Restantele la creditele bancare ale bacauanilor continua sa creasca si au ajuns, dupa cinci luni din an, la cel mai mare nivel din ultimii doi ani, dupa ce luna ianuarie a adus o relativa calmare a lor. Acestea au ajuns la peste 222 de milioane de lei, fata de aproape 159 de milioane in ianuarie si numai 192 in mai. In schimb, volumul economiilor bancare in lei si in valuta ale bacauanilor a fost mai mic in mai, comparativ cu luna precedenta, si a ajuns la aproape 5.600 de milioane de lei, pe cind cel al creditelor a fost in crestere, pina la 3.526 de milioane de lei, asa cum rezulta din situatia facuta publica de Banca Nationala a Romaniei.
Bacauanii au solicitat bancilor credite in lei de peste 1,725 de miliarde de lei, iar in valuta la echivalentul a peste 1,8 miliarde de lei. In schimb, disponibilitatile la vedere, depozitele pe termen si depozitele rambursabile dupa notificare si altele sint in valoare de peste 5,6 miliarde de lei. Cel mai mare volum al creditelor, fie in lei, fie in valuta, este cel al creditelor curente, aflate in preluare / rambursare. Creditele restante ramin, in continuare, mai mici decit economiile, dar de peste 222 de milioane de lei, de aproape sase ori mai mari decit cele din luna octombrie 2008, cind au ajuns la numai 37,7 milioane de lei. Este de inteles ca rezidentii au cel mai mare volum de credite, 3,525 de miliarde de lei, pe cind nerezidentii abia ating 0,2 milioane de lei la imprumuturile in lei (in stationare) si 1,1 milioane de lei la cele in valute straine (tot in stationare).
Problema cea mare ramin, in continuare, si pe piata bacauana, creditele pentru consum ale populatiei, cele mai mari, de 1,300 de milioane de lei in ambele tipuri de valuta, in timp ce pentru locuinte s-au cerut numai 311 milioane de lei, iar pentru alte scopuri 26 de milioane. Cel mai mare volum de credite apare, insa, in contul agentilor economici, adica aproape 1.877 de milioane de lei, tot in ambele valute (nationala si straina).
La capitolul disponibilitati putem vorbi de economii importante si in cazul firmelor si institutiilor. Acestea au in cont depozite in valoare de 456 de milioane de lei. Dar populatia detine ponderea, ca de obicei, la sfirsitul lunii mai suma fiind de aproape 2.202 milioane de lei (in crestere). Trendul acestei piete a fost unul diferit in mai, dupa ce criza financiara si economica a inceput sa-si arate bine coltii si la noi. Recomandarile facute aici sint in favoarea economiilor, dar a reaparut si in favoarea creditelor.
La nivel national, valoarea restantelor a ajuns la 12,6 miliarde de lei, de peste doua ori mai mare decit in aceeasi luna a anului trecut si mult peste nivelul restantelor din mai 2008. Românii se impotmolesc tot mai mult în rate. Credite de 1,5 miliarde de lei au devenit restante intr-o singura luna. Valoarea restantelor a ajuns la 12,6 miliarde de lei, de peste doua ori mai mult decit in aceeasi luna a anului trecut si mult peste nivelul restantelor din mai 2008. Este cea mai mare crestere lunara a datoriilor neachitate la timp de cind Romania a intrat în recesiune. Valul a venit in special pe segmentul creditelor in valuta. Astfel, restantele au ajuns sa reprezinte 6,2% din totalul creditelor, fata de 2,8% in mai anul trecut. Pe categorii de imprumuturi, restantele in lei s-au majorat cu peste 300 de milioane, pina la 5,8 miliarde. La valuta, restantele s-au majorat cu 20% in mai fata de aprilie, pina la 1,6 miliarde de euro. Chiar daca, aici, rata datoriilor este mai mica, creditele cu probleme in euro au crescut mult mai abrupt in ultimul an si jumatate decit cele in lei, pe fondul deprecierii monedei nationale.
eu a zis
si o sa mai creask , eu unul am un credit pe care il achit luna de luna far anici o restanta, dar luna aceasta cand am fost sa imi platesc rata am aflat k datorita ordonantei lui boc mi s-a marit rata. Acum ma gandesc sa raman si eu restantier. Bancile si statul in loc sa faca cev asa ne fie viata mai usoara park vor sa murim cu totii