Parcul Dendrologic Hemeiuș, întins pe aproape 50 de hectare, în mijlocul căruia se află Conacul Cantacuzino-Pașcanu, cunoscut drept Castelul Roșu, servește pentru moment doar pentru ședințele foto private, de regulă ale tinerilor căsătoriți. Deși adăpostește peste 1.300 de specii de arbori și arbuști și cea mai mare colecție de trandafiri din România, adică 600 de specii și 1.500 de fire de trandafir, parcul rămâne închis, acesta nefiind pentru circuitul turistic, așa cum ar fi normal.
„Baza experimentală Hemeiuș nu dispune de personal care să se ocupe de vizitatori (vânzări de bilete, însoțitori de grup, ghid specializat, personal de curățenie) și nici nu are o infrastructură minimă necesară (grupuri sanitare, instalații de apă și canalizare care să deservească vizitatorii). Arboretumul Hemeiuș reprezintă o colecție dendrologică cu rol de cercetare care nu poate fi vizitat de publicul larg, în aceleași condiții ca și alte grădini botanice”, a declarat Ionel Popa, director SCDEP Câmpulung Moldovenesc. Fondul forestier este administrat de Institutul de Cercetare și Dezvoltare în silvicultură, prin Secția de Cercetare Dezvoltare Roman.
Venituri din ședințe foto și vânzare de puieți
Deși ar putea scoate bani frumoși din promovare, taxe de vizitare și alte taxe, singurul venit pe care îl realizează statul cu această bază este din vânzarea de puieți ornamentali, semințe, valorificarea lemnului provenit din arbori uscați și taxa din ședințele foto.
„Urmarea multiplelor solicitări privind accesul pentru ședințe fotografice, conducerea INCDS a aprobat desfășurarea acestui tip de activitatea, contra sumei de 150 de lei, inclusiv TVA. Veniturile obținute din ședințele foto anul trecut au fost de 2.773 lei”, a mai precizat directorul SCDEP. Totuși, conducerea instituției are „în vedere” depunerea unui proiect pe fonduri europene pentru amenajarea Arboretumului Hemeiuș, a construcțiilor din parc în vederea punerii acestui obiectiv în circuitul turistic și recreativ public.
Parcul Hemeiuș a fost, în 1980, cadrul ideal pentru filmarea unor scene din filmul „Dumbrava minunată”.
Mihaela a zis
Propun ca in anumite zile si ore la care s-ar putea vizita frumusetea de parc dendrologic,dupa un program bine stabilit,sa se recurga la VOLUNTARIAT, oferit de STUDENTI de la INGINERIA MEDIULUI(ar putea fi considerata ca practica), de PROFESORI DE BIOLOGIE PENSIONARI SAU ACTIVI(acestia ar putea explica grupurilor de elevi sau vizitatori obisnuiti ).Este pacat ca asemenea obiectiv sa nu fie pus in valoare,imi amintesc ce frumosi erau trandafirii,magnoliile si arboretul din parc in toate anotimpurile anului.Ar putea fi si o linie de autobuz pana la parcul din Hemeius.
Ce ziceti?
Daniel a zis
2773 de lei venituri din sedintele foto???
Doar intr-un weekend din luna august se fac banii astia(sau chiar mai multi). De cele mai multe ori oamenii nu solicita si o chitanta, prin urmare, trebuie intrebat portarul de restul sumei.
Paraschiv a zis
Am ajuns la Parcul Dendrologic Hemeius, închis, sunt tare supărată, nu poate fi vizitat, chiar nu face nimeni nimic?