– sportul de performanta si sportul de masa sunt sustinute din bugetul Consiliului Local – echipele de handbal si volei ale Bacaului, sustinute de Primarie, sunt vicecampioane, zeci de alti sportivi au luat aurul national – a inceput construirea unei sali de 8.000 de locuri si urmeaza un stadion de 25.000
Sportul a evidentiat Bacaul pe harta României mai mult decât alte domenii ale vietii sociale. Din urbea noastra s-au ridicat de-a lungul vremii sute de campioni sI medaliati nationali, europeni, olimpici sI mondiali. Bacauanii iubesc sportul cu patima. In ultimii opt ani, sfidând criza, sportul bacauan s-a dezvoltat spectaculos. Au fost obtinute performante fara precedent in discipline de traditie, iar toti performerii si antrenorii lor au fost rasplatiti de Primarie ca niciodata inainte. Sunt in curs de construire sau pe plansele proiectantilor investitii de neimaginat in 2004: o sala de 8.000 de locuri, un stadion acoperit de 25.000 de locuri si un stadion de atletism. Bacaul gazduieste competitii foarte importante: tenis – un turneu futures-ATP de 15.000 de euro; automobilism – o etapa a CN Rally, una de motociclism-enduro; box – mai multe editii ale CN. Lista este insa mult mai lunga. Sumele alocate sportului au crescut de la câteva sute de mii de euro in 2004, la peste 10 milioane, in 2012, bani acordati direct sau prin intermediul finantarii de proiecte, conform Legii 350. Absolut toate cluburile si asociatiile sportive au avut de câstigat. S-a a avut in vedere ca beneficiar al activitatii sportive sa fie, prioritar, sportivii, antrenorii si publicul bacauan. «Nu m-a interesat niciodata capitalul de imagine ce se poate câstiga daca investesti in sport. M-a interesat, insa, sa vad oameni fericiti si devotati echipelor bacauane. Fara public, sportul nu inseamna nimic», a spus inca din 2004, primarul Romeo Stavarache.
Performanta in handbal si volei
Datorita implicarii Primariei, bacauanii au inceput sa revina in numar mare in tribune. Cel mai spectaculos reviriment, sub acest aspect, a fost la handbal masculin, unde Stiinta Municipal Dedeman Bacau – preluata de la un nivel deplorabil -, a promovat neinvinsa in 2007, in 2012 este in premiera vicecampioana nationala, iar in trei editii ale cupelor europene a ajuns de doua ori in sferturile de finala sI o data in semifinale. Nu mai putin de sapte jucatori bacauani fac parte din loturile reprezentative, iar antrenorul Eliodor Voica este selectionerul Nationalei. «Chiar si meciurile cu miza mica, suntem 1.000-1.500 de spectatori in tribuna. La meciurile importante, multi bacauani nu mai pot intra, pentru ca tribuna e deja arhiplina. Asa a aparut necesitatea unei noi sali polivalente”, a observat primarul Stavarache.
La volei feminin, gratie sprijinului Primariei, Stiinta a cucerit un titlu in 2005, a ajuns intre primele patru echipe ale unei cupe europene – 2008 sI, per total, a devenit cel mai titrat sextet românesc in activitate.
O baza sportiva fara pereche
In ceea ce priveste bazele sportive, primul succes al administratiei Stavarache a fost modernizarea Bazinului Olimpic. S-au investit peste 400.000 de euro, dar acum aceasta constructie cu arhitectura deosebita este la standarde internationale si a fost punctul de pornire in obtinerea a sute de medalii de catre saritorii si inotatorii bacauani. Circa 10.000 de bacauani practica lunar inotul de agrement la Bazinul Olimpic. In curs de executie este o sala de 8.000 de locuri si vor urma un stadion la standarde UEFA, de 25.000 de locuri si unul de atletism de 8.000 de locuri. Complexul sportiv ce prinde contur la iesirea din Pasajul Subteran va fi cel mai nou si mai modern din România si va atrage in Bacau competitii de nivel european si mondial. Anual are loc Gala Sportului Bacauan, un eveniment traditie deja, prilej de premiere a celor mai buni sportivi si antrenori.
Clubul Sportiv Municipal 2010, garantia viitorului
«Pentru a avea controlul banilor publici investiti in sport, m-am gândit sa infiintam un club al obstii, care sa fie constituit pe principii solide si sa functioneze pe termen lung, indiferent de politicienii ce vor veni la putere. De aceea, am gândit CSM 2010 dupa modelul de succes CF Barcelona, având in Consiliul Director reprezentanti ai Consilului Local, sponsorilor si specialistilor din sport”, a explicat primarul Romeo Stavarache. Dupa doar 16 luni de la infiintare, clubul a cucerit zeci de medalii de aur in box, atletism, natatie, handbal, haltere, tir cu arcul, lupte si tenis. CSM este in dezvoltare continua, sectii de judo si sah urmând a se alatura curând. Sute de copii se initiaza si se perfectioneaza la CSM 2010, sub comanda unor antrenori reputati precum Relu Auras, Ion Butucaru, Silviu Salgau, Mihaela Melinte, Eusebiu Diaconu, Clara Ciocan, Anisoara Opriea, Ovidiu Galeru. Performerii cei mai mari sunt boxerii Mihai Nistor sI Alexandru Cuciureanu – medaliati europeni cu bronz, inotatorul Norbert Trandafir – multiplu campion, recordman national si care a realizat baremul pentru JO, atletii Cristi Vorovenci si Lavinia Scurtu – campioni nationali.
Pulsul terenului:
Eusebiu Diaconu, campion european de lupte 2007: «Primisem oferte din tara si strainatate si aveam prieteni care plecasera deja din Bacau, la mai bine. Am ramas datorita dlui. primar Stavarache, care a ne-a oferit conditii bune mie si familiei mele».Mihai Nistor, boxer, medaliat cu bronz la Europene: «La CSM Bacau am gasit stabilitate, conditii bune de pregatire, un public cald si antrenorul potrivit pentru a-mi dovedi valoarea. Ramasesem in aer, dupa accidentarea suferita la Dinamo. Dl. Auras, Primaria si CSM 2010 mi-au intins o mâna. Le multumesc”.
Norbert Trandafir, recordman national la inot: «Conditiile pe care le am la bazinul din Bacau sunt cele mai bune, cu mult peste cele pe care le stiam in 2000. Putine primarii din tara ofera asa ceva”.
Florin Grapa, director Stiinta Bacau «Sprijinul financiar primit de la adminstratia Stavarache a fost mult mai mare, decit inainte. Si nu numai pentru echipa mea, ci pentru tot clubul”.
Lasă un răspuns