Jumatate din membrii Filialei Bacau a Uniunii Scriitorilor din România sint din alte judete iar mai multi scriitori bacauani sint validati in alte asociatii de profil din tara. Unul dintre autorii pe care USR Bacau i-a pierdut este istoricul si criticul literar, animator al vietii culturale bacauane Cornel Galben, care a devenit in aceasta saptamina membru stagiar al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Galati – Braila. „Prin 2007, la insistentele domnului Calistrat Costin, actualul presedinte al Filialei Bacau a Uniunii Scriitorilor, mi-am intocmit un dosar de presa, la care am atasat cartile aparute pina atunci – «Enescu etern», «Personalitati bacauane», volumele I – II, «Iesirea de siguranta», «Poetii Bacaului la sfirsit de mileniu. Debuturi 1990 – 2000» – si recomandarile primite din partea scriitorilor C.D.Zeletin, Gheorghe Izbasescu si Petru Cimpoesu. Spre stupoarea multora, dosarul meu nu a trecut de comisia de validare, desi altii, cu dosare mult mai subtirele au depasit acest prag. Mi-am retras dosarul si mi-am vazut in continuare de proiectele mele, adaugind volumelor amintite inca pe atitea, ba si ceva in plus, «Personalitatile Bacaului», «Personalitati bacauane», volumele III – IV, «Convorbiri fara aditionale», «Lecturi aleatorii» si «Alergind prin subteranele textului». (…) Corneliu Antoniu, presedintele Filialei Sud – Est, Galati – Braila, contrariat ca nu ma numar printre confratii de breasla, m-a invitat sa devin membru al filialei dunarene. Iar cum in Bacau stiva de dosare crestea ca voinicul din poveste, am acceptat invitatia, pastrind aceleasi recomandari si eliminind din dosar cartile de interviuri. Puteam sa fac acest gest si in Bacau, dar mi-am zis ca e mai bine, in cazul in care voi fi primit in USR, sa fiu la distanta, departe de orice confrerie rau inteleasa, si sa-mi conserv astfel statutul de om care spune lucrurilor pe nume si nu se sfieste sa fie transant cind e vorba de rateuri literare. A fost, daca vreti, si un test pentru mine, insa aceasta recunoastere cistigata prin mii de ore de truda in fata hirtiei albe, nu schimba cu nimic statutul meu. Voi continua sa fie acelasi, sa-mi vad de proiecte si sa acord, ca si pina acum, atentia cuvenita bacauanilor, care si datorita modestei mele contributii editoriale si bibliografice figureaza acum in dictionare si lucrari de sinteza”, si-a motivat scriitorul bacauan decizia de a deveni membru al unei filiale USR dintr-un judet vecin. Cornel Galben va lansa simbata, 11 septembrie, ora 10, la Biblioteca Municipala „Stefan Luchian” din Moinesti „Personalitati moinestene” (Editura „Corgal Press”, 2011). Volumul insumeaza biografiile a 40 de oameni de seama ai locului, de la Tristan Tzara, intemeietorul dadaismului, la poeta Camelia Iosub, cea mai tinara reprezentanta a spiritualitatii moinestene. (Laura HUIBAN)
george bc a zis
Iata cum s-au comportat artistii bacaului si edilii pristandezi cu unul din marii artisti pe care i-a avut acest oras bacovian.
Graficianul George Aaron a sfirsit in mizerie
Data publicarii: 06/08/1999
In destinul tragic al artistului plastic George Aaron s-au scris zilele acestea ultimele file. Ignorat de colectivitatea bacauana, care a fost insensibila la suferinta lui fizica si morala, el s-a stins in singuratate, dupa ce mai intii a batut cu disperare pe la usile mai marilor judetului.
Cum nici apelurile lansate prin presa, inclusiv in coloanele ziarului nostru, nu au gasit nici un ecou in sufletele celor ce arunca in stinga si in dreapta cu milioane si miliarde, smulse de cele mai multe ori din buzunarul contribuabilului, arta bacauana se vede vaduvita de disparitia unui plastician inzestrat, care a dus faima picturii si graficii romanesti pina dincolo de hotare.
Nascut la 27 decembrie 1952, la Podoleni, judetul Neamt, artistul a debutat expozitional acum trei decenii, cind, la Bacau, si-a deschis prima personala. I-au urmat altele, vernisate la Bacau (1970, 1976), Slanic Moldova (1975), Focsani (1977), Iasi (1977), Bucuresti (1979-Galeriile Amfiteatru, 1982-Sala Confluente, 1983-Sala Schiller). A fost prezent, de asemenea, in expozitii colective: 1970-Anuala Filialei UAP Bacau, 1980,1989-Anuala conventiilor SF, 1982-Anuala profesorilor de desen Bacau, 1987-Atelier ’35 Timisoara. Student, un timp, la Heidelberg, el a expus aici, devenind vedeta Atelierului Fest ’92 si a altor reuniuni atit din Germania, cit si din Italia. Criticii de specialitate l-au receptat elogios, scriind despre expozitiile sale prilejuite de „Eurocon ’82” Munchengladbach, „Eurocon ’84” Bringhton, ori cele deschise la Galeria HartmannStrasse din Ludwigshafen (1991), Salonul de toamna al Grupului artistilor din Heidelberg (1992), cind a expus alaturi de chinezul Yang Qi, AtelierFest ’92 din Edinladung s.a.
Retras intr-o mansarda insalubra de pe Aleea Parcului, macinat de o boala incurabila, George Aaron n-a mai fost capabil sa lupte, lasindu-ne o opera risipita prin colectii particulare, almanahuri si paginile publicatiilor. Trupul sau, atit cit a mai ramas din el, va fi inhumat in comuna natala. Fie-i tarina usoara! (Cornel GALBEN)
Vorbele si comentariile sunt, zic eu, de prisos.