Familia unuia dintre militarii morţi în tragedia aviatică produsă în 2013, în zona barajului Bereşti-Bistriţa din judeţul Bacău, a dat în judecată Ministerul Apărării Naţionale solicitând despăgubiri pentru pierdereafiului. Demersul vine după ce ancheta penală în acest caz a fost clasată, scrie ziarul Adevărul.
Mama şi sora lui Laurenţiu Chiru, militarul de 33 de ani care a murit în tragedia de la Bereşti, au introdus o acţiune la Tribunalul Bacău, solicitând instanţei să oblige Ministerul Apărării Naţionale să plătească despăgubiri pentru pierderea suferită.
În motivarea cererilor au arătat, acestea au arătat că în data de 7 martie 2013 Laurenţiu Chiru, fiul, respectiv fratele lor, fiind militar de profesie, a decedat în timpul unei misiuni tip exerciţiu de luptă deoarece aeronava în care se afla acesta (IAR 330 Puma Socat 94) s-a prăbuşit.
Demersul iniţiat de familia militarului vine după ce ancheta desfăşurată de Parchetul Militar Iaşi în acest caz s-a soluţionat cu o clasare, rudele militarilor decedaţi, constituite părţi civile neprimind niciun leu despăgubiri.
Au solicitat despăgubiri prea târziu
În acţiunea introdusă la Tribunalul Bacău, mama militarului a solicitat daune morale în cuantum de 60.000 de euro, iar sora defunctului 20.000 de euro. Reprezentanţii MAPN au solicitat instanţei respingerea cererii, invocând ”excepţia prescripţiei dreptului la acţiune”, mai exact că familia ar fi putut solicita despăgubiri până la data de 6 martie 2018.
Tribunalul Bacău şi-a însuşit apărarea MAPN şi a respins cererea familiei militarului mort în tragedia aviatică, arătând că a intervenit termenul de prescripţie. În opinia instanţei, în cauza de faţă fapta ilicită cauzatoare de prejudiciu nu este reprezentată de accidentul aviatic ci de omisiunea angajatorilor de a încheia un contract de asigurare facultativă, ca acţiune omisivă, fiind deci incidente dispoziţiile referitoare la neîndeplinirea unei obligaţii de a face, chiar dacă momentul de început al termenului de prescripţie este aceeaşi dată a producerii accidentului
”Împrejurarea că reclamantele s-au constituit părţi civile în dosarul penal nr.118/P/2013 şi că prin ordonanţa de clasare din 6.03.2015 s-a dispus clasarea cauzei este lipsit de relevanţă sub aspectul prescripţiei dreptului la acţiune, prevederile art.2.537 alin.(3) Cod civil nefiind incidente în această acţiune în care reclamantele nu solicită stabilirea răspunderii civile delictuale a pârâţilor pentru tragicul eveniment care a avut loc în data de 7.03.2013”, au mai invocat judecătorii.
Decizia Tribunalului Bacău a fost contestată de familia militarului Chiru, dosarul urmând a fi judecat, în calea de atac, la Curtea de Apel Bacău.
Lasă un răspuns