Bacteria E.coli a fost găsită de inspectorii ANSVSA în probe de carne de pui dintr-o gospodărie din Bacău şi în brânză de vaci fabricată de o unitate de prelucrare a laptelui din Argeş.
Pe 20 februarie 2016, un copil din Bacău care a fost diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic a fost transferat, de la Spitalul Județean Bacău la Spitalul de Pediatrie din Iași. După ce suspiciunea fusese infirmată clinic, analizele de la Institutul Cantacuzino au arătat că are bacteria E-Coli care produce toxina ce a răpus trei copii din Argeş. Nu există legătură între cazuri, au declarat experţii.
UPDATE:
În 25 februarie, echipe mixte, formate din inspectori DSVSA şi DSP din judeţele Argeş şi Dolj, au prelevat probe care au fost transmise spre analizare către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV). Ancheta ANSVSA a fost extinsă şi în judeţul Bacău.
Inspectorii ANSVSA au prelevat 337 de eşantioane de probe indicate de Ministerul Sănătăţii din lactate, produse de carne, fructe şi legume atât din magazine, cât şi din gospodăriile unor persoane.
”Au fost recepţionate de IISPV 337 de eşantioane din probe prelevate din alimentele indicate de MS: lactate – lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne – carne de vită şi carne de pui, fructe şi legume, achiziţionate atât din comerţ, din gospodăria proprie cât şi de la persoane particulare”, arată ANSVSA.
Dintre acestea, au fost analizate 194 de eşantioane până acum, iar prezenţa Escherichia coli, serogrupul O26, a fost depistată într-o probă de pui (spate cu gât), recoltată din frigiderul familiei, din judeţul Bacău, a unuia dintre copiii internaţi cu E.coli, precum şi într-un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş.
Alimentele infectate au ajuns la trei familii din Bacău și Barați
Inspectorii DSP și DSVSA Bacău au controlat toate sursele de alimente pe care le-a avut la îndemână familia fetiței îmbolnăvite în urmă cu zece zile și care acum s-a întors acasă. Niky Vrabie, directorul DSVSA Bacău a relatat pentru Ziarul de Bacău că s-au ridicat probe de la trei familii care s-au aprovizionat cu ouă, lactate, carne și fructe din aceleași surse, unele autorizate, supermarketuri, altele neautorizate (din tăieri și producție proprie din Barați).
În acest moment, se mai așteaptă rezultate finale ale unor analize, dar primele informații arată că bacteria E.Coli a fost identificată în carnea provenită din surse nautorizate. „Rezultatul analizelor este parțial pozitiv în cazul cărnii de pasăre și parțial negativ în cel al cărnii de vită”, a relatat directorul adjunct al DSVSA Bacău, carea precizat că mai sunt analize care trebuie să iasă. La următoarele alimente, testele au ieșit categoric negative: ouăle, laptele, iaurtul și fructele. Se mai așteaptă rezultatele finale în cazul cărnii de iepure achiziționate din supermarket.
„Responsabilitatea aparține celor care cumpără din surse neautorizate. Bănuim o manipulare neigienică a alimentelor. Carnea de pasăre este sensibilă, mai ales la eviscerare. Dacă intestinele s-au spart și au infestat carcasa, există ruscul de a te îmbolnăvi”, a mai declarat Niky Vrabie.
cristi a zis
Da,au revenit cei care au omorat gainile oamenilor pentru asa zisa gripa aviara.Acum cu ocazia preluarii de catre o multinationala a producatorului
Albalact,toti micii producatori trebuie sa dispara.Binenteles produsele noastre traditionale vor fi de acum incolo pline de bacterii.Noi Romanii ,hai sa ne dam mana cu mana sa ichidem tot ce este Romanesc.Doamne proasta natie mai santem.
Cetatean Bacauan... a zis
Haideti mah…fiti serios.Chiar credeti minciunaasta?
Iobag in propriul nost pamant a zis
Chiar asa de prosti suntem de inghitim toate minciunile.Cum de s-au imbolnavit numai bebelusi (cativa) adultii nu se imbolnavesc si ei?La volumul de produse vandute si consumate trebuia sa fie o adevarata epidemie!!!!!