, Constantin Păstrăv a prezentat „Ghidul de prevenire și combatere a spălării banilor”, apărut în colecția „Doctrină și deontologie profesională”, ediția a IV-a revizuită și adăugită. Câte un exemplar din lucrare a primit fiecare participant la masa rotundă.
Petru DONE
Lasă un răspuns