Statistică alarmantă de la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: Bacăul este județul cu cele mai multe cazuri noi de rujeolă diagnosticate în ultimele șapte zile. E vorba de 63 de astfel de diagnostice puse în săptămâna 9-13 aprilie, aproape o treime din totalul înregistrat la nivel de țară. Pe locul doi sunt cei din Iași cu 26 de cazuri, iar pe trei Suceava și Neamț, fiecare cu câte 16 îmbolnăviri de rujeolă.
Cifrele sumbre nu se opresc aici. Conform autorităților, numărul deceselor a ajuns la 49. „Cel de-al 47-lea deces cauzat de rujeolî, confirmat prin legatură epidemiologică, a fost raportat la un copil de 3 luni, nevaccinat, din județul Brăila. Cel de-al 48-lea deces, confirmat serologic, a fost raportat la un copil în vârstă de 7 luni, nevaccinat, din județul Suceava. Cel de-al 49-lea deces, confirmat prin izolare virala, a fost raportat la un copil de 9 luni, nevaccinat, din județul Neamț”, se arată într-un comunicat emis de CNSCBT.
Băcăuanii refuză în scris vaccinarea împotriva rujeolei
Vaccinul este metoda prin care complicațiile letale are rujeolei ar putea fi evitate. De la începutul epidemiei, Ministerul Sănătății a decis schimbarea schemei de vaccinare și introducerea unei doze suplimentare de vaccin pentru bebelușii de 9 luni.
Intens mediatizate, răspândirea rujeolei și decesele nu i-au impresionat, însă, și pe o parte din părinții din județ. Statistica arată faptul că de la începutul anului, în fiecare zi, o familie din județ a declarat în scris că refuză imunizarea copilului contra acestei boli. Mai exact, Direcția de Sănătate Publică Bacău a înregistrat, prin medicii de familie, 182 de refuzuri. Cifra înregistrată în doar trei luni se apropie de totalul din 2017, când 209 semnături au fost date pentru refuzul vaccinului antirujeolic.
Recordul îl deține anul 2016, cu 1.134 de refuzuri. „Din refuzurile înregistrate în 2016 și 2017, au mai fost recuperați”, a declarat Anda Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică, fără a preciza însă o cifră exactă. Tot ea mai spune că în ultimii doi ani „instituția noastră a desfășurat 57 de intervenții cu scopul conștientizării importanței imunizării”.
Bacăul și Dărmăneștiul, fruntași la refuzuri
Conform datelor obținute de Ziarul de Bacău de la Direcția de Sănătate Publică, cele mai multe refuzuri de vaccinare contra rujeolei au fost înregistrate, în mediul urban în Bacău – cartierele Izvoare, CFR și strada Buciumului și Dărmănești, în cartierul Valea Uzului. Pentru rural, cele mai multe refuzuri au fost în Valea Seacă, Racova și Filipeni.
În aceste zone, reprezentanții DSP-ului susțin că în 2016 și 2017 au făcut 30 de intervenții, prin „ședințe de lucru cu asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari, la sediul DSP”, „distribuire de materiale informative”, „ședință de lucru cu medicii de familie din localitățile cu copii nevaccinați” sau „deplasarea echipei de lucru la cele patru cabinete medicale individuale din Dărmănești, discuții cu privire la modalitățile de comunicare cu părinții în vederea acceptării vaccinării”. Lor li se adaugă alte acțiuni de distribuire de materiale informative în Onești, Buhuși și Târgu Ocna.
Cristian Ghinghes a zis
Sigur, sigur nu există nicio legătură între faptul că suntem pe primul loc pe țară la cazurile de rujeolă și “supremația” Coaliției pentru Familie în Bacău, care a ajuns să dicteze marșuri și tot felul de poziții patriarhale instituțiilor publice din județ.
miron a zis
Parinti inculti.