Petru DONE
Banca Mondială a prezentat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Piatra Neamț, rezultatele studiilor cu privire la analiza implementării Programului Operațional Regional (Regio) 2007 – 2013 în Regiunea Nord-Est. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și a reunit aproximativ 80 de participanți, reprezentanți ai beneficiarilor de finanțare prin Regio și ai Organismului Intermediar Nord-Est al acestui program.
Studiile au fost efectuate de Banca Mondială pe parcursul anului 2013, urmând ca rapoartele finale să fie făcute publice în decembrie.
Acestea vizează sprijinul acordat beneficiarilor Programului Regio pe întreg parcursul ciclului de proiect, colaborarea și comunicarea dintre Autoritatea de Management și organismele intermediare, scenarii posibile care vizează noile modele de selecție a proiectelor supuse finanțării Programului Regio în perioada 2014 – 2020, soluții de creștere a competitivității orașelor din România ș identificarea metodelor pentru sporirea eficacității și eficienței polilor de creștere în următoarea perioadă de programare 2014 – 2020. „În Regiunea Nord-Est, una dintre cele mai slab dezvoltate din România – a spus Marcel Ionescu Heroiu, specialist senior în Dezvoltare Socială, de la Banca Mondială -, gradul de absorbție pe Programul Regio este cel mai ridicat, iar sistemul de lucru este performant. Aceasta trebuie folosit ca exemplu pentru următoarea perioadă de programare și se subsumează unui principiu pe care noi îl promovăm peste tot unde mergem: nu strica ceea ce merge bine! Printre principalele obstacole identificate în asigurarea unui grad de absorbție și mai mare sunt pregătirea slabă a beneficiarilor pentru sistemul de lucru cu Instrumente Structurale, suprareglementarea, lipsa resurselor bugetare suficiente, procedurile greoaie, capacitatea administrativă limitată a beneficiarilor și slaba responsabilitate a actorilor cheie. Principalele noastre recomandări vizează informatizarea mai accentuată în sistemul de lucru cu beneficiarii, sprijinul personalizat pentru aceștia, în funcție de tipul de proiect propus, un nou model de selecție a proiectelor pentru finanțare și, nu în ultimul rând, păstrarea oamenilor cheie din sistemul de implementare a Programului.”
Constantin Apostul, directorul general al ADR Nord-Est, a dat asigura că agenția se va folosi de studiul Băncii Mondiale, pentru a contura pragmatic sistemul de lucru și prioritățile de investiții pentru perioada 2014 – 2020. „Împărtășim recomandarea Băncii Mondiale de a stimula cultura asociativă în Regiune și de a ne axa pe proiecte integrate” – a spus Constantin Apostol.
Lasă un răspuns