Circa 1.000 de persoane au murit și 2.000 au fost rănite, în accidentele de circulație pentrecute în primele 7 luni ale acestui ani, pe șoselele din România. Deputatul Cristian Ichim (USR PLUS) a transmis un mesaj, cu ocazia Zilei mondiale de comemorare a victimelor accidentelor de circulație.
Astăzi este Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie. De 26 de ani aceasta este marcată în a treia duminică a lunii noiembrie.
Evenimentul are rolul de a aminti de milioanele de oameni uciși și răniți grav pe drumurile lumii și de suferința tuturor victimelor, familiilor și comunităților afectate. Trebuie să recunoaștem activitatea crucială a serviciilor de urgență și să promovăm acțiunile care ne ajută să prevenim viitoarele decese și răni din trafic.
Aproape 1.000 de oameni au murit, iar alți 2.000 au fost răniți în accidente rutiere produse în România doar în primele 7 luni ale acestui an. Principalele cauze sunt viteza, traversarea neregulamentară, pietonii care merg pe marginea drumului, dar și infrastructura precară.
Tocmai de aceea am depus Proiectul de lege pentru reglementarea utilizării sistemului video de monitorizare a traficului rutier și constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice care are scopul de a preveni accidentele rutiere și de a-i face pe toți participanții la trafic să respecte regulile. Trebuie tratată și partea de drumuri, și cea de mașini, dar mai ales cea umană, pentru că omul poate fi educat.
Siguranța pe drumurile naționale poate fi sporită dacă respectăm regulile atunci când suntem în trafic și avem o conduită preventivă. Adică, circulăm cu viteza legală, purtăm centura de siguranță, nu ținem telefonul în mână și la ureche în timp ce conducem și suntem mereu atenți la drum.
Dar aici și Poliția trebuie să se asigure că legislația este respectată, să întreprindă acțiuni de prevenție, să monitorizeze conduita în trafic a șoferilor și să aplice sancțiuni ori de câte ori este cazul.
Pentru a preîntâmpina producerea de accidente pe drumurile publice din România este necesară și montarea sistemului video de monitorizare a traficului rutier și constatare automată a abaterