• fabrica este pusă sub sechestru și are datorii numai la bugetul de stat de peste 600 de miliarde de lei • patronii turci vor să fie scutiți de plata penalităților care s-au aplicat pentru neachitarea la timp a datoriilor către stat • turcii ar trebui să investească aproximativ 3 milioane de dolari pentru a repune fabrica pe picioare • dacă nu sînt aprobate scutirile, fabrica va fi scoasă la vînzare din nou
Societatea Bere Lichior Mărgineni, o societate emblemă pentru orașul nostru de zeci de ani, este în agonie. Salariații susțin că fabrica a fost „distrusă de așa-zișii investitori străini, care nu au făcut altceva decît să ducă de rîpă o fabrică fără probleme pînă la sosirea lor”. „Patronii de la Nicoren nu au făcut nimic altceva decît să plece acasă la ei cu teșchereaua plină de bani și să vîndă tot ce se putea vinde, fără să investească un ban în retehnologizarea fabricii, așa cum au promis la privatizare”, ne-a declarat un specialist care a lucrat mai bine de 20 de ani la Bere Mărgineni și care aproape plînge cînd se gîndește ce a fost și ce a ajuns fabrica.
Despre ce s-a întîmplat de cînd au venit turcii la Mărgineni, s-a știut foarte puțin. Muncitorii care au avut curajul să răbufnească, nemulțumiți de disciplina de pușcărie instaurată în fabrică și de agenții de pază, adevărați zbiri, au fost dați rapid afară. „Luam masa lîngă banda aflată în funcțiune, pe care trebuia s-o supraveghez în timp ce mîncam în picioare”, povestește unul dintre cei care au trăit experiențe aproape inumane la Bere Lichior.
Acum fabrica are datorii numai la bugetul de stat de peste 600 de miliarde de lei. Este drept că mai bine de jumătate din sumă este reprezentată de penalitățile pe care societatea ar trebui să le plătească pentru că nu și-a achitat datoriile către stat la timpul cuvenit. În anul 2002, Guvernul a emis o ordonanță, potrivit căreia societățile cu datorii au putut solicita scutirea de la plata penalităților pe baza unei documentații în care să le fie reflectată activitatea din toate punctele de vedere, precum și politica economică viitoare. Pe baza unei grile, documetația era evaluată cu un anumit număr de puncte. Maximum este 100 de puncte, caz în care societatea obține o scutire totală de la plata penalităților.
La sfîrșitul anului 2002, și Bere Lichior Mărgineni a depus o astfel de documentație la Ministerul Finanțelor. Numai că punctajul obținut a fost cu mult sub 40 de puncte, caz în care societatea nu poate obține decît o scutire de cel mult jumătate din penalități, cam 175 de miliarde de lei, și o reeșalonare a celeilalte jumătăți nescutite. Încercările noastre de a obține mai multe informații de la Direcția Generală a Finațelor Publice (DGFP) s-a lovit de un zid de tăcere clădit pe prevederile potrivit cărora astfel de informații nu sînt publice. Singura confirmare pe care am primit-o de la Petru Hăineală, directorul general al DGFP, a fost acela că „dosarul este de competența Ministerului Finanțelor, pentru că este vorba despre o sumă de peste 50 de miliarde de lei și, în prezent, se află pentru studiere la Oficiul Concurenței, care are ultimul cuvînt de spus în privința scutirilor”.
Autorizațiile de producție și de comercializare au fost anulate încă de anul trecut
Pentru că nimic din ceea ce s-a încasat din vînzarea producției nu a revenit în fabrică, sub formă de investiții, ci a luat drumul Turciei, berea altă-dată cunoscută în toată România a devenit unul dintre produsele cele mai slabe calitativ de pe piață. Încasările au tot scăzut, datoriile la stat s-au acumulat și, de aici, pînă la starea de colaps nu a mai fost decît un pas. În acest moemtn, fabrica este închisă și în fabrică mai există doar cîțiva paznici și funcționari pe la birouri, care asigură vînzarea stocului. Restul a plecat într-un șomaj forțat.
Prin noiembrie 2002, societății Bere Lichior Mărgineni i-au fost anulate autorizațiile de producție și de comercializare a alcoolului și a băuturilor alcoolice și a fost instituit sechestrul asupra fabricii. În prezent, societatea supraviețuiește numai din vînzarea berii aflată pe stoc la finele anului trecut, aproximativ 60.000 de hectolitri. Autorizațiile au fost pierdute tot din cauza datoriilor la bugetul de stat. Potrivit legii, autorizațiile sînt pentru o perioadă de un an și se acordă, pentru alcool, de către Ministerul Finațelor, iar pentru băuturi alcoolice, de către DGFP. Asta numai în cazul în care firma nu are datorii la bugetul de stat. Cum în toamna anului trecut, Bere Lichior Mărginei avea datorii cu vîrf și îndesat la stat, nu a mai putut obține autorizații nici pentru producție, nici pentru comercializare.
În situația în care ar obține avizul Oficiului Concurenței pentru scutirea unei părți din penalități, patronii turci ar avea nevoie de aproximativ 70 de miliarde de lei numai pentru a-și achita datoriile și de aproape încă pe atîta pentru a reporni producția. Este greu de crezut că, în situația în care șefii de la Nicoren nu au băgat mai nimic în întreprinderea băcăuană, vor găsi acum o mină de aur pe care s-o sacrifice de dragul statului român. Probabil că singura soluție va rămîne revînzarea fabricii, atunci cînd se va constata că turcii nu au de gînd să scoată bani din buzunar. Lucru care este posibil să se întîmple cît de curînd. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns