O grupare infracţională specializată în infracţiuni informatice a ajuns în faţa instanţei după ce DIICOT Bacău a dispus, anul trecut, trimiterea în judecată a membrilor săi.
La sfârşitul lunii trecute, Tribunalul Bacău a menţinut măsura controlului judiciar luată faţă de 10 dintre inculpaţi, iar decizia a rămas definitivă. Din grupare făceau parte persoane din Bacău şi Piatra Neamţ, unele cu antecedente penale.
Conform rechizitoriului, inculpaţii au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de aderare/sprijinire sau constituire a grupului infracţional organizat. Procurorii susţin că membri ai grupării s-au deplasat pe teritoriul statului Filipine în scopul săvârşirii infracţiunilor de falsificare a instrumentelor de plată electronică, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi accesare fără drept a unor sisteme informatice.
În urma infracţiunilor, inculpaţii au obţinut sume importante de bani în schimbul datelor cardurilor bancare sustrase, pe care le-au pus la dispoziţia grupării. Fiecare membru al grupării avea un rol bine definit. A.C. a fost acuzat că a sprijinit gruparea prin comercializarea în repetate rânduri către membrii acesteia de dispozitive electronice concepute în vederea copierii de date de pe cardurile bancare. Acesta a desfăşurat, în 2017, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, mai precis a produs şi i-a vândut lui U.C. un dispozitiv electronic conceput în vederea copierii de date de pe cardurile bancare. De asemenea, a produs 6 dispozitive de tip deep insert skimmer pe care i le-a vândut lui B.R.A., care intenţiona să le transporte în Filipine, pentru a le pune la dispoziţia asociaţilor săi. Un alt membru important al grupării a fost N.I.A. care, în cursul lunii decembrie 2017, a iniţiat, împreună cu inculpaţii U.C., R.M.G. şi C.C., un grup infracţional organizat profilat pe săvârşirea infracţiunilor de falsificare a instrumentelor de plată electronică, transfer autorizat de date, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi accesare fără drept a unor sisteme informatice, activitatea infracţională urmând a fi desfăşurată pe teritoriul Irlandei. Un alt membru al grupării, B.E., a fost acuzat de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. Acesta a amplasat, în 2017, un dispozitiv electronic conceput în vederea copierii de date de pe cardurile bancare, în fanta ATM-ului aparţinând Băncii Transilvania, situat în centrul comercial Ceahlăul Shopping City Mall.
Conform rechizitoriului, gruparea a fost constituită în martie 2014 şi a acţionat până în decembrie 2017, activităţile infracţionale fiind desfăşurate în regiunea Asiei de Sud – Est, cu precădere pe teritoriile statelor Malaezia şi Filipine. În timpul urmăririi penale, în ianuarie 2018, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bacău a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor B.E., B.R.A. şi U.C.. În mai 2018, Curtea de Apel Bacău a instituit măsura controlului judiciar.
Lasă un răspuns