Ceea ce unora le-ar putea părea o idee trăznită, celor de la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Bacău li s-a părut – și n-au greșit! – că mesajul „fii responsabil de alegerile tale”, cel puțin în ceea ce privește consumul de stupefiante, ajunge la conștiința unor posibili consumatori, dar nu numai, tocmai prin trăirea, măcar puțin, efectelor produse de acestea. Cu alte cuvinte, de Ziua Internațională de Luptă Împotriva Traficului și Consumului Ilicit de Droguri, cei care au acceptat să viziteze instituția au fost provocați la a testa efectele consumului de droguri prin intermediul unor ochelari special „croiți”, percepția realității fiind total deformată prin încercarea de a privi prin ei.
Cei care au acceptat provocarea au avut, de bună seamă, o experiență inedită și bulversantă la propriu, dată de pierderea oricărui reper și control asupra propriului trup, urmată, după scoaterea ochelarilor, de câteva secunde (care au părut tare lungi) de amețeală.
Metoda informării populației cu ajutorul ochelarilor este, de altfel, folosită de ceva vreme de CPECA Bacău în cadrul proiectelor și campaniilor cu specific derulate, dovedindu-se atât în rândul populației la risc, cât și a restului comunității – părinți, cadre didactice, factori de decizie etc. – foarte eficientă.
Metoda a fost prezentată joi, 26 iunie, de Ziua Traficului și Consumului Ilicit de Droguri, în cadrul evenimentului „Parteneriat pentru comunitate” desfășurat la sediul CPECA Bacău în prezența reprezentanților instituției, voluntari, foști consumatori și părinți ai acestora și jurnaliști, eveniment ce a presupus și o trecere în revistă a activităților derulate de CPECA împreună cu voluntarii în anul școlar 2013 – 2014, a proiectelor de viitor, prezentarea Strategiei Antidrog a Județului Bacău 2012 – 2014 și, cel mai important, un scurt moment festiv. Cel din urmă a fost dedicat voluntarilor CPECA Bacău, aceștia fiind premiați cu diplome sub formă de „Scrisoare de mulțumire”, emisă de Agenția Națională Antidrog. Un moment, de asemenea, cheie a fost lansarea la nivel local a platformei on-line a voluntarilor antidrog „INFODROG”, proiect național lansat tot joi de către ANA. „Am ales să marcăm această zi, care reprezintă și 11 ani de existență a Agenției Naționale Antidrog, prin lansarea în spațiul de socializare, cel mai cunoscut și frecventat de populația tânără, în general, dar și de către adulți, a unei pagini de informare, al unui spațiu în care să se realizeze schimb de experiențe, de opinii și să fie facilitate dezbateri – a spus Marta Butnaru, reprezentant CPECA Bacău. Suntem conștienți că generațiile tinere sunt extrem de diferite față de ceea ce eram obișnuiți acum zece ani – a mai spus Butnaru -, atât în ceea ce privește comportamentul, cât și în privința mentalităților. În replică la toate acestea trebuie găsite noi strategii de abordare, atât în domeniul combaterii, cât mai ales în cel al reducerii cererii de droguri. Transmiterea mesajului societății către tineri prin intermediul spațiului virtual reprezintă doar un pas în adaptarea răspunsurilor și intervențiilor la noile tendințe de consum și trafic”.
Lasă un răspuns