– proiectul presupune montarea unor camere video in comunele din Zona Metropolitana – proiectul a fost conceput de politisti in urma unor analize efectuate de catre Sectia 1 Politie Rurala Bacau cu privire la stabilirea locurilor cu potential criminogen precum si a celor de interes politienesc pentru fiecare comuna in parte – stocarea imaginilor video se va realiza de catre politiile locale, urmind ca datele sa fie puse la dispozitia anchetatorilor
Incubatorul de Afaceri a gazduit joi lansarea proiectului intitulat „Comunitate rurala in siguranta”, initiat de Inspectoratul de Politie (IPJ) Judetean Bacau, prin Serviciul de ordine Publica si Sectia 1 Politie Rurala Bacau. Partenerii in proiect isi propun sa gaseasca solutii in vederea achizitionarii si instalarii unor camere video in cele opt comune arondate Sectiei 1 Politie Rurala Bacau. Localitatile vizate sint Margineni, Hemeius, Saucesti, Letea Veche, Nicolae Balcescu, Sarata, Luizi Calugara si Magura, scopul final al proiectului fiind acela de a creste siguranta publica si de a oferi sprijin autoritatilor locale pentru prevenirea si combaterea unor fenomene infractionale.
„Motivatia implementarii acestui proiect este aceea ca Sectia 1 Politie Rurala Bacau deserveste o populatie de 46.547 locuitori, iar pozitionarea localitatilor si nivelul lor de dezvoltare favorizeaza comiterea de infractiuni. Cele opt comune cunosc o ascensiune economica permanenta specifica localitatilor aflate in zonele metropolitane, regasindu-se un numar insemnat de obiective economice, cartiere rezidentiale, locatii ce prezinta interes pentru infractorii locali din municipiul Bacau si cei aflati in tranzit.
Cei mai multi dintre acestia se deplaseaza cu masini, iar un sistem de supraveghere ne-ar ajuta sa-i prindem mai repede pe infractori si sa combatem fenomenul infractional”, a spus comisar sef Adrian Tuluc, seful Sectiei 1 Politie Rurala Bacau.
Primaria Bacau sustine parteneriatele locale
Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau, a fost prezent la lansarea proiectului „Comunitate rurala in siguranta”, ocazie cu care a subliniat importanta sustinerii parteneriatelor locale. „Pentru o mai buna dezvoltare a comunitatii este esential ca primarii sa colaboreze cu institutiile descentralizate ale statului. Bacaul detine presedintia Federatiei Zonelor Metropolitane si este important sa atragem si sa derulam proiecte europene.
Trebuie sa avem proiecte comune si sa construim un parteneriat viabil. Zona metropolitana in care sint cuprinse cele opt comune arondate Sectiei 1 Politie Rurala Bacau, reprezinta instrumentul pentru promovarea proiectelor comune. Reteaua urbana va fi dezvoltata cu fonduri europene si pina la sfirsitul anului vom sti exact care vor fi proiectele pe care le vom derula in parteneriat”, a declarat Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau.
La rindul sau, comisarul sef Vasile Oprisan, seful Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Bacau, spune ca partenerii in acest proiect trebuie sa faca tot ceea ce este posibil pentru a creste siguranta cetatenilor in comunitatile rurale. „Am inceput acest proiect cu Sectia 1 Politie Rurala Bacau si intentionam ca pe viitor sa continuam acest program si in celelalte noua sectii de politie”, a precizat Oprisan.
Primariile suporta cheltuielile
Cea mai mare provocare a acestui proiect consta in identificarea unor surse de finantare in bugetele comunelor nominalizate. Daca primarii comunelor Margineni si Hemeius au inceput implementarea acestui proiect, edilii celorlalte comune implicate in proiect spun ca in cazul in care nu se va face o rectificare bugetara, investitia va fi prinsa in bugetul pe anul 2013.
„Nu avem posibilitatea sa demaram o astfel de investitie acum avind in vedere ca bugetul a fost facut si sintem in trimestrul III. Daca va fi o rectificare de buget, atunci se va putea interveni in buget, alocind macar o suma de bani pentru anul in curs. Initiativa este de laudat, insa, trebuie sa identificam resurse pentru a sustine acest proiect”, a spus Constantin Traistaru, primarul comunei Magura. Beneficiile aduse de montarea unor camere video in localitati au fost subliniate de Anton Siler, primarul comunei Nicolae Balcescu.
„Centrul comunei este deja monitorizat de camere video, iar acest lucru s-a dovedit a fi benefic in timp. Pentru ca traversam o perioada critica, ne-am propus ca anul acesta sa monitorizam video doar trei intersectii. Avem un buget auster si in aceste conditii vom face ce ne sta in putere”, a adaugat Siler. Cel mai receptiv dintre edili s-a dovedit a fi pina in prezent Marcelin Solot, primarul comunei Margineni.
„La acest moment avem montate 20 de camere dotate cu infrarosu. Sistemul este performant in conditiile in care in cursul noptii putem vedea cu exactitate si ce culoare au hainele infractorilor. Cea mai recenta fapta comisa de un infractor a fost inregistrata de una din camere. A fost vorba despre un incendiu produs in comuna Margineni si se pare ca focul a fost pus cu intentie.
Impreuna cu politistii au revazut desfasurarea evenimentului, iar in baza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere a fost deschis un dosar penal pe numele autorului”, a precizat Solot. La rindul sau, primarul comunei Hemeius, spune ca de cind a instalat camere de supraveghere in zone predispuse la comiterea de infractiuni, politia a reusit sa-i depisteze pe autori. „Impreuna cu politistii am reusit sa-i prindem pe infractori dupa ce am vizionat imaginile surprinse de camerele de supraveghere”, a mentionat Constantin Mihaila, primarul comunei Hemeius.
Lasă un răspuns