Tot mai multe familii băcăuane aleg să părăsească orașul pentru a se muta la țară, acolo unde nu au problema locurilor de parcare, a vecinilor, a aglomerației sau aerului poluat. Astfel, populația comunelor învecinate Bacăului a crescut simțitor.
În comuna Hemeiuș populația a crescut simțitor în ultimii trei ani. „Când am venit eu în primărie erau circa 4.700 de locuitori, acum am depășit 6.000”, explică primarul Constantin Sava. Acesta pune fenomenul pe seama apropierii de municipiu, dar nu numai. „Cei care s-au mutat au achiziționat case, dar și câte o bucățică de teren. Sunt utilități, în ultimii ani am prelungit rețeaua de gaze, am construit o stație de tratare a apei potabile, s-au turnat 6 kilometri de asfalt, urmează și alții pe fonduri europene, iar tinerii au la dispoziție și o grădiniță cu program prelungit și posibilitatea de loc de muncă la Hit Park”, explică edilul.
Și comuna Sărata se bucură de o populație mai mare în ultimii ani. Apropierea de oraș, la nici 10 minute, este un mare avantaj. „Încă nu toți cei care locuiesc aici au și mutația făcută, dar pot spune că este adevărat. Sunt mai mulți locuitori față de anii trecuți. Când am intrat în primărie, erau 1.900 de locuitori, acum depășim 2.400 și de fapt sunt și mai mulți, pentru că unii au încă domiciliu pe municipiu. Se mută pentru aerul curat, lipsa aglomerației, există infrastructură și toate utilitățile și lucrăm în continuarea la dezvoltarea comunei”, explică primarul Irina Argatu.
Și la Nicolae Bălcescu sunt mai mulți locuitori acum. „Unii dintre cei care aveau apartamente și în oraș au venit înapoi și locuiesc în comună. Noi din păcate avem și mulți cetățeni plecați în străinătate. Nu aș ști să vă spun exact câți au revenit”, ne-a spus primarul Anton Șiler. Pe lângă cetățeni, comuna își rotunjește veniturile și din faptul că aici se plătesc impozite pe teren de către marile magazine deschise pe raza comunei. Și la Nicolae Bălcescu sunt utilități, iar apropierea de drumul european este un alt motiv pentru care multe familii se gândesc la relocare
Catalin a zis
Pai la cat costa un apartament comunist in Bacău e si normal sa se întâmple așa. E mai rentabil sa iti faci o casă. Ai mai mult spatiu, aer mai curat si eventual hidrofor ca sa iti tragi singur apa si sa nu depinzi de municipalitatea lui peste prajit.
Alex a zis
daca eu sunt nascut in 83, sunt comunist? folosesc aceeasi logica, ca si in cazul blocurilor tale comuniste.
Catalin a zis
Nu inteleg de ce te-ai inflamat asa de tare. Ce treaba are una cu alta? Si da, stilul asta de arhitectură cu blocurile astea gri si înghesuite vine de la comuniști. Si eu sunt nascut in ’80 asa ca sa zicem ca sunt un pui de comunist. Oricum esti un fel de copil de tranziție. Habar nu ai cate chestii in viata ta tin de micul comunist din tine. Sta acolo ascuns si iese de nici nu-ti dai seama.
Alex a zis
eu cred ca oamenii folosesc cuvantul asta, fara sa il inteleaga. inclusiv tu…
Blabla a zis
Aloo,la Magura sunt si blocuri,cum de s-a omis asa ceva?
Alina a zis
Nu fug de oras mutandu-se la tara, ci invers! Fuga de comuna Bacau si se muta in zone unde confortul citadin ti-l asiguri tu, cu ceva cheltuieli pt inceput, dar la final si per total iesi chiar mai ieftin si muult mai bine.
Cetatean a zis
Avand in vedere ca orasului ii cam lipsesc spatiile verzi amenajate in care sa te recreezi in week-end,mai bine de muti la tara si respiri aer curat in gradina proprie sau mergi in padurile din apropierea casei la cules de ghebe!
bogdan i a zis
Mai Alex tu esti prea mic sa intelegi despre ce vb…
TATA FLOAREA a zis
Da ala e oras?Arata mai degraba a parcare pentru cei de la tara sau a crasma in aer liber ,nu poti sa faci cativa pasi fara sa te impiedici pe trotuar fie de o rabla fie de o masa cu cheflii.