El este Cristian Bunea și este chiar proprietarul restaurantului.
Restaurantul Cribs, unul dintre cele mai elegante pub-uri din Bacău, este prima unitate de alimentație publică de acest fel care are angajat un somelier. El este chiar patronul restaurantului, Cristian Bunea, proaspăt absolvent al Cursului de somelieri din București, pe care l-a urmat sub îndrumarea maeștrilor Sergiu Nedelea și Cristian Grigore și inițiat de Adrian Timofte. Iar dacă însuși Sergiu Nedelea spune că niciun restaurant din România nu are angajat un somelier, cazul din Bacău ar fi o premieră națională.
„Dacă știi misterul facerii vinurilor, dacă guști și recunoști vinurile, dacă știi să fii înțelept și să aștepți vinurile, dacă știi istoria vinurilor, dacă respecți vinurile, dacă te interesează lumea vinurilor, dacă ești un curios al vinurilor, dacă vrei întotdeauna să ai un client satisfăcut, fie că este amator de vinuri sau nu, dacă știi toate acestea fără să devii vanitos, orgolios și îngâmfat… Atunci vei fi Somelier!” – scrie Sergiu Nedelea în cartea sa „Caietul Somelierului. Ghid pentru aspiranți și profesioniști”. Un soi de definiție care spune aproape totul despre somelieri. Dar, dacă vei cunoaște un astfel de profesionist, vei putea afla mult mai multe și vei înțelege că someleria a devenit, în zilele noastre, atât meserie, cât și artă. Unii le spun somelierilor „lorzii vinului”. Dar Dicționarul Explicativ al Limbii Române arată, sobru, că un somelier este „o persoană responsabilă cu administrarea și servirea vinurilor (prin extensie, a oricărui tip de băutură alcoolică) într-un restaurant sau o cramă”. Cândva, mai era numit și chelar sau pivnicer, iar somelierul, cum i se spune astăzi, putea fi și lucrător responsabil cu îngrijirea procesului de fabricație a vinului. Deși a apărut în Franța Evului Mediu – scrie pe site-ul Asociației Somelierilor din România -, în țara noastră someleria este recunoscută ca meserie abia în 2003, aceasta și datorită eforturilor Clubului Național al Someleriei.
Dar, dincolo de definiții, ce face, practic, un somelier? Ne lămurește tot asociația de profil: se ocupă de vânzarea vinului, fiind veriga de legătură între producător (sau comerciant) și consumator. Un bun somelier trebuie să fie înzestrat cu aptitudini (senzoriale, de comunicare, de servicii etc.), pe care să le dezvolte și să le completeze cu un bagaj foarte amplu de noțiuni și cunoștiințe polivalente (istorie, geografie, religie, chimie, fizică, agronomie, tehnologii, legislație, comerț și gestiune, marketing, limbi străine etc.). Astfel, portofoliul someleriei include servirea, prezentarea, evaluarea, gestiunea, vânzarea, promovarea și păstrarea băuturilor. Pe lista de produse cu care lucrează se regăsesc vinuri, derivate din vin, distilate directe, distilate aromate, vinuri speciale, ape minerale, infuzii, chiar țigări de foi și trabucuri sau bere.
Pitorească este și ținuta somelierului, compusă din costum negru cu șorț, papion, mănuși albe, cămașă albă, iar din trusa lui, pentru serviciul de prezentare și servire a vinului, nu pot lipsi cupa somelierului (tastevin), paharul pentru degustare, tirbușonul (tirre bouchon), coșulețul pentru servire, carafa pentru decantare, termometrul cu citire rapidă, cleștele, dopurile stoppers, frapiera, căruciorul pentru vin și o serie de diferite tipuri de pahare. Setul se completează cu dispozitive moderne pentru decapsulare, etanșare, vidare, scoaterea dopurilor rupte etc.
Un adevărat arsenal de instrumente și o adevărată artă în această meserie. Totul pentru satisfacerea pretențiilor oricărui client, pentru ridicarea degustării de vinuri la rangul de artă. „Îi îndemn pe băcăuani – spune Cristian Bunea – să intre în restaurnatul nostru cu toată încrederea, să ne putem consulta în ceea ce privește calitățile vinurilor pe care le bem.”
Zoltán Márton a zis
Feicitari colegul! Sa stii ca iti vom face o vizita, chiar pare interesant localul!