Bacauanii nu sint interesati de veniturile asigurate de munca de recenzor. Cei 50 de lei pentru ziua de munca nu ii mai incinta cu nimic si astfel, la doar o saptamina pina la inceperea recensamintului populatiei si locuintei abia au fost ocupate 60% dintre slujbele de recenzori. Nici macar somerii nu vor sa lucreze, deoarece pe perioada cit ar merge din usa in usa li s-ar suspenda ajutorul de somaj. Asa ca prefera sa stea acasa si sa primeasca banii dati de stat, putini citi sint, dar fara batai de cap. Un recenzor ar cistiga pentru 15 zile de munca, in care trei zile sint instruirile, in jur de 750 de lei, impozabili. Explicatia ar fi ca formularele care trebuie completate sint foarte stufoase, iar pe de lata parte targetul mare pe care trebui sa il atinga pentru acesti bani. Recensamintul populatiei si locuintei este cea mai importanta activitate administrativa din acest an. El nu s-a mai facut din 2002 si este prima oara cind se realizeaza dupa ce Romania a devenit membra a Uniunii Europene si in conformitate cu cerintele europenilor.
Multe probleme de caligrafie
Momentan se afla in derulare etapa selectiei recenzorilor, dar lucrurile stau cam prost pentru autoritati din cauza dezinteresului oamenilor. In judetul nostru sint necesari 3.830 de persoane care sa lucreze la recensamint: recenzori, recenzori sefi sau recenzori de circumscriptie. Pina acum dupa instruiri si testare au ramas 2.349 de persoane. Cu toate acestea, inscrierile la primarii au fost destul de multe, dar foarte multi au picat la testare. Principalele motive din care au cazut testarea si nu au ajuns recenzori au fost comunicarea dificila si mai ales problemele de caligrafie. Scrisul neinteligibil sau cel plin de greseli i-a lasat pe potentialii candidati fara aceasta posibilitate de venit. Recensamintul in teren se va derula in perioada 20 – 31 octombrie.
275 de persoane vor face recensamintul la Onesti
Ieri, la Primaria Onesti s-au afisat rezultatele de la testarea pentru recenzori, care a fost trecuta cu succes de 275 de persoane, din totalul de peste 320 de participanti la cursurile de instruire. Cei 275 de recenzori vor efectua recensamintul pe sectoare, coordonate de cite un recenzor-sef, in perioada 20 – 31 octombrie. Recenzorii se vor deplasa la locuintele cetatenilor, care sint obligati sa raspunda la toate intrebarile din formularele specifice, in caz contrar ei riscind o amenda de pina la 45 milioane de lei vechi. Instruirea recenzorilor s-a facut in aula Bibliotecii “Radu Rosetti” si a durat chiar si cite 10 ore pe zi, dat fiind faptul ca recensamintul de anul acesta este cu mult mai complex decit precedentul. (George MARTIN)
Lasă un răspuns