– municipiul Bacau a fost la un pas sa fie inundat la fel ca in 2005, mai ales ca debitul apelor a fost dublu decit in urma cu cinci ani – au fost afectate 150 – 200 de case, iar pentru sinistrati s-au amenajat locuri de cazare in colegiile bacauane – digurile construite in 2005 – 2006 au rezistat, dar inundatiile din cartierul CFR au fost cauzate de faptul ca unii proprietari de terenuri nu i-au lasat pe cei de la Directia Apelor sa inaltie digul Negelului u autoritatile vor face o ancheta in acest caz – firmele din oras au sarit cu mic cu mare sa ajute cu utilaje si alimente – peste 50 de case au fost inundate la Margineni, iar la Magura apa a fost pina la steasina – si municipiul Onesti s-a umplut de apa
Municipiul Bacau a fost la un pas de o catastrofa asemanatoare anului 2005, daca nu mai mare. Aproape 30% din oras, cartierele Nord, Mioritei, Stefan cel Mare au fost la un pas sa fie inundate. Pericolul a trecut pentru ca digurile construite acum cinci ani au rezistat. „A plouat foarte mult, a fost un debit de 100 de litri pe metrul patrat, astfel incit, riurile care intra in Bacau, Trebesul, Birnatul, Negelul, Limpedea si chiar Bistrita au avut cote cu mult peste cit a permis digul. A fost un debit dublu fata de acum cinci ani. Masurile pe care le-am luat noi in 2005 si 2006, prin intarirea digurilor, au fost eficiente in proportie de 80%. Digul Negelului a fost refacut in cartierul CFR si a salvat cartierul de la inundatii, mai putin o zona unde citiva proprietari nu au dat voie celor de la Directia Apelor sa execute lucrarile pe pamintul lor. In cazul lor se va face o ancheta si vor fi trasi la raspundere. Acest lucru a cauzat inundatia de pe Arcadie Septilici. Mai mult, unii proprietari au intervenit asupra digului si acolo apa l-a spart si a intrat in cartier. Sint in jur de 150 – 180 de case afectate, unde apa a avut o inaltime intre un metru si 2,5 metri”, a declarat primarul Romeo Stavarache. Si Birnatul a avut un debit foarte mare, dar interventia jandarmilor si a celor de la Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta (ISUJ) au facut apa sa nu intre in cartierul Nord. In ceea ce priveste podul de la intrarea in Bacau, de pe Calea Moinesti, peste piriul Trebes, cel care s-a colmatat si a impins apa spre oras, acesta va fi refacut prin proiectul european care vizeaza modernizarea Caii Moinesti. „Tin sa multumesc celor de la Prefectura Bacau, in special prefectului Neculai Olaru, ISUJ si generalului de brigada Mihai Simionescu, jandarmilor, celor de la Directia de Servicii Publice din Primarie, impreuna cu care am reusit sa stopam intrarea apei in oras si inundarea Bacaului”, a mai spus primarul Bacaului. In 2005, in municipiul Bacau au fost afectate 230 de case, din care 15 au fost reconstruite, iar 200 reabilitate.
Apa de doi metri si jumatate pe Arcadie Septilici
Inundatiile au afectat in special o portiune de pe strada Arcadie Septicli, unde apa a ajuns si la doi metri si jumatate. Pe o distanta de un kilometru s-a format un lac. „Aici avem in jur de 180 case inundate, dupa primele evaluari. De miine (astazi, n.r.), dupa ce se retrage apa, vom incepe evaluarea. Sint foarte multe animale moarte si de aceea Directia Sanitar Veterinara si cea de Sanatate Publica vor incepe imediat igienizarea zonei. Am spart digul in zona, pentru ca apa sa se deverseze controlat in albia Negelului”, a mai spus Romeo Stavarache. Oamenii au stat sa isi pazeasca bunurile intreaga noapte, deoarece rromii deja si-au facut aparitia in zona pentru a „vina comori” de la sinistrati. Pe partea cealalta a digului, pe Calea Moinesti, singurul care nu a avut de suferit a fost cartierul de case „Maria si Petru Blejusca”, unde, in urma inundatiilor de acum cinci ani s-a avut in vedere un astfel de pericol cind s-a facut proiectul si s-a construit.
