Cel mai mare colegiu din Bacău, Colegiul național „Ferdinand I”, cunoscut în special pentru rezultatele deosebite pe care elevii săi le obțin la fazele naționale ale olimpiadelor școlare, este de două zile scena unui imens scandal. Candidații la bac îl acuză pe universitarul Ioan Ibănescu, președintele comisiei de examen, că „și-a bătut joc” de ei. Și tinerii nu sînt departe de realitate.
Scandalul a început luni, în timpul tezei de Limba și literatura română. La mai bine de o oră și jumătate după ce examenul a demarat, profesorul Ibănescu a intrat în sălile de examen și a anulat teză după teză. În total, 90 de lucrări. Ioan Ibănescu a considerat că tezele au semne particulare, pentru că elevii au pus greșelile între paranteze și le-au tăiat cu o linie. Elevilor li s-a spus, la începutul examenului, că aceasta este modalitatea de a semnala o eroare. Ibănescu a considerat, însă, că orice greșeală trebuia doar pusă între paranteze și i-a pus pe elevi să rescrie tot.
„Pur și simplu și-a bătut joc de noi. După o oră și jumătate de la începerea examenului, a decis că trebuie să rescriem tezele pe motiv că greșelile din teză nu erau regulamentar semnalate. De cînd mă știu, într-o teză, o greșeală se corectează tăind cuvîntul sau propoziția cu pricina, după care se pune totul într-o paranteză. De altfel, așa ne-au spus și supraveghetorii la înainte de începerea probei. A venit domnul președinte și a spus că eventualele greșeli nu trebuie tăiate cu o linie, ci puse doar într-o paranteză. Ne-a anulat tezele și ne-a pus să rescriem tot ceea ce aveam pe foaie pînă atunci”, ne-a declarat, revoltată, una dintre zecile de candidați de la „Ferdinand” cărora nu le venea să creadă că un profesor universitar a putut lua o asemenea decizie.
„Pur și simplu, îmi tremura mîna în încercarea de a rescrie tot ce am scris înainte în prima teză. Nici nu a fost vorba să termin de rescris teza, în condițiile în care domnul președinte nu a acceptat să prelungească teza nici măcar cu un minut”, s-a plîns o altă candidată.
De partea cealaltă, universitarul Ioan Ibănescu, președintele comsiei de examen, a susținut că nu a făcut altceva decît să-i ajute pe elevi. „Regulamentul spune foarte clar că, atunci cînd pe teză există corecturi repetate sau ștersături care ar putea fi interpretate ca semne particulare, teza se anulează și se rescrie. Eu nu am făcut decît să-i ajut pe candidați, care riscau să le fie anulate tezele de către comisia de corectare. Înainte de începerea examenului, am făcut instructajul supraveghetorilor și le-am spus că o greșeală se corectează punînd cuvîntul respectiv între paranteze. Nu știu dacă supraveghetorii le-au mai spus și copiilor acest lucru. Oricum, candidații trebuiau să întrebe cum se fac corecturile”, ne-a declarat președintele comisiei de examen de la „Ferdinand”. Cît privește anularea tezelor, acesta a susținut că nu a anulat toate lucrările, ci doar pe acelea pe care a observat cuvinte tăiate cu o linie orizontală. Cît privește stresul candidaților și faptul că aceștia au avut, practic, la dispoziție, doar o oră și jumătare de lucru, cealaltă jumătate a timpului regulamentar de lucru fiind „rezervată” rescrierii tezelor, acestea au părut a fi amănunte care nu l-au impresionat cîtuși de puțin pe universitar.
Paul Deboveanu, unul dintre profesorii supraveghetori de la Liceul „Ferdinand”, ne-a povestit că, luni dimineața, supraveghetorii s-au prezentat pentru instruire. Au fost citite regulamentele, li s-a explicat totul, dar președintele a uitat un amănunt: ce fac elevii dacă greșesc ceva pe foaia de examen. Profesorii au încercat să lămurească această problemă, întrebînd vicepreședinții. Răspunsul însă a fost descurajator: „Vorbiți cu președintele”. „Ibănescu a venit să împartă plicurile cu subiectele, însă nu a permis nici o întrebare. «Nu mă întrebați nimic, că mă grăbesc», ne-a spus el. La 8:45 a început examenul, iar profesorii au decis să procedeze conform regulamentului”, ne-a declarat profesorul Deboveanu. În regulament scrie că, atunci cînd greșesc, elevii pot să pună într-o paranteză sau să pună în paranteză și să taie cu o linie. Comisia este cea care trebuie să decidă pentru care variantă se optează. Cum comisia nu a decis nimic, a ieșit ce a ieșit.
Din sala de examen, elevii s-au dus direct la Inspectoratul Școlar, unde au depus o plîngere. Ca și cum povestea cu rescrierea tezelor nu ar fi fost de ajuns, la finalul examenului comisia a descoperit că lipsește teza Simonei Ciuche. De aici, stres și nervi suplimentari. Simona și alte trei colege care au dat examen în aceeași clasă au fost chemate de acasă pentru a da declarație despre cum au decurs lucrurile. „Am predat teza. Șase pagini și o treime, plus două pagini, cît am reușit să rescriu din lucrarea inițială”, a susținut Simona. Inspectoratul Școlar a declanșat, imediat, o anchetă, care s-a finalizat cu rezultatele cel puțin spectaculoase: profesorul Ioan Ibănescu și-a dat demisia din funcția de președinte al comisiei de examen, iar Simona Ciuche va susține din nou, sîmbătă, 6 iulie, teza scrisă la limba română. În ceea ce privește tezele celorlalți candidați, se va lua în considerare doar ceea ce a ajuns la comisia de corectare. Cazul a ajuns în atenția Ministerului Educației și Cercetării. (NIcoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns