O situație cel puțin bizară iese la iveală într-un scandal izbucnit recent între asociațiile de chiriași de la ANL și Primăria Bacău, privind administrarea imobilelor. Dacă din hârtiile emise de municipalitate reiese că Primăria a adunat în anul 2022 peste 750.000 de lei, din chirii, pentru reparațiile și administrarea blocurilor ANL, reprezentanții administrației locale spune că n-au strâns decât circa 3% din această sumă.
Reparația și administrarea blocurilor ANL a devenit un subiect de dispută între chiriași și Primăria Bacău, după ce municipalitatea a decis să dea în administrare blocurile către asociații. Lucru de altfel contestat vehement de locatari, având în vedere cheltuielile necesare pentru reparații, ce ar cădea în sarcina lor, fără ca să fie proprietari pe apartamente.
Plecând de la această dispută, ce are în centrul său, pe lângă aspectul legal, și cel financiar, deoarece reparațiile nu sunt iefinte în cazul unui bloc, am urmărit firul banilor.
Conform legii, dar și hotărârilor de Consiliu Local aprobate anual de municipalitatea băcăuană, în cadrul chiriei încasate pe fiecare apartament, există o cotă de maximum 1,5% din valoarea de investiție a construcției, care se oprește pentru administrarea blocului (0,3%) și întreținerea curentă, reparațiile curente și reparațiile capitale (1,2%). Așa cum se poate observa în hotărârea Consiliului Local din 2022 pentru fiecare apartament este evidențiată suma oprită de Primărie din chirie pentru reparații și administrare, sub denumirea „cotă de administrare 1,5%”. HOTĂRÂREA ESTE DISPONIBILĂ AICI (click pe link)
Luând în calcul toate apartamentele ANL administrate de Primărie, reiese că în anul 2022, din chiria totală încasată, de peste 1,3 milioane de lei, circa 750.000 de lei trebuiau puși deoparte pentru reparații și administrare. Lucru prevăzut de lege, aceste fonduri nefiind disponibile pentru altceva.
În schimb, Primăria susține, într-un răspuns trimis Ziarului de Bacău, că în fondul de reparații și administrare s-au strâns doar 20.000 de lei.
„Suma încasată în anul 2022 reprezentând cota de 1.5% a administrației a fost în cuantum de 20.670,00 lei dintr-un total de 1.378.026,56 lei – chirie locuințe ANL”, susține oficial Primăria Bacău. Practic, Primăria recunoaște că din chiria încasată pe anul 2022, nu a pus deoparte, așa cum prevede legea, cota prevăzută pentru reparații și administrare.
Cotă maximă, reparații deloc
Mai mult, am solicitat Primăriei să detalieze ce reparații s-au făcut la blocurile ANL în anul 2022, având în vedere că a aplicat cota maximă permisă de lege pentru acestea. Am aflat că niciuna.
„În anul 2022, nu au fost cheltuite sume reprezentând reparații curente sau capitale din lipsa disponibilităților”, susține oficial Primăria Bacău.
Explicațiile Primăriei pentru lipsa disponibilităților frizează absurdul. Redăm mai jos integral ce ne-a răspuns municipalitatea.
„Cota de 1.5% reprezentand cheltuieli de administrare, întreţinere, reparaţii curente şi capitale se obtine/constituie/incaseaza doar la plata lunară a chiriei. Aceasta se calculeaza în procent de 1,5%, încasarea acesteia depinde de plata lunară a chiriei.
La acest moment, UAT Bacău este în litigiu cu Asociațiile de chiriași/locatari pentru plata debitelor restante cu titlu de chirie, pentru debite restante mai mari de 90 de zile, chiriașii fiind evacuați din imobilele deținute în baza unor contracte de închiriere, aceștia sunt chemați în garanție, însă recuperarea debitelor restante cu titlu de chirie și cheltuieli de întreținere este un proces anevoios, instanța de judecată respingând pe motiv de lipsa calitate procesuală cu asociațiile de chiriași/locatari.
În acest context , nu putem face vorbire de a avea o sumă din aceea cotă de 1,5% reprezentând cheltuieli de administrare, reparații curente și capital, care să poată fi destinată reparațiilor curente și capital.
