• la primul termen, „părintele” Constituției a fost reprezentat de avocați din biroul său • prima cerere a acestora a fost ca lui Nicușor Damian să i se dea drumul din arest, dar a fost respinsă • în acest dosar este judecată și fosta directoare a Rafinăriei Astra Română Ploiești • pe numele ei s-a emis mandat de arestare în lipsă, fiind fugită în Statele Unite ale Americii
Celebrul avocat Antonie Iorgovan, considerat „părintele” actualei Constituții a României, a acceptat să-l apere în instanță pe un inculpat mai puțin celebru pe plan național, dar destul de cunoscut în Bacău: Nicușor Damian, patronul firmei „Tracorom”. El a fost arestat pe 25 februarie anul curent pentru evaziune fiscală în afacerile cu petrol. Cazul tinde să devină la fel de spectaculos ca și dosarul „Banca Transilvania”, măcar pentru renumele apărătorului inculpatului băcăuan. Alături de Damian mai sînt inculpați în acest dosar încă opt persoane, din diferite județe din țară.
Antonie Iorgovan nu a fost prezent ieri în sala de ședințe a Tribunalului din Bacău. El a fost reprezentat de avocații din biroul său. Chiar dacă n-a venit personal, a fost suficient să se afle cine este apărătorul lui Nicușor Damian, pentru ca toată lumea din Tribunal să devină interesată de dosar. La termenul de ieri, judecătorii au avut de soluționat cererea de revocare a mandatului de arest preventiv a celor nouă inculpați din acest dosar. Judecătorii, însă, fără să se lase prea mult impresionați de renumele apărătorului lui Damian, au decis să mențină starea de arest a inculpaților pînă pe 3 iunie inclusiv, dată la care va începe judecata pe fond a cauzei.
Lanțul afacerilor este la fel de încîlcit ca și în dosarul Banca Transilvania
Nicușor Damian a fost arestat preventiv de procurorii Secției de Combatere a Criminalității Organizate și Antidrog din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea Supremă de Justiție tocmai în județul Prahova, acolo unde își derula o mare parte dintre afaceri. Patronul de la Tracorom are 48 de ani și a fost acuzat de complicitate la săvîrșirea de infracțiuni de înșelăciune, precum și pentru înșelăciune privind calitatea mărfurilor. Odată cu el a mai fost trimisă în judecată în stare de libertate și băcăuanca Silvia Bogos, de 48 de ani, administratorul firmei „Silvia” SRL din Onești, pentru aceleași fapte ca și Damian. Ei i se mai impută, în plus, că ar fi comis fals în înscrisuri sub semnătură privată și evaziune fiscală. Procurorii au stabilit că, în perioada martie 2000 – iunie 2001, Damian și Bogos, în calitate de administratori ai celor două firme, au comercializat produse petroliere prin substituirea calității acestora și nu au înregistrat în evidențele contabile veniturile realizate, cauzînd bugetului statului un prejudiciu de 2,5 miliarde de lei.
Între timp, procurorii și-au finalizat cercetările, au întocmit rechizitoriul și i-a trimis în judecată pe toți cei nouă inculpați în Prahova, acolo unde s-au făcut arestările. Acuzații au făcut cerere de strămutare a procesului, iar judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție le-au aprobat-o și au desemnat drept loc de desfășurare a ostilităților orașul Bacău.
Cazul este cu atît mai spectaculos, dacă ținem cont că în acest dosar este implicată și directoarea rafinăriei Astra Română din Ploiești, Elena Marylene Botezatu. Pe numele acesteia a fost emis mandat de arestare în lipsă. Organele de urmărire penală spun că fosta directoarea de la Astra a fugit în Statele Unite ale Americii.
Ar fi interesant de știut ce onorariu ar urma să-i plătească omul de afaceri băcăuan avocatului Antonie Iorgovan. Este de bănuit că suma are multe zerouri, din moment ce „părintele” Constituției a acceptat să pledeze pentru nevinovăția lui Damian. Mai ales că șefii partidului de guvernămînt le-au cerut în nenumărate rînduri membrilor săi marcanți, avocați de meserie, să nu mai accepte să apere persoane trimise în judecată pentru fraudarea cu sume imense a statului. Cît îl va costa pe Damian „luxul” unui avocat celebru ca Iorgovan, nu se știe. Putem doar să bănuim cam la cît se ridică suma, din moment ce pentru apărătorul lui Iosif Pop, fostul președinte al Băncii Transilvania, avocatul Aurelian Pavelescu, s-au vehiculat sume de ordinul a sute de milioane de lei. Dosarul care le-a picat pe cap judecătorilor băcăuani se anunță la fel de încîlcit ca și dosarul Banca Transilvania, măcar prin raportare la numărul de dosare. Pentru cei nouă inculpați, procurorii au întocmit nu mai puțin de 40 de volume. (Mirela R., Florin C.)
Lasă un răspuns