Pe 6 aprilie, Ziua Națională de Luptă Împotriva Fracturării Hidraulice, sunt programate, simultan, în peste 60 de localități din România și în mai multe orașe din străinătate, mitinguri și marșuri. În Bacău, protestul va avea loc în Piața Tricolorului, de la ora 15,00. „Ieșim cu toții în stradă, săteni și orășeni, cetățeni de diferite etnii și convingeri, din țară și din diaspora, ca să ne apărăm împreună pământul, apa și aerul” – spun organizatorii.
Protestatarii cer Parlamentului și Guvernului, între altele, interzicerea prin lege a fracturării hidraulice în explorarea și exploatarea hidrocarburilor neconvenționale, inclusiv a gazelor de șist, anularea hotărârilor de Guvern prin care s-au aprobat în mod ilegal acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de șist și respectarea voinței comunităților locale și transparentizarea procesului decizional.
Protestele împotriva fracturării hidraulice au intrat, astfel, într-o nouă etapă. „În timp ce la Pungești (Vaslui) se pregătește primul foraj – au precizat organizatorii -, alte perimetre au fost concesionate pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de șist. Metoda fracturării hidraulice, în cea mai agresivă formă, începe să fie implementată pe ascuns, atât la exploatările clasice de petrol și gaze, pentru creșterea productivității, cât și la explorările din largul Mării Negre, fără niciun fel de studiu de impact asupra sănătății ți mediului.”
Aproape 100 de ONG-uri și grupuri informale participă la organizarea Zilei Naționale de Luptă Împotriva Fracturării Hidraulice, printre care 70 de ONG-uri grupate în Coaliția pentru Mediu, Mișcarea de Rezistență de la Pungești, Asociația România Fără Ei, Comunitatea Uniți Salvăm, Academia Civică Bihor, Asociația România Vie, Asociația Femeilor Universitare, Asociația Cetățenilor Abuzați din România, DobroGeea, Mișcarea Națională de Rezistență, Centrul de Intervenție Civică, precum și și preoți din zonele afectate de lucrările privind explorarea și exploatarea gazelor de șist. Au fost pornite peste zece acțiuni în instanță, unele dintre ele în desfășurare, prin implicarea unor avocați pro bono și a mai multor ONG-uri. De asemenea, peste zece documente științifice care demonstrează impactul fracturării hidraulice au fost strânse și traduse de voluntari (http://stopfracturare.ro/dovezi-stiintifice). (Petru DONE)
obiectiva a zis
PARIU ca nu IESE nimeni…….sau doar cativa……le place ca, in curand, vor sa bea APA de la robinet, cu 5 euro 1/2 de litru……si vor avea cutremure de suprafata…..mii pe zi………si NU vor mai avea teren agricol , ci desert…….inconstienti, nesimtiti, fara simt civic, fara coloana vertebrala, fara minte…….nici NU mai vreau sa comentez…..ma deranjeaza indolenta concetatenilor mei…….
andrei a zis
Dar impotriva cresterii accizei, de ce nu protesteaza nimeni???
obiectiva a zis
eu as iesi la proteste SI pentru OUG 80 din 2013 prin care guvernul PONTA majoreaza cu 100% taxele judiciare de timbru….poftim, acum ajungi la instanta, te jupoaie de viu cu taxele lor……..pensiile si salariile NU le-au majorat cu 100%……de la 4 lei o cerere devine 100 de lei ! justitia a devenit accesibila DOAR pentru miliardari ! NU mai vorbesc de faptul ca, la tribunalul bacau sectia contencios NU exista nici macar scaune sa ai pe ce sta la studiat dosarul, nu mai vorbesc ca ECRISUL de la tribunalul bacau sectia civila si penala e PRAF de peste 1 an de zile si cetatenii nu mai au nici unde sa se informeze…..eu zic sa puna CUTIA MILEI ca la Biserica sa donam noi , justitiabilii, deoarece acestia se scuza spunand ca NU SUNT BANI !!!! normal ca nu sunt bani de vreme ce salariile uriase si pensiile astronomice ale magistratilor care, cica, ne judeca, inghit tot bugetul alocat justitiei……..CSM ul salarii uriase, inspectii judiciare zero solutionari, doar spalari la nufarul……….un sistem distrus naste doar monstri !
Silviu a zis
Daca s-ar da o lege prin care resursele subsolului sa fie ale proprietarului pe terenul caruia se exploateaza, atunci multi vor iesi sa ceara exploatari pe terenurile lor, sa vedem atunci unde mai este simtul civic.
obiectiva a zis
@silviu, vezi sa nu…ce, te crezi in SUA ? si asa, cand stii ca ramai FARA APA, FARA ANIMALE, FARA MANCARE, FARA CASA…….tot NU poti accepta !!! trebuie sa ai suficienti bani ca sa te stramuti cu totul din zona ! romanul este taran si va ramane in veci un taran, in sufletul sau ! o sa plecam cu totii in bejenie……..
Valentin a zis
Fracturarea hidraulica a fost folosita in anii ’50-’55, in zona Moinesti. Din cauza pretului de cost foarte mare s-a oprit acest procedeu, socotit nerentabil, pentru extragerea gazului de roca sau argila(nici nu aveam tehnologie pentru forajul pe orizontala, ci doar vertical). Denumirea englezeasca „fracking” face trimitere la apocalipsa, dupa cum a propovaduit popa Laiu in jud Vaslui.