Opt proiecte au fost înscrise pentru finanțare în cadrul inițiativei de bugetare participativă. Ele pot fi votate de către cetățenii din municipiul Bacău, în perioada 17-31 mai. Lista finală a câștigătorilor va fi stabilită pe data de 15 iunie.
Bugetul din acest an, pentru proiectele propuse de cetățeni, organizații, fundații, asociații de proprietari etc., în cadrul inițiativei de bugetare participativă, este de 1 milion de lei.
„Toate proiectele propuse sunt interesante, unele ar putea rezolva o problemă locală, altele ar avea impact asupra unui număr mai mare de cetățeni, de la educație, la sport sau estetică urbană (…) Pentru a vota, trebuie să vă faceți cont pe portalul Municipiului Bacău sau, dacă aveți deja, să vă logați”, a spus primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu pe pagina sa de Facebook.
Descrierile proiectelor, pe scurt
Fântână arteziană în piațeta fostei Stări Civile (Centrul Informare Cetățeni). Scopul proiectului: „Pentru a revitaliza o zonă centrală a orașului propunem amenajarea unei fântâni arteziene în piațeta din fața Centrului de Informare Cetățeni. Prezenta ei va aminti de Bacăul de altădată. Pentru proiectul arhitectural s-ar putea organiza un concurs în parteneriat cu OAR, astfel încât să fie și o referință către fosta Piață Cristoveanu.”
Sănătate prin alimentație pentru copii – ateliere de nutriție și dietetică. Scopul proiectului propus de un nutriționist dietecian este „implementarea unor ateliere de nutriție în rândul a cât mai mulți copii din municipiul Bacău. Atelierele se vor desfășura cu copii de clase primare (de la pregătitoare la clasa a 4-a) și se vor putea realiza in 2 etape (teoretica și practică). La partea teoretică se vor prezenta prin joacă și cu ajutorul diverselor materiale noțiuni generale de stil de viață sănătoasă, ulterior prin partea practică copiii vor avea ocazia să arate și să pună în aplicare ce au învățat prin joacă, activități de grup și fișe de lucru.”
Teren de sport în cartierul Șerbănești. Scopul proiectului: „Propunerea de proiect vine din partea comunității formată din părinții, copiii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială Nicu Enea Bacău, dar și din partea altor cetățeni care locuiesc în cartier. Prin proiect propunem realizarea Parcului Șerbănești, primul spațiu public de recreere, petrecere a timpului liber și practicare a sportului de către locuitorii Cartierului Șerbănești. Locul implementării proiectului este Școala Gimnazială Nicu Enea Bacău, care dispune de o curte generoasă (aprox. 1,5 hectare de teren) și care va beneficia în mod direct de investiție, alături de toți locuitorii cartierului.”
„Bani înțelepți, viitor prosper – Educație financiară pentru copii”. Scopul proiectului este realizarea unui program interactiv de educație financiară, destinat copiilor cu vârsta între 12 și 16 ani, pentru „a dezvolta înțelegerea copiilor despre finanțe personale, bugetare, economisire, creditare și investitii, precum și de a le dezvolta abilități esențiale în acest domeniu. Programul este structurat în mai multe module, fiecare acoperind subiecte specifice.”
Stație autobuz cartier case Gherăiești Parc: Scopul proiectului: „În cartierul de case din parcul Gheraiești (Gheraiești ANL) sunt edificate 100 de case, iar mijlocul de transport în comun nu ajunge mereu până în cartier, de regulă el terminându-și traseul la capătul străzii C-lea Moldovei, mai exact la bariera de la Lilieci (cartier blocuri Grădina cu Magnolii). Precizez că accesul călătorilor de la capătul de linie până în cartierul de case se face pe jos, pe o distanță de 1,5 km, pe carosabil (nu exista trotuar) și expus pericolelor – atât din cauza vehiculelor, cât și din cauza câinilor aciuați pe la grătarele din camping Gherăiești.”
Înfrumusețare zona Podul de Fier. Scopul proiectului: „înfrumusețarea zonei prin pictarea picioarelor fostului Pod de Fier și amplasarea, la baza piciorului din partea dreaptă pe direcția București-Bacău, a unor jardiniere cu flori. În plus, pentru creșterea siguranței pietonilor, e necesară amplasarea la marginea zonei pietonale a unui parapet, pe trotuarul din partea opusă.”
Alee acces dinspre strada Prelungirea Bradului către Școala „Mihail Sadoveanu”. Scopul proiectului: „În prezent, cele două variante sunt: 1. Pe lângă Blocul 100 unde aleea, pe lângă faptul că este foarte îngustă, este și înclinată, existând pericol de alunecare atunci când îngheață. Zăpada, gheața și apa cad direct pe această alee. 2. Pe lângă vila de la intersecția Venus cu Prl. Bradului. Aici trotuarul este foarte îngust, iar majoritatea pietonilor sunt nevoiți să meargă pe partea carosabilă.”
Amenajare loc de joacă Alecu Russo. Scopul proiectului: „Proiectul își propune amenajarea unui spațiu de joacă pe strada Alecu Russo, lângă blocul nr. 44,scara D. Spațiul existent este de aproximativ 250 mp, unde se pot încadra cu ușurință 3 complexuri de joaca. Spațiul identificat necesită o toaletare completă, fără a fi necesară defrișarea arborilor din zonă. În funcție de modul de amplasare a complexurilor de joacă este necesară nivelarea terenului. Întreaga suprafață a locului va fi betonată, apoi acoperită cu tartan pentru a oferi copiilor siguranță maximă.”
Cele 8 proiecte pot fi studiate integral și votate AICI.
Ardei a zis
Ce e aia bugetare participativa ? Taxe in plus pentru visele hastagului ?
veteranul a zis
Adica, ai pretentii, atunci umbla la portofel.
Stan a zis
Alte proiecte?
Nu sunt suficiente astea incepute si neterminate cu care ai distrus orasul?
Mergi linistit in vacanta, la mare, la munte si lasa-ne cu visele tale!
gigi a zis
cand e gata parcarea plutitoare? am niste cunostinte votante de hastag care ar pleca pe bistrita cu parcarea la vale, iar restul vor sa emigreze cu trenul urban la margineni
IONUT a zis
Nu cred ca merita nici un proiect votat ! Toate sunt extrem de slabe si nefolositoare.
La podul de fier mai degraba s ar amenaja o pasarela pietonala eleganta pentru fluidizarea traficului zonal mai ales ca e zona in care ies salariatii IRAv, AE Electrinics etc. Ar fi folositoare o asa investitie.
Amenajarea cu jardiniere de flori ar fi interesanta dar pictarea e de foarte prost gust si aduce cu saracia.
Dar proiectele sunt slabe facute parca de retarzi …
contibuabil a zis
numai tâmpenii ies pe porțile primăriei și consiliului local…admministratie eșuată.
saci cu bănet cheltuiti pe aceasta administratie locala,noaptea se fura pavele si borduri ca in codru din acest santier fara sfarsit si fara paznici si acum mai inventam o modalitate de a scoate bani din buzunarele gaurite ale cetatenilor.
Ilie a zis
Propun refacerea/repararea străzii Arcadie Septilici, pe care circul zilnic și pe care-mi sfărâm mașina.