– delegatia bacauana prezenta la o etapa dintr-un proiect european, la Torino, a gatit intr-o cantina sociala pentru asistatii italieni, dar si pentru colegii lor, reprezentanti din zece orase europene – bacauanii au preparat mincaruri traditionale italiene, dupa retete, cu ingredientele asigurate de gazde – daca doamnele au fost cotate ca fiind cele mai bune gospodine, barbatii s-au multumit sa faca poze si sa filmeze
O delegatie bacauana a participat, de curind, la un simpozion in orasul italian Torino, actiune dintr-un amplu proiect european, destinat comunitatilor sanatoase. In cadrul intilnirii, organizatorii italieni au pus la punct si o surpriza pentru participantii din cele zece orase europene, inclusiv municipiul Bacau. Supriza, de altfel un schimb de experienta si de a arata cum se deruleaza la ei serviciile sociale, a constat in cooptarea delegatilor la cratita. Municipiul Bacau a fost reprezentat de Corneliu Pricope, manager local de proiect si trei membri ai Grupului de Sprijin Local: Roxana Mironescu, viceprimar al Bacaului, Aura Cretu, director adjunct la Directia de Sanatate Publica, Brindusa Rusu, consilier superior la Compartimentul de Planuri si Programe al Agentiei pentru Protectia Mediului Bacau. La o cantina sociala de la periferia orasului Torino, „Mirafiori Sud”, s-a organizat „Kitchen Club”, unde delegatiile din cele zece orase europene au trebuit sa gateasca pentru ei, precum si pentru asistatii italieni care sint ajutati cu alimentele de aceasta cantina sociala. „Fiecare participant a contribuit la realizarea unui meniu stabilit anterior de organizatori, produsele si mincarurile cu specific local fiind consumate atit de catre participantii la proiect, cit si de catre persoanele din cartierele invecinate ce au nevoie de ajutor social. Organizatorii ne-au pus la dispozitie ustensilele de bucatarie si ingredientele, toate produse in microferma lor, precum si meniurile in engleza dupa care trebuia sa gatim. La aceasta cantina sociala lucreaza un bucatar si un muncitor, care nu gatesc insa pentru asistati, ci doar ii indruma si supravegheaza, pentru ca asistatilor li se pun la dispozitie oalele si ingredientele de care au nevoie si isi gatesc singuri ce doresc”, a declarat viceprimarul Roxana Mironescu.
Bacauancele „le-au dat ceata” europencelor in bucatarie
Cele trei doamne din judetul nostru au reusit sa stirneasca admiratia si invidia colegelor din celelate orase europene. Ele au lucrat pe echipe, cu reprezentanti spanioli, englezi, greci, italieni, suedezi sau polonezi. In timp ce bacauance nu au stat pe ginduri si si-au pus sortul in briu, minuind cu dexteritate atit ustensilele de bucatarie, cit si ingredientele, reprezentantul nostru si-a dat rapid seama ca este mai util sa imortalizeze momentul pe film si in poze. „Eu am facut echipa cu doamna de la DSP, cu o englezoaica si o italianca. Ne-a picat o reteta de pui traditional italian, un fel de pui taranesc, cu multe legume, „pollo alla cacciatora”. Colegele noastre straine erau cu totul dezorientate, nici nu stiau sa tina in mina ustensilele de bucatarie si se uitau foarte mirate la noi. Asa ca pe ele le-am pus sa taie rosiile cubulete. Reteta era simpla. Trebuia sa taiem legumele: fasole verde, morcovi, ardei gras, telina, rosii, patrunjel, trase apoi prin ulei de masline. Puiul se flamba, se tragea prin ulei de masline si toate se puneau in niste tavi mari, se aranjau, deasupra se puneau plante aromatice, busuioc, dafin, maghiran, salvie si se dadeau la cuptor. Apoi a trebuit sa mai facem un fel de placintele si ruloruri cu sos de pita si un cocteil Mojito. Am gatit in cantitati foarte mari. Femeile din Romania stiu sa gateasca. Eu mai gatisem si acasa preparate din bucataria italiana, pentru ca periodic fac paste, pita sau dulciuri”, ne-a marturisit viceprimarul Roxana Mironescu. Colega de la Mediu, Brindusa Rusu, a catalogat experienta ca fiind interesanta. „Eu nu am mai gatit preparate din bucataria italiana, ma pricep la mincarea noastra traditionala, dar m-am descurcat. Eu a trebuit sa fac un fel de cornulete cu crema din brinza. Brinza se dadea de doua ori prin sita, se amesteca cu coaja de portocala rasa si zahar si apoi se tinea la frigider 30 de minute. Aluatul la cornulete era facut deja, la rece. Se umpleau acestea si se tineau iar la frigider. S-a mai gatit lasagna si un fel de mincare mai ciudata, cu briza si busuioc, dar si fripturi”, ne-a spus si Brindusa Rusu.
Flot a zis
Un nou mod de a se pune la mancat si baut,gratis bineinteles.Rusine sa va fie ,cand in bacau sunt atatea prbleme si ilegalitati.
Anonim a zis
FLOT, calmeaza-te! ia-l pe botomei si mergeti si pe la altii, noi ne+am cam plictisit de voi.
Botomei loveste in coruptia din Primaria Bacau a zis
Botomei loveste in coruptia din Primaria Bacau.
Popovici se scandlizeaza ca a ajuns sa fie cercetat de Comisia de Disciplina a Functionarilor Publici.Asta dupa ce in complicitate cu cu fostul arhitect sef al bacaului le-a cerut unor cuparatori de drepturi litigioase un Kilogram de aur pentru sufletul sau. Aurul a ajuns la Popovici in birou. A stat pitit cateva zile prin dulapuri, insa Popovici s-a sucit si s-a autodenuntat la DNA. Daca penal s-ar putea sa fie doar martor , acum faptele lui sunt de competenta Comisiei de Disciplina. Ca sa deturneze subiectul cercetarii disciplinare,Popovici a deteminat o angajata a primariei Bacau din Politia Primariei sa faca o reclamatie pentru lovire impotriva lui Botomei. Reclamatia este mincinoasa . Faptele nu sunt dovedite.
iXulescu a zis
Toti neghibii se gandesc numai la „potoale”. Habar nu au ca trebuie sa mai „lucram” si la imaginea noastra serios afectata in strainatate de indivizi ca Flot care numai de ghioraitul matelor au grija. Cat despre „justitiarul” Botomei, il cunosc mai bine decat toti cei care cred serios in demersurile lui, este doar un oportunist, hotz, judecat in consiliu de onoare si dat afara (i s-a desfacut contractul de munca) pe vremea cand avea primul job.
Felicitari d-nei viceprimar, participanta in delegatie la Torino.
Un student din prima promotie ceva mai „copt”