• amenzile pentru dărîmarea debaralelor și zidurilor interioare fără autorizații pot ajunge pînă la 100 de milioane de lei • după ce achită amenda, proprietarul apartamentului trebuie să refacă zidul dărîmat și să readucă locuița la arhitectura inițială
Spargerea debaralelor și a zidurilor înterioare a devenit, de cîțiva ani buni, un sport național. Sătui pînă peste cap să mai trăiască în apartamentele lor de dimesiunea unei cutii de chibrituri, oamenii se înarmează cu baroasul și se apucă de dărîmat orice perete sau debara care le iese în cale. „După ce au văzut o grămadă de filme și reviste de amenajări interioare tot felul de case, care mai de care mai spațioase, oamenii au început să își dorească să arate și locuința lor tot la fel de frumoasă și spațioasă. Așa că au început să își dărîme zidurile de prin casă. Nimeni nu îi condamnă, e o dorință de înțeles. Știm bine cît de mici și de înghesuite sînt apartamentele construite în urmă cu 20-30 de ani. Că s-au apucat apucat să își scoată o ușă sau să dărîme o debara, nu ar fi nimic. Mai îngrijorător este că s-au dărîmat multe ziduri din structura de rezistență a clădirilor”, spune Ggheorghe Fesan, inspector șef în cadrul Inspectoratului Teritorial în Construcții Bacău.
El a precizat că dărîmarea zidurilor interioare din locuință nu este interzisă, atîta vreme cît această modificare în aspectul interior al locuinței respectă toate cerințele din punct de vedere legal. În primul rînd, proprietarul apartamentului trebuie să consulte un expert tehnic pentru a i se face o expertiză a apartamentului și, ulterior, un arhitect sau un proiectant autorizat, care să întocmească proiectul lucrării. „Cu rezultatul expertizei și proiectul în mînă,. proprietarul locuinței trebuie să se prezinte la primărie, unde solicită un certifict de urbanism. În cazul în care în apartamentul care va fi modificat urmează să se desfășoare activitate care presupune un inconfort sonor sau un trafic mai mare de clienți, atunci proprietarul trebuie să solicite și acordul vecinilor. Obținerea acestor avize și acorduri nu costă foarte mult și, în plus, îl scutește pe proprietar de a mai sta cu grija că poate plăti o amendă de pînă la 100 de milioane de lei pentru executarea lucrării fără autorizație. Mai mult, după ce plătește această amendă, proprietarul trebuie să refacă, pe prorpia lui chletuială, și zidului dărîmat „, avertizează Gheorghe Fesan. (E. SOLOMON)
Lasă un răspuns