Băcăuanii nu vor mai putea beneficia de dreptul de a se pensiona cu 2 ani mai devreme față de vârsta legală, potrivit noii legi a pensiilor, care intră în vigoare la 1 septembrie 2024.
La nivel național, sunt 144 de localități (printre care se numără și municipiile Bacău, Onești și orașul Comănești) care figurează pe lista celor poluate. Toți cei care au trăit în aceste zone, și pe o rază de 8 kilometri, minimum 30 de ani, beneficiau de o reducere cu doi ani a vârstei de pensionare, în baza unei legi date în 2020.
Acum, pentru a beneficia de reducerea cu 2 ani a perioadei de muncă, înainte de ieșirea la pensie, cei care au muncit în Bacău ar trebui să se pensioneze pe vechea lege, adică înainte de 1 septembrie 2024.
Dispariția pensiei anticipate de la 1 septembrie a fost explicată de șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, citat de newsweek.ro: „Referitor la pensionarea anticipată, există două categorii: cea cu penalitate şi cea fără penalitate. De pensia anticipată beneficiază oamenii care au realizat un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. Aceştia pot să iasă mai devreme la pensie cu 5 ani şi au o penalitate de maximum 30%. Cei care au un stagiu de cotizare suplimentar faţă de cei 35 de ani pot să iasă mai devreme la pensie fără nicio penalitate.”
Potrivit ministerului Muncii, abrogarea prevederilor privind zonele cu poluare remanentă a fost negociată cu autoritățile europene în cadrul PNRR.
Referitor la condițiile impuse de Comisia Europeană (…) Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipată, ci încercăm să evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii”, a mai declarat Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.
ion vasile a zis
Votati PSD – PNL !
Curind noi beneficii !
Ion a zis
Nu ai înțeles că este o prevedere din PNRR?
Vax a zis
Bine ca se poate prin pnrr sa iasă bătrânii speciali la 48 de ani ca au muncit în medii ,,poluate,,
Mihai S. a zis
Știți ce votați, dar îi votați in continuare. In ritmul asta in câțiva ani devenim sclavi. Nici acum nu suntem departe, suntem jefuiți permanent prin taxe și impozite excesive, accize, certificate verzi, TVA, comisioane, asigurări obligatorii, etc. Din munca ta, practic, ramai cu vreo 20-30%. Restul ia statul, care teoretic trebuie sa ne asigure o țară curata, sigura, aer curat, spatii verzi, sa ne apere de golanii din interior și de jigodiile din exterior, sa ne asigure sănătatea și viitorul nostru și a copiilor noștri. Practic, ei (politicienii și instituțiile de forță, corupții și interlopii) sug mare parte din caimac iar noi prostii rămânem cu foarte puțin.
P.S.1 Pentru analfabeții funcționali: instituțiile de forță înseamnă: SRI (sercuritatea), magistrați, poliție, jandarmerie, armata, ISU, pompieri. Ei au legi speciale, se duc in concedii in locuri speciale, sunt asigurați la case de sănătate speciale, ies la pensie tineri, încasează pensii speciale, sunt tratați special de stat. Restul, pulimea, la munccccaaaaaa… puturoșilor, vorba celebra dintru-un film celebru (Balanță, pentru analfabeți).
P S.2 Scuze daca am jignit pe cineva dar constat zilnic că această categorie, analfabeții funcționali este în creștere exponențială. Pentru ei trebuie comentarii și discursuri separate.
Sănătate la toată lumea!