Sase promotii ale fostului Liceu Comercial din Bacau s-au revazut, pentru prima data la un loc, simbata dimineata, la sediul scolii care continua traditia invatamintulului economic si comercial in Bacau, Colegiul Economic „Ion Ghica”. Aproape 100 dintre fostii elevi s-au reintilnit (dupa 64 de ani unii, dupa 50 – 55 de ani altii) cu actualul director al colegiului, Dana Enache, cu directorul adjunct, Mioara Pruteanu, si cu directorul scolii din perioada 1965 – 1982, Vasile Gavriliu.
Reuniunea a fost pusa la cale la initiativa economistului Constantin Bulibasa, dar ideea a fost imbratisata rapid de un inimos colectiv de initiativa. Decanul de virsta al tuturor, Ion Pruteanu, din promotia 1946 a scolii, a fost desemnat si amfitrionul reuniunii, care, dupa oficierea unui tedeum, a dat curs liber amintirilor despre anii de scoala care au marcat definitiv vietile tuturor celor prezenti. „Am parcurs o perioada foarte grea – a opinat Vasile Gavriliu. Dar, eram tineri, entuziasti si am trecut peste toate. Am asistat, insa, la prefacerea unei scoli care avea sa devina una dintre cele mai importante in Romania in domeniul comertului si economicului. Si nu am fost cei mai buni doar profesional. Formatiile noastre artistice sau de dansuri populare, echipele care activau in mai multe discipine sportive ne reprezentau cu mare cinste”.
Elevi si profesori – multi dintre ei trecuti deja in lumea umbrelor, dar in memoria carora s-a pastrat un pios moment de reculegere – au asistat, ani la rind rind, la reinfiintarea Grupului Scolar Comercial (dupa o „pauza” de cinci ani in activitatea fostei Scoli Comerciale) si la construirea noului sediu al scolii, au sarbatorit jubileul acesteia si au lansat o monografie a ei. O noua monografie se afla deja in lucru, pentru ca in 2011 se implinesc 90 de ani de invatamint comercial in Bacau.
Despre aceste evenimente, despre figurile cele mai cunoscute ale scolii au vorbit, pe rind, reprezentantii tuturor celor cinci promotii de pina in anul 1955, pina la intreruperea activitatii scolii, care avea sa fie reluata in 1960. Iar emotiile au sporit de la o evocare la alta si au culminat cind poetii promotiilor de acum mai bine de 50 de ani si-au citit dedicatiile anilor de scoala.
A fost o generatie unita – am dedus din scurta revedere a promotiilor Scolii Comerciale. Ca dovada, multi dintre fostii colegi s-au revazut, dupa traditie, si la zece ani odata, la cinci ani apoi, dar, de un timp, revederile se fac an de an. Recordul apartine, insa, promotiei 1955, care organizeaza asemenea intilniri in fiecare luna.
Cum altfel nu se putea, intreaga asistenta a adastat, in dupa-amiaza zilei de simbata, si la fosta terasa publica a Bacaului, din Parcul Trandafirilor, acum un restaurant modern, pentru o binevenita agapa.
* * *
Infiintata in 1921, Scoala de Comert Bacau a devenit Scoala Superioara de Comert in anul 1925, iar din anul 1936 Liceul Comercial de Baieti. La 1 septembrie 1960, a fost infiitat Grupul Scolar Comercial, in cadrul caruia functionau Scoala profesionala si Scoala Tehnica Comerciala, in prezent Scoala Postliceala. In anul 1966, a fost infiintat Liceul Economic, fiind de la 1 septembrie 1969 in actualul sediu. In 1972, Şcoala Comerciala s-a unit cu Liceul Economic sub denumirea de Grup Scolar Economic Administrativ si de Servicii. La 5 noiembrie 2003, a devenit Colegiul Economic „Ion Ghica”.
Lasă un răspuns