Ziua Mondială a Diabetului, care este marcată în fiecare an pe 14 noiembrie, a fost celebrată în Bacău, și în acest an, de asociațiile Lions Club Moldova și Lions Club „Sf. Gheorghe”. Manifestarea a avut loc ieri pe platoul din Piața Tricolorului și a reunit, alături de organizatori, elevi din liceele băcăuane și jurnaliști și a avut ca punct culminant lansarea de baloane albastre – albastrul fiind culoarea celor care luptă pentru combatearea diabetului și pentru scăderea numărului persoanelor afectate de diabet. Acțiunea a fost realizată în parteneriat cu Primăria Bacău și cu Direcția de Sănătate Publică.
Petru DONE
În România, diabetul afectează peste un milion de oameni. Aproximativ 2.800 de copii sunt bolnavi de diabet, dar și mai mulți riscă să dezvolte această afecțiune, din cauza stilului de viață nesănătos. Potrivit studiilor realizate de Organizația Mondială a Sănătății, peste 60% dintre oamenii din întreaga lume duc o viață sedentară. Numai în Bacău, din informațiile aflate, ieri, la manifestarea Lions Clubs, sunt afectați de diabet circa 8.000 de persoane, dintre care aproape 70 de copii. „În lume – a precizat președintele Lions Club Moldova, Romel Guțu – sunt circa 300 de milioane de persoane bolnave de diabet. Boala este netratabilă, dar cercetările au condus la descoperirea insulinei, care combate boala. Cluburile Lions de pe tot globul serbează această zi prin iluminarea cu albastru a clădirilor importante din toată lumea, cum au fost, aseară, în România, Arcul de Triumf din București și Opera din Timișoara. În Bacău, am marcat această zi prin lansarea de baloare albastre.”
Cristina Matanie este cocordonatoarea Programului de evaluare și monitorizare a sănătății din Direcția de Sănătate Publică Bacău și medicul de specialitate care se ocupă, an de an, de copiii care vin în Tabăra de diabet organizată de Lions Club Moldova, pentru copii afectați de diabet. „Ziua Mondială a Diabetului – ne-a declarat medicul -, este celebrată în fiecare an pe 14 noiembrie, data semnificând ziua de naștere a lui Frederick Grant Banting, unul dintre descoperitorii insulinei. Campania din 2012 este în al patrulea an, când se dorește educație pentru prevenirea diabetului, iar în acest an se marjează special pe educarea tinerilor, dar și a populației generale. Federația Mondială a Diabetului și Organizația Mondială a Sănătății consideră că educația și programele de prevenire pe termen lung vor economisi foarte mulți bani, dar vor aduce și o îmbunătățire a calității vieții persoanelor cu diabet și a celor cu risc înalt în acest sens. Numărul bolnavilor cu diabet este în creștere, datorită unui stil de viață nesănătos, diabetul de tip 2, care altădată se întâlnea doar la adulți, începe să apară din ce în ce mai mult la adolescenți și la tineri.”
Participanții la manifestarea de ieri au stat de vorbă cu medicul și cu organizatorii, au lansat baloane albastre și au primit pliante cu tematică axată pe explicarea riscului de a te înbolnăvi de diabet și pe modul în care boala poate fi tratată, dar mai ales prevenită.
Lasă un răspuns