Vânătorii străini au adus Direcției Silvice Bacău, numai anul trecut, peste 50.000 de euro. Fondurile de vânătoare din județul nostru sunt un magnet pentru vânătorii străini, mai ales datorită populațiilor de cerbi, urși și mistreți.
Bacăul este o destinație atrăgătoare pentru vânătorii de pe alte meleaguri. În fiecare an, Direcția Silvică Bacău organizează mai multe acțiuni de vânătoare special pentru străini, aceasta dovedindu-se o activitate profitabilă. Numai în 2013, Direcția Silvică a adunat 50.000 de euro de pe urma împătimiților de vânătoare din Danemarca, Austria, Germania, Norvegia, Italia și chiar Emiratele Arabe Unite. În total, peste 30 de vânători, în special din Europa, au fost pe cele opt fonduri de vânătoare deținute de Direcția Silvică Bacău, care acoperă peste 100.000 de hectare.
„În general, vânătorii străini vin pentru cerbul carpatin, cu o populație foarte valoroasă, pentru urși, știut fiind faptul că în România există cea mai mare și mai valoroasă populație din Europa, dar și pentru mistreți și lupi” – ne-a declarat Adrian Titianu, șeful Compartimentului Vânatoare din cadrul Direcției Silvice.
Bacăul este recunoscut însă în țară pentru exemplarele deosebite de cerb carpatin, județul nostru lăudându-se, până nu demult, cu un record mondial. „Zona Pralea – Mânăstirea Cașin, care se prelungește până în Soveja, era numită «Triunghiul de aur al cerbului carpatin» – ne-a spus Viorel Ghelasă, directorul Direcției Silvice Bacău. În 1982 s-a împușcat recordul mondial la cerb, record care a stat în picioare până în 2006, când a fost depășit de un cerb împușcat în Mureș, la fondul Lăpușna”.
Un hobby scump
Anul trecut, vânătorii străini au împușcat trei urși, doi cerbi, doi lupi și 50 de mistreți. Direcția Silvică pune la dispoziția oaspeților toate cele necesare, de la cazare și până la diverse servicii, cum ar fi fotografierea. Costurile nu sunt de neglijat, vânătoarea dovedindu-se un hobby destul de scump. În funcție de tipul și mărimea vânatului, costurile pot pleca de la 2.000 de euro și pot ajunge chiar aproape de 20.000 de euro pentru o distracție de trei-patru zile.
Costurile cu organizarea acțiunii sunt de 275 de euro de persoană, plus cazarea și masa, de 80 de euro pe zi. La aceste sume se adaugă însă costurile vânatului. Cel mai mare urs împușcat ân județul nostru a costat nu mai puțin de 16.000 de euro, în timp ce trofeul cel mai scump la cerb carpatin a fost de circa 10.000 de euro.
Danezii nu se mai dau plecați
Străinii veniți la vânătoare în Bacău au fost atât de încântați de timpul petrecut aici și de condițiile oferite, încât unii dintre ei s-au decis să încheie contracte pe o perioadă mai lungă cu Direcția Silvică. „Este vorba de un grup de împătimiți de vânătoare din Danemarca – ne-a declarat Viorel Ghelasă. Suntem pe cale să încheiem un contract de șase ani cu dânșii. În special pentru complexul de vânătoare din țarcul de mistreți, dar și pentru liber. Le-a plăcut foarte mult aici”.
Lasă un răspuns