Mădălina ROTARU
Un volum inedit prin care este dezvăluit orașul Bacău în devenirea sa din cele mai vechi timpuri a fost lansat recent pe piața locală de către prof. dr. Lucian Șerban, în prezent profesor de geografie la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău. Volumul, un proiect derulat cu finanțare de la Consiliul Local Bacău prin Legea 350, este „o antologie de texte mai puțin cunoscute marelui public – după cum spune autorul însuși -, ce aparțin unor istorici și cronicari valoroși, antologie care încearcă astfel să creioneze imaginea municipiului Bacău în perioada modernă și contemporană. Pagini puțin cunoscute marelui public, eterogene structural, dar care încheagă imaginea fragilă a Bacăului de altădată. Considerăm oportun să reamintim că Bacăul are o istorie proprie, cu destule elemente de interes care așteaptă în continuare să fie receptate, analizate, asimilate, promovate. Identitatea orașului nu se rezumă la arhitecturile prezentului. Sufletul lui stă cuibărit în urzeala trăirilor, în memoria locurilor, putând oferi spațiului băcăuan consistență și coerență”.
Un capitol aparte al lucrării îl constituie reperele cronologice ale evoluției urbanistice băcăuane în perioada contemporană, repere ce vor dezvălui cititorilor curioși momentele și contextul apariției celor mai importante obiective urbanistice culturale, economice etc. până în 2013. „Ideea cărții este mai veche, abia acum însă s-au găsit resursele necesare realizării ei și pentru că ea este parte a unui proiect, principalii beneficiari ai ei sunt elevii de la Colegiul «Gheorghe Vrănceanu» – ne-a spus prof. Lucian Șerban. Sper însă ca pe viitor volumul să apară și în librării. Încă nu ne cunoaștem foarte bine momentele devenirii orașului nostru și nu mă refer aici doar la elevi, ci la toate categoriile de băcăuani care, trăind după principiul «Carpe diem!», uită de trecut”.
Volumul „Bacău: Palimpseste urbane” a apărut la Editura Rovimed din Bacău în 250 de exemplare, având prefața semnată de cercetător științific dr. Alexandru Bănică, de la Academia Română Filiala Iași, și coperta a IV-a de prof. univ. dr. Ionel Muntele, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași.
N. R. Palimpsest – pergament sau papirus de pe care s-a șters sau s-a ras scrierea inițială pentru a se putea utiliza din nou și pe care se mai văd urmele vechiului text. (Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, 1998)
Lasă un răspuns