În afara programelor derulate cu Uniunea Europeană, un alt finanțator extern de calibru este Banca Mondială. Deși fondurile puse la dispoziție sînt semnificative, se apelează mai rar programele băncii, mai mult din necunoaștere decît din alte cauze, întrucît instituția internațională are condiții similare celor europene.
În județul Bacău există, totuși, cîteva proiecte alimentate de această sursă. Cel mai cunoscut este cel de reabilitare a căilor de acces la izvoarele de apă minerală din stațiunea Slănic Moldova. Valoarea lui este de circa un milion de euro.
Alte două proiecte sînt derulate de două firme private și vizează îmbunătățirea circulației informației în zonele rurale. Societatea Niconi SRL are ca țintă sprijinirea satelor din zona de munte. Afor SRL vizează înființarea asociațiilor de marketing ale producătorilor agricoli. Valoarea însumată a finanțărilor primite de la Banca Mondială pe aceste proiecte este de circa 160.000 de dolari, la care se adaugă o contribuție proprie a celor două firme de aproximativ 40.000 de dolari. Amîndouă au la bază principiile care funcționează cu succes în țările europene, unde pe piața produselor agricole sînt suverane asociațiile de profil. Ele stabilesc prețuri, valoarea subvenției, asigură piețe de desfacere etc. „Aparent, aceste proiecte nu prea au sens – a spus patronul Niconi SRL, Nicolae Huiban. Mulți au spus că este devreme, că țăranii au alte priorități, eu însă nu cred că lucrurile stau așa. La un moment dat, trebuie ca și la sate să pătrundă informația, iar oamenii trebuie să se asocieze pentru a rezista într-o piață concurențială. Ne îndreptăm spre Uniunea Europeană, așa că trebuie să-i învățăm regulile”. În principiu, ambele proiecte deschid piața informației. Este vorba de crearea unor birouri speciale, cu dotările necesare, la care oamenii pot apela pentru ceea ce îi interesează: manuale specifice pentru creșterea animalelor, medicație veterinară uzuală, chestiuni legate de acordarea unor subvenții etc.
Lasă un răspuns