• internarea bolnavilor psihic în spitalele-cămin din județ a fost blocată de legea sănătății mintale • cele două centre în care sînt internate pesoanele cu afecțiuni psihice din județ sînt ocupate peste capacitate • în cele două secții de psihiatrie de la Bacău și Buhuși, jumătate dintre pacienți ar avea nevoie de internare într-un cămin
Persoanele cu afecțiuni psihice nu mai pot fi internate în centrele de recuperare și reabilitare neuropshică aflate în subordinea Inspectoratului Teritorial de Stat pentru Persoanele cu Handicap (ISTPH) din Bacău. În vara anului trecut, a fost emisă Legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări pshice, care nu prevede posibilitatea internării acestei categorii de persoane în căminele spital. „Imediat după apariția legii am primit o adresă prin care ni se interzicea internarea persoanelor cu afecțiuni pshice în căminele din subordinea noastră. Am solicitat informații suplimentare și ni s-a răspuns că legea nu a inclus instiituțiile noastre ca servicii specilizate de îngrijire a sănătății mintale”, ne-a declarat Rodica Pădureanu, inspector șef la ISTPH Bacău. Din cauza actului normativ, conducerea instituției care are în grijă persoanele cu handicap a dispus sistarea primirii de dosare ale familiilor care solicitau internarea unui membru într-un cămin spital. De la ISTPH Bacău au făcut cale întoarsă fără vreo rezolvare peste 50 de oameni, iar dosarele deja existente au rămas blocate pînă la apariția unor eventuale modificări legislative. Mulți au crezut că măsura a fost luată la nivel local și au făcut petiții la București, de unde au primit același răspuns negativ. Pînă la apariția noilor reglementări, aceste persoane puteau fi internate în centrele de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică, cămine care sînt pline la refuz.
Persoanele cu handicap neuropsihic nu mai au loc în cămine
Persoanele cu handicap neuropsihic din județul Bacău nu mai au
locuri în centrele de profil. Cei care au în familie astfel de persoane
duc o viață plină de chinuri și, uneori, chiar amenințată, deoarece nu
pot ști care sînt stările prin care trec bolnavii. Dacă de un bătrîn
sănătos se poate avea grijă și internarea lui reprezintă un adevărat
act de samavolnicie din partea copiilor, internarea persoanelor
bolnave psihic este necesară. Acestea urmează în căminele de specialitate terapii și medicație supravegheată, în vederea reabilitării și recuperării lor, lucru greu de realizat în familiile din care provin.
În județul Bacău sînt două centre de recuperare și reabilitare neuropsihică, ocupate peste capacitate, în care sînt internate peste 450 de persoane. La ISTPH Bacău sînt depuse alte 80 de cereri prin care se solicită internarea într-un astfel de centru. Cele mai vechi dosare au peste un an de la depunere. Situația cea mai dramatică se înregistrează la centrul din Răcăciuni – Gîșteni, unde capacitatea este de 350 de locuri, dar în acest moment sînt internate 381 de persoane. Pentru a rezolva problema cazării celor 31 de bolnavi în plus, conducerea unității a dispus ca unele anexe să fie amenajate și ocupate de persoanele cu tulburări psihice. La Răcăciuni există în lucru și un alt corp de clădire, cu bani de la bugetul local, dar pentru a cărui finalizare mai sînt necesare șase miliarde de lei. Asociația Betania a pus umărul la terminarea acestui corp de clădire și se pare că în scurt timp vor fi noi locuri pentru bolnavii care așteaptă, dar care nu se vor mai bucura de ele dacă legea sănătății mintale nu va fi modificată. În căminul spital de la Vermești sînt internate 81 de persoane, iar capacitatea instituției este de 60 de bolnavi. Supraaglomerarea a fost rezolvată prin reamenajarea unor spații auxiliare.