De asemenea, costurile estimate pentru execuția unei hidroizolație la un bloc de locuințe ANL , se ridică la suma de 45.000 de lei, sumă de care la acest moment nu disponibilă în bugetul de venituri și cheltuieli ale UAT Bacău”
Practic, Primăria susține că nu are banii pentru reparații pentru că nu a încasat chiria, deși tot Primăria ne-a răspuns că încasările pe 2022 au fost de peste 1,3 milioane de lei, adică aproape integrale.
Rămâne ca municipalitatea să deslușească ce s-a întâmplat cu cei 750.000 de lei adunați doar în anul 2022 pentru reparații și administrarea clădirilor ANL. Așa cum ne-a declarat secretarul municipiului, Ovidiu Popovici, banii nu pot fi cheltuiți pe altceva. „Ar fi deturnare de fonduri”, ne-a spus acesta privind destinația cotei de 1,5%.
andrei a zis
i-au folosit la prostit hastagi…pardon, vopsit blocuri in cur…cubeu?
Adrian Martin a zis
Deplasări de lux,teambuildinguri,morină,protocol,flori pentru amante.
Irinuca a zis
Pune și reparațiile la Duster.
Kazan a zis
Un studiu pentru nimic la preț dublu.
Spre exemplu studiul de 50000 euro făcut de Găină.
Coco a zis
Ce au făcut cu banii deturnați?
Achiziții la supraprețuri.
Tot Inainte! a zis
750000 pentru a repara niste blocuri care oricum sunt DEJA sponsorizate din banii platitorilor de impozite? Si care vor fi , in cele din urma vandute? Nu neaparat celor care au, intradevar, nevoie de ajutor? Sa ne re-amintem ca o DUAMNA director de la protectia copilului a fot condamnata pentru ca a mintint si si-a insusit si un apartament de la ANL?
Ganditi critic, nu prost!
Cititor a zis
HOTĂRÂRE nr. 1.174 din 28 octombrie 2021privind modificarea și completarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 962/2001(Anexa nr 16 la normele metodologice) –
I. Stabilirea ipotezelor pentru calculul chiriei
3. Valoarea cheltuielilor pentru menţinerea stării de folosinţă normală (întreţinere curentă, reparaţii curente, reparaţii capitale) şi de administrare: maximum 1,5% din valoarea de investiţie a construcţiei, din care:
– cheltuieli menţinere stare de folosinţă normală (întreţinere curentă, reparaţii curente, reparaţii capitale): maximum 1,2% din valoarea de investiţie a construcţiei;
– cheltuieli de administrare: maximum 0,3% din valoarea de investiţie a construcţiei.
Conform legii, banii destinati reparatiilor si intretinerii locuintelor ANL sunt încasați in cuantumul chiriei de la chiriasi. Deci nu plătește nimeni din „platitorii de taxe ” pentru blocurile ANL.
IONUT a zis
@ CITITOR ..problema, nu era ca platesc contribuabilii pentru repararea sau intretinerea ANL ! Problema era ca vor fi vandute, cu toate ca au fost construite din banii contribuabililor ai nostrii ai tuturor bacauanilor ! Deci avantaj cei care au locuinte ANL, care oricum sunt pile si relatii prin primarie ( partide .. amante amanti judecatori avocati samd. )
Nu stiu cum se face ca toate se intampla peste 20 – 30 de ani cand se spera la uitare .. ca un fel de prescriptie a smecheriei de a fi locatar ANL fara nici un fel de responabilitate pentru bunul comun si cel privat din zona locuintelor ANL. Numa distrugeri prin prejur. Aici e problema bai nene @cititor.
Practic.. ar fi sa le scoata la licitatie..legalizata si organizata de primarie printr un referendum local. Sa vedem daca locuitorilor bacauani le ar surade sa cumpere si ei astfel de locuinte sa nu mai dea sute de mii de euro la fel de fel de constructori si imobiliari. !! Domul primar.. ai curaj sa intrebi populatia de asa problema? Hai ..fa si tu ceva bun, cu curaj.. primar de kk t ce esti !!
ion a zis
ifoane mecbucuri vrajeala prosteala userisme
Lili a zis
Specialiștii de la primărie nu au atras așa multe fonduri europene așa cum au făcut cei la consiliul județean. Din păcate numai proiectele celor de la consiliul județean se vor realiza.