– numeroși copii sunt abuzați în fiecare zi de propriii părinți – din păcate, destul de puține cazuri ajung și la urechile instituțiilor statului – cele mai dese abuzuri sunt cele de neglijare a minorilor – micuții sunt lăsați în casă fără mâncare sau fără hăinuțe pe ei, în condiții mizerabile sau suferind de diverse boli – însă cele mai grave sunt situațiile de abuz fizic, sexual sau emoțional
Florentin RADU
Potrivit Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău, de la începutul anului și până în prezent au fost înregistrate nu mai puțin de 171 de cazuri de abuz asupra copiilor. În mod evident, situația reală este cu totul alta, mult mai dramatică, în condițiile în care nu toate cazurile de abuz ajung la urechile funcționarilor statului. Asta pentru că societea civilă nu a devenit în așa de măsură de responsabilă încât să intervină la timp și să semnaleze absolut toate cazurile de copii abuzați. Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului obligă orice persoană care are suspiciuni în legătură cu existența unei situații de abuz sau de neglijare a minorului să sesizeze Serviciul Public de Asistență Socială sau DGASPC.
Peste 80 la sută dintre abuzuri se întâmplă la sate
Cert este că, dintre situațiile înregistrate de la începutul anului, cele mai multe – 117 – au fost cazuri de abuz prin neglijare, în creștere cu peste 20 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. În aceste cazuri, micuții fie nu aveau ce mânca sau cu ce se îmbrăca, fie locuiau în condiții mizerabile ori nu se îngrijea nimeni de sănătatea lor. În aceeași categorie intră și lipsa supravegherii, a educației școlare a minorilor sau privarea de afecțiune. Grav este că printre celelalte situații semnalate la linia de urgență 983 – Telefonul Copilului – au fost și cazuri de copii abuzați pentru care a fost nevoie de luarea unor măsuri de intervenție din partea autorităților statului, date fiind situațiile extrem de grave. Vorbim aici despre abuzul fizic – 31 de copii, abuz sexual – 5 sau abuz emoțional – 1. Cauzele cele mai frecvente care au determinat apariția acestor situații au fost în primul rând sărăcia, carențele educaționale ale părinților, dar și consumul exagerat de alcool. De altfel, mai mult de 80 la sută dintre aceste abuzuri au fost semnalate în zonele rurale ale județului.
Și sesizările anonime sunt luate în calcul
Au fost și situații în care părinții minorilor se află în divorț și, în lupta oarbă pentru încredințarea copilului, își reclamă soțul că pune în pericol micuțul, dar și de bebeluși părăsiți în maternitate de proaspetele mămici pentru că nu ar avea cu ce să-i crească. Acestor cazuri li se adaugă și cele de copii delincvenți ori fugiți de acasă. Mai reținem că legislația în domeniu este destul de limpede, incriminând toate formele de abuz, de la aplicarea pedepselor fizice sub orice formă, până la incapacitatea sau refuzul părinților de a comunica adecvat cu copilul, de a-i asigura nevoile biologice, emoționale, dezvoltarea fizică și psihică. Prin urmare, oricine poate împiedica astfel de situații, aplelând „Telefonul Copilului”. De aici sunt preluate și prelucrate toate sesizările, chiar și cele ale persoanelor anonime.
Zdrobit și sufocat de mamă
Cazul minorei P.I.M a intrat în atenția D.G.A.S.P.C. Bacău în luna mai, ca urmare a sesizării scrise venite din partea P.M., mătușa paternă a copilului. Aceasta susținea că fetița ar fi abuzată fizic și amenințată în mod frecvent de către mama sa. De altfel, tot după spusele femeii, un alt copil al familiei ar fi decedat, „zdrobit și sufocat de mamă”, fără a oferi dovezi certe în acest sens. Tragis este că tatăl copilului s-a sinucis ulterior din cauza problemelor familiale. La o primă verificare în teren efectuată de o echipă de la Protecția Copilului s-au confirmat, inițial, cele reclamate de mătușa minorei. Și asta cu toate că mama minorei, sosită la scurt timp acasă, a negat abuzurile. De gheață a fost, însă, explicația mamei în privința copilului decedat care – spunea ea – „s-a înghețat lângă ea, pentru că, peste noapte, s-a stins focul din sobă”. „Deoarece, comportamentul și aspectul copilului dovedeau în mod cert că acesta este supus agresiunilor fizice și emoționale, la care s-a adăugat starea de degradare a locuinței, echipa multidisciplinară a decis preluarea copilului în vederea evaluării stării psihologice, fără a se întâmpina opoziție din partea mamei”, a precizat reprezentantul Protecției Copilului. Ulterior, în urma instrumentării detaliate a cazului, s-a dispus plasamentul în regim de urgență al copilului, acesta beneficiind, în prezent, de servicii sociale, psihologice, medicale, educaționale, în cadrul unei alternative de tip rezidențial.
Lasă un răspuns