• consilierii băcăuani au comentat ieri îndelung asupra necesității unui împrumut pentru cumpărarea de către CET a combustibilului necesar la iarnă
Supunerea spre aprobare a unui credit extern, cu garanția statului, în valoare de patru milioane de dolari, pentru finanțarea constituirii stocului de combustibiliul ce va fi utilizat de către CET Bacău în perioada de iarnă a dat prilejul unor aprige dispute în ședința extraordinară de ieri a Consiliului Local. „Cînd a fost predat CET Bacău în administrarea Consiliului Local, am înțeles că achiziționarea stocurilor de combustibil necesar în iarna 2002-2003 va fi finațată de tat. Nu cred că este un caz prea fericit pentru Consiliul Local faptul că este silit acum să se împumute cu atîția bani. În condițiile în care CET este finanțat doar din încasările de la populație care sînt, la această oră, extrem de reduse, va fi destul de dificil de returnat la termen acest credit, inclusiv dobînda aferentă”, a intervenit consilierul PD Ionel Floroiu.
Vasile Drăgușanu, directorul CET, a explicat care au fost motivele pentru care a fost necesar contractarea acestui credit, precum și care sînt condițiile de rambursare. „Guvernul României a negociat cu FMI garantarea în proporție de 100% a unor credite externe și interne în limita valorii de 120 de milioane de dolari, în vederea completării finațării achizițiilor de combustibil necesar funcționarii centralelor termice pe perioada de iarnă. Bacăul a solicitat unul dintre cele mai mici credite, în comparație cu Oneștiul, de pildă, care a solicitat un împrumut de 11 milioane de dolari. Dobînda va fi de 7% anual, creditul va avea o perioadă de grație de trei ani, perioadă în care va trebui să achităm doar dobînzile, și va trebui rambursat în maxim cinci ani. Cheltuielile suplimentare ce vor trebui achitate de către CET pe parcursul celor cinci ani se ridică la aproximativ 20 de miliarde de lei. Acest împrumut ne permite, însă, acum, să asigurm plata furnizorilor de servicii care au executat în ultima perioadă diverse lucrări de întreținere și reparații”, a mai precizat Vasile Drăgușanu.
Consilierul Ioan Enășoaie a dorit să știe de ce a fost necesară apelarea la un credit extern. Răspunsul directorului CET a venit promt și sec: „Pentru că așa a vrut Guvernul”. Consilierul Dan Avram a venit cu precizarea că împrumutul nu poate fi acceptat de consilieri, în lipsa unui raport întocmit de comisia de cenzori și de directorul ecomic al CET, în care să se specifice modul în care vor fi cheltuiți acești bani. „Se pleacă de la premiza că datoria pe care o face acum CET va fi ștearsă, mai devreme sau mai tîrziu, și nu cred că putem merge pe astfel de soluții”, a mai punctat Dan Avram. „Nu plecăm de la ideea să înșelăm pe cineva, mai ales statul. Nu vom aștepta cinci ani să achităm acest împrumut în condițiile actuale tehnologice de care dispunem. În maxim cinci ani va trebui să avem un nou sistem prin care să asigurăm încălzirea populației”, a venit replica directorului Drăgușanu. Într-un final, proiectul de hotărîre a fost aprobat, cu amendamentul ca, în fiecare lună, conducerea CET să prezinte un raport privind cheltuielile curente ale instituției. Tot în ședița de ieri ,consilierii locali au fost de acord ca CET să abandoneze investițiile la cel de al treilea turbogenerator, care au fost începute în urmă cu cîțiva ani de fosta conducere. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns