Fenomenul de îmbătrânire demografică se accentuează. Datele Institutului de Statistică publicate recent arată că populația de 65 de ani și peste a depășit-o, la mijlocul acestui an, pe cea tânără (0-14 ani) cu 471 de mii de persoane.
Indicele de îmbătrânire a crescut de la 112 la 114 persoane vârstnice la 100 de persoane tinere, din iulie 2018 până în iulie 2019. Media de vârstă a ajuns la 41,7 ani, în creștere cu 0,3 ani față de iulie 2018.
În ultimii 18 ani și populația Bacăului s-a înscris pe acest trend de îmbătrânire. Dacă în 1992 media de vârstă era 32 de ani, anul acesta a ajuns la 39,89 ani. Suntem mai bătrâni decât cei din Iași, mai tineri decât vrâncenii și nemțenii, la egalitate cu sucevenii și vasluienii. În topul național, cu această vârstă băcăuanii se situează între județele „tinere”. La polul opus, „bătrânii” sunt din Teleorman, Vâlcea, Brăila dar și municipiul București.
adi a zis
Cred ca este o mica eroare de interpretare a rezultatelor Institutului National de Statistica. daca lumea apta de munca si in puterea varstei 28-45 ani pleaca din judetele Moldovei si raman in urma doar copii si/sau un membru al familiei(gen mama,dar nu obligatoriu) , atunci facand media varstei pe familii rezulta media calculata de institut. Ca sa intelegem…se depopuleaza zona si astfel da bine la cifre…
Era mai interesata rata de depopulare pe categorii de varsta(din 90 incoace) decat media varstelor pe judete. in felul asta vedeai adevarata drama a romanului fugarit din propria sa tara de…ghici cine…alti romani…care v-au/va vor cersi(t) votul 1 data la 4 ani…
Gen de statistici in prag de alegeri(cu subinteles), ca vezi doamne ce buni sunt cei de la conducere…doar oameni tineri sunt pe meleagurile astea si dornici sa va voteze…vai noua si voua…