Pentru a rezolva criza de locuri, conducerea ISTPH Bacău dorește ca persoanele cu handicap care au fost reabilitate să poată fi plasate în familiile din care provin. Această returnare se va face pe baza unui angajament prin care familia se obligă să-i asigure bolnavului tratamentul impus de medic și o atmosferă propice. Singura soluție ar putea-o reprezenta crearea unui centru de zi care să adăpostească aceste persoane. Propunerea a fost făcută Primăriei Bacău de către inspectorul Pădureanu și s-a concretizat printr-un proiect care a fost depus la București, pe 17 februarie. „Proiectul este finanțat prin fonduri Phare, iar existența unui astfel de centru ar duce la scăderea numărului solicitanților de internare în centrele noastre, în situația în care legea va permite din nou acest lucru, cît și diminuarea internărilor în cele două secții de psihiatrie din județul nostru”, a mai precizat Rodica Pădureanu.
Secțiile de Psihiatrie devin pe zi ce trece centre de asistență socială
Odată cu blocarea internărilor în căminele spital, cele două secții de Psihiatrie din județ au devenit neîncăpătoare pentru pacienții lor. Zeci de paturi ale secțiilor din Bacău și Buhuși sînt ocupate de pacienți pentru care boala și starea socială precară ar avea o singură soluție: plasarea și îngrijirea de specialitate într-un cămin pentru afecțiuni neuro-psihice. Bolnavi de afecțiuni care nu se vindecă, ci doar se ameliorează pe baza unui tratament riguros, pacienților fără familie sau de care rudele s-au lepădat nu le-a rămas decît mila cadrelor medicale. După o internare de aproximativ trei săptămîni în secția de Psihiatrie a Spitalului Județean, bolnavii cronici care ar avea nevoie de internare într-un cămin sînt transferați pentru cel mult două luni la secția din Buhuși. „Jumătate dintre cei peste 60 de pacienți de la Buhuși ar trebui să fie spitalizați într-un cămin, iar un sfert dintre cei pe care îi tratăm în acest moment în secția de la Bacău sînt tot cazuri pentru astfel de centre. Nu mai știm cum să ne descurcăm cu internarea și mutarea lor de colo colo. La Bacău, pe 60 de paturi, cît are secția, sînt perioade în care avem și cîte 70-80 de pacienți. Vor ajunge în scurt timp să stea claie peste grămadă, pentru că, de la o zi la alta, crește numărul acestor pacienți”, ne-a spus dr. Carmen Covrig, șeful secției Psihiatrie din Spitalul Județean.
Marea majoritate a pacienților nu au familii sau rudele nu îi mai pot îngriji. „Chiar ieri am internat un băiat oligofren, în vîrstă de 19 ani. A fost crescut la casa de copii, tatăl i-a murit, iar mama lui e dată dispărută. Băiatul a fost transferat de la orfelinatul din Tîrgu-Frumos și, pentru că a depășit vîrsta majoratului, nu mai poate fi ținut la cămin. Noi ne-am trezit cu el în grijă și nu știm cum să-i rezolvăm problema. În condiții normale, băiatul ar trebui să fie îngrijit într-un cămin spital, dar nu avem unde să-l trimitem și nici cui să-l dăm în grijă. Alți bolnavi, chiar dacă au familii, nu pot fi îngrijiți de rude, nu pentru că acestea nu ar avea bunăvoință, ci pur și simplu pentru că sînt violenți și greu de stăpînit. În aceste situații, rudele solicită internarea bolnavului într-un cămin de specialitate”, a mai spus doctorița Covrig.
Există și o categorie de pacienți pentru care internarea este strict obligatorie: bolnavii psihic aflați în cercetări pentru diverse infracțiuni. „Cinci astfel de bolnavi sînt acum internați la Buhuși. Ei trebuie spitalizați obligatoriu într-o unitate de profil, pentru că au hotărîre judecătorească în acest sens. Sînt pacienți acuzați de diverse infracțiuni și care nu au discernămînt”, a încheiat șefa secției Psihiatrie din Spitalul Județean. Cadrele medicale care acum se chinuie să îi cazeze pe bolnavii psihic în secții de profil din județ, chiar și cîte doi într-un pat, speră ca în scurt timp internările din căminele spital să fie deblocate și alte centre să fie înființate. (C. TĂNĂSESCU, C. DUȚĂ)
Lasă un răspuns