Populația municipiului Bacău variază, în funcție de instituția care numără și de interesele existente, de la 100 la 200 de mii de oameni. Ca într-un film science-fiction, cetățenii orașului apar și dispar în funcție de motivul pentru care sunt numărați, că e vorba de salubritate sau de autorizații de taxi.
Primăria are două variante
Primăria municipiului Bacău operează după două cifre. Minimul și maximul. Totul, în funcție de interes.
Când vine vorba de dat bani, Primăria ia în calcul o numărătoare proprie. Astfel, în studiul de oportunitate pentru delegarea gestiunii activității de colectare a deșeurilor, populația declarată de primărie pentru anul 2018 este de 104.323 persoane. În acest mod, municipalitatea ar plăti mai puțin firmei care colectează deșeurile în municipiu, dar și la groapa de gunoi.
Pe de altă parte, când vine vorba despre acordarea autorizațiilor de taximetrie, acolo de unde încasează bani, numărul cetățenilor din municipiu este calculat după datele de la Evidența Populației. Aici, la nivelul lunii decembrie 2017, populația este de 200.851 persoane.
Ce explicație are Primăria?
Primarul Cosmin Necula dă vina pe statistică, sugerând că cifrele nu sunt exacte. ȚNoi ne bazăm pe plătitorii de taxe. De acolo și calculul la taxa de salubritate. Aia e cifra, aproximativ 105.000. La taxiuri, legea mă obligă să iau în calcul cifrele de la statistică. În opinia mea, ele nu sunt exacte, de aici o grămadă de probleme”, a explicat primarul Necula.
Ce zice statistica?
Direcția de Statistică Bacău dă o populație după domiciliu, în ianuarie anul acesta, numai la o lună după calculul de la Evidența Populației, de 197.285 persoane. Practic, din decembrie 2017 și până în ianuarie 2018 au plecat 3.500 de băcăuani din oraș.
Jona a zis
Singura solutie ar fi ca sa fie cantarit gunoiul la ridicare, atat in mediul rural cat si in mediul urban. Unii produc mai mult, altii mai putin, sa se faca un tarif pe kg, eventual si un tarif forfetar de 10-20 lei pe an iar daca se depasesc sau nu sunt produse kg estimate sa se compenseze cu factura de anul viitor. Asa nu mai exista motiv de galceava, nici primaria sa nu te poata obliga sa platesti aiurea ca asa vor functionarii ca scot din burta tone de gunoi de platit, nici societatea de salubritate nu trebuie sa duca munca de lamurire cu functionarii incompetenti. Facut frumos tabel, de la locatia x am ridicat y greutate gunoaie, oricum masinile de gunoi au cantar pe ele, eventual pot achizitiona aparatura mai performanta, costul gunoiului este atat, de plata atat. Pai eu de ce la Margineni daca am inregistrata o firma la mine in casa, trebuie sa platesc o data pe persoana fizica si inca 500 lei pe firma ca asa vrea primarul Popa si gloata de functionari din primarie fara nici o fundamentare a acelei tone obligatorii de platit, doar ca asa vor ei, nu e normal daca produc 10kg de gunoi pe firma si 10 pe persoana fizica sa le platesc doar pe ele si nu pe visele umede ale functionarilor habarnisti? Statistica este o minciuna, tot o statistica de-a lor spune ca peste 80% dintre statistici sunt gresite, ei aduna mere cu pere si le iese dulceata de caise, statistica e buna la vot, o sa avem in curand mai multi votanti decat populatie, oare de ce nu se atinge nimeni de cifrele electorale umflate? Cat despre statistica primariei, eu consider ca nu mai sunt nici macar 70.000 de persoane, nu vedeti pe strada ca au mai ramas doar pensionarii si elevii? Foarte multi au plecat in strainatate si inca sunt destui care vor sa plece, pana nu le-a veni in cap imbecililor din guvern sa opreasca emigratia, cum doreste un coleg de partid al domnului primar.
Marius a zis
Este o idee foarte proasta. Ca sa evite plata, oamenii vor arunca gunoiul pe strada, pe camp, etc.
Un cetatean a zis
Sunt de acord cu plata in funcție de cantitate, dar ce ne facem că la punctele de precolectare pune cine vrea gunoi: cei care trec ocazional, cei care locuiesc în localități limitrofe mun. Bacau dar aduc gunoiul în oraș, firme poziționate lângă aceste locuri, diverse camionete care aduc molozuri. Ca să plătim cât gunoi producem, acestea trebuie să fie încuiate cu cheie, doar persoanele plătitoare să depună gunoiul. În practică este greu de realizat.