Ajunși în situații limită, pacienții care nu mai pot aștepta eliberarea unui loc într-un spital sau nu pot beneficia de un tratament de ultimă generație în țara noastră apelează la alte unități medicale din străinătate.
În baza unor formulare europene, aceștia pot beneficia de servicii pe care aici nu le pot obține „într-un timp rezonabil”. Și în acest an, Casa de Sănătate Bacău a eliberat mai multe astfel de formulare pentru asigurații băcăuani. „CJAS Bacău a eliberat 12 formulare E112 în primele zece luni ale acestui an și altele opt în 2017. Beneficiarii au fost copii cu vârste între 2 și 18 ani, iar un singur formular a fost aprobat pentru o pacientă de 37 de ani. Formularele respective au fost acceptate de clinici din Germania și Italia”, a declarat Dan Stoica, director Relatii Contractuale la CJAS Bacău.
Toate serviciile medicale efectuate pe baza acestui formular sunt decontate integral de Casă, nu doar la valoarea pe care ar avea-o în România. Topul clinicilor care preiau pacienți băcăuani este completat de Spania, Franța, Marea Britanie, Belgia și Luxemburg.
Statul plătește și pentru pensionarii mutați, dar și pentru urgențe
Tot în acest an, CJAS a eliberat 56 de formulare E121 pensionarilor care au decis să se mute definitiv în străinătate. Astfel, ei au obținut transferul beneficiilor din sănătate, iar pentru ei statul plătește fie serviciile de care beneficiază pe teritoriul statelor europene, fie o sumă forfetară. Ei se retrag de la medicul de familie și când revin în România primesc doar servicii de bază și de urgență, pentru alte tratamente trebuind să se adreseze statului în care au reședința.
Tot de servicii medicale au beneficiat, în caz de nevoie și cei care au călătorit având la ei cardul european de sănătate. Numai în primele zece luni din acest an s-au eliberat 5.990 de astfel de carduri, care acoperă doar „serviciile medicale care devin necesare pe perioada deplasării într-un stat membru UE sau al SEE”.
În total, anul acesta s-au decontat servicii medicale de 12.195.000 lei, o sumă mai mare decât în 2017, când s-au plătit tratamente în valoare de 10 milioane de lei.
eu a zis
ce coincidenta…persoanele apelate sunt in general doar batrani…oare de unde au baza de date cu numere de telefon ale unei anumite categorii de persoane?! nu am auzit sa cerceteze politia acest aspect…