Firmele bacauane au raspuns imediat la apelul Primariei
Primaria Bacau a facut imediat apel la firmele din Bacau sa ajute fie cu utilaje de interventie, fie cu alimente. „Societatile au raspuns imediat la apelul nostru si le multumesc pe aceasta cale. Ne-au ajutat cu utilaje Rombet, Unic General, Vasion, Scut, iar cu alimente Selgros si Coca Cola, care au dat apa minerala, conserve si salam pentru sinistrati”, a mai spus primarul Stavarache. Pentru sinistratii care nu au avut unde dormi pe timpul noptii s-au pus la dispozitie 60 de locuri de cazare la Colegiul Karpen si 40 de locuri la Ferdinand. Sinistratilor li s-au dus inca de marti seara 6.000 de sticle de apa minerala, conservele, piine de la Pambac si salam. „Am avut noroc pe de o parte cu lucrarile pe care le-am facut la dig, iar pe de alta parte cu faptul ca am facut strazile in cartierul CFR si nu numai, cu tot cu sistemul de canalizare, iar acesta a putut sa preia din apa”, a precizat primarul Bacaului.
Inundatiile de marti au afectat unitatile Grupului Agricola
Ploaia torentiala din noapte de luni spre marti a afectat si unitatile Grupului de firme Agricola Bacau. Amplasate mai jos decit nivelul la care se afla Calea Moinestiului, incintele societatilor Europrod si Conagra au fost umplute cu apa, care a intrat si intr-o magazie si intr-un subsol de la Conagra. Peste drum, pe o pozitie mai inalta, insa, la Salbac, apa a intrat doar in curte. Astfel, Salbac a fost afectata mai putin. „Dar – ne-a declarat presedintele Grupului Agricola, Grigore Horoi -, cea mai importanta afectare a fost intreruperea alimantarii cu enrgie electrica, problema care s-a produs in toata zona”. Pina ieri, la prinz, alimentarea nu fusese reluata.
Agricola a mai avut, insa, probleme cu apa in exces si la unele dintre fermele sale de crestere a puilor. Au fost inundate Ferma nr. 8 (care insa, acum, este nepopulata) si Ferma nr. 9, cu 120.000 de pui, unde apa nu a ajuns, totusi, doar pe aleile dintre hale. La Ferma nr. 2, cu pui de reproductie, lucratorii au fost nevoiti sa care puii de la parter la etaj, pentru a-i feri de apa, insa nu au fost pagube insemnate. La ferma din Girleni, unde este complexul de gaini de reproductie, apa scursa de pe dealuri a inundat incinta, la primele ore ale diminetii, insa nu a intrat si in halele de pasari. „Am gestionat toate aceste probleme cu echipele noastre de lucratori” – ne-a mai spus Grigore Horoi.(Claudiu TANASESCU, Petru DONE)
ioan a zis
Adica, tiganii si-au facut aparitia in zona la praduiala !! Astia i-ti fura si coliva de la capataiul mortului ,poate si pantofii din picioarele celui plecat in nemurire daca nu sunt atente rudele raposatului !! Politia si jandarmeria ce pazesc ? Tiganimea prinsa la furat pedepsita ca pe vremea razboiului, cand erau prinsi cei care furau din ruinele ramase dupa bombardament : impuscarea pe loc !! Altfel nu se mai poate cu cioroii manglitori .Cand a fost furtuna de acum 2 zile ,cine credeti ca misunau prin parcare la Kaufland ?? si prin parcarea din spatele magazinului ?? grupuri de 2-3 tigani de 14-15 ani la spart de masini , cand au vazut masina politiei si au fugit mancand pamantul !!
G.M. a zis
DLE IOAN, VA ROG SA FITI LA FEL DE RADICAL SI CU CEI CARE FURA CU TRENURILE.POATE CA AVEM ROMANI(NU RROMI) MAI FURACIOSI CA EI
AlexBC a zis
De ce trebuie inaltat digul si nu adancita albia raului??? Nu-s specialist … , …