• micuța jandarmeriță a cucerit trei medalii de aur din tot atîtea posibile, la Timișoara, respectîndu-și blazonul cu care ne-a obișnuit
KARATE-DO: Fie că este vorba de campionate naționale, concursuri internaționale între sau în afara granițelor României și chiar la un campionat european, cum a fost cel desfășurat în perioada 26-28 septembrie 2003, la Timișoara, băcăuanca Bianca Dumitrache ia medalii, cîte trei și toate de aur. A cucerit Italia în vara acestui an la Jocurile Mării Adriatice de la Termoli, nu avea cum să rateze trei urcări pe prima treaptă a podiumului nici la „naționalele” din iunie de la Piatra Neamț, și-a demonstrat clasa și în Grecia. Seria succeselor continuă. De duminica trecută, Bianca Dumitrache, karateka în vîrstă de 11 ani, împliniți pe 5 ianuarie a.c., este triplă campioană europeană. Eleva antrenorului Dan Botezatu (3 dan), de la Clubul Sportiv „Siretul” al Comandamentului Teritorial de Jandarmi Bacău, a cîștigat toate cele trei concursuri la care a participat, două de kata (luptă cu adversar imaginar) și unul de kumite (luptă cu adversar real). Apropo, adversarul real, din finală, o sportivă din Iugoslavia, a simțit pe barba sa ce înseamnă o lovitură de-a Biancăi, pe care băcăuanca a scăpat-o cu un centimetru mai încolo decît își propusese. A fost, de altfel, singurul punct obținut de sîrboiacă, pe baza avertismentului dat campioanei României, care a cîștigat fără probleme titlul continental, cu 8-1. Pînă la finala cu sportiva din Serbia – Muntenegru, Dumitrache a învins cel puțin la fel de categoric în meciurile cu reprezentantele Franței, Ungariei și Italiei.
A trecut de trei ori „Poarta Soarelui”
La kata, Bianca a dat din nou recital, la două categorii de vîrstă, 10-11 ani (n.r., a sa) și 12-13 ani. La grupa ei de vîrstă, băcăuanca a avut 13 contracandidate la titlu, iar la 12-13 ani „doar” opt. Fără nici un fel de complexe, Dumitrache a executat un kata superior, din categoria acelora la care se încumetă doar seniorii, lichidînd astfel conturile rapid. De altfel, a și fost singura din concurs care a primit notă peste 8, cea maximă fiind 8,5. Fiind campionat european, unul purtînd titulatura Eur&Ka 2003 și organizat de Federația Română de Arte Marțiale, al cărei președinte este Florentin Marinescu, concurența nu a lipsit. Majoritatea protagoniștilor au fost din afara României. Astfel, dintre cei aproximativ 300 de participanți, doar 50 au fost „de-ai noștri”, ceilalți fiind din Franța, Spania, Italia, Olanda, Anglia, Serbia – Muntenegru, Bosnia – Herțegovina, Ungaria, Basarabia, Ucraina etc. Eforturile Biancăi au fost recompensate cu trei medalii de aur, certificate de tot atîtea diplome, dar și cu trei trofee, din lemn, acordate doar ocupanților locului I, care se numesc „Poarta Soarelui”. Acestea sînt copii în miniatură ale unui simbol japonez, în formă de pagodă, un cadru amplasat pe malul oceanului în așa fel încît să scoată în evidență răsăritul soarelui. De altfel, Japonia este cunoscută sub numele de „Țara Soarelui Răsare”.
Diriginta a miruit-o înainte de plecarea la concurs
Tare în Shotokan, ramură a artelor marțiale în care este posesoare a centurii negre 1 dan de pe 27 octombrie 2002, cînd a dat examen cu sensei Hirokazu Kanazawa (10 dan), Bianca Dumitrache se situează la același nivel și la învățătură. Cele patru premii întîi luate în clasele primare spun multe despre Dumitrache, acum elevă în clasa a 5-a A la Colegiul „Ferdinand”. Pentru „europenele” de la Timișoara, Bianca s-a învoit de la orele de limba română și matematică, nu fără a fi miruită de către diriginta sa Gabriela Ciuche, profesor de religie, cu puțin timp înaintea plecării.
În altă ordine de idei, Bianca a făcut, în vară, pregătire fizică specifică intensă, într-un domeniu compementar, gimnastică, cu antrenorii Corneliu și Vasilica Agop, cu care a mai lucrat „în tinerețe” (n.r., de la 5 la 7 ani).
Ca și în toate celelalte rînduri, deplasarea și celelalte cheltuieli aferente conncursului, au fost suportate de firma „Fair Play”. Fair play ar fi și din partea Comandamentului Teritorial de Jandarmi Bacău să o înainteze în grad pe Bianca, acum sergent. Parcă ar suna mai bine ofițer, că merită. Nu este la îndemîna oricui să iasă în frunte, concurs de concurs, într-un domeniu în care profanii sînt tari doar cu gura. (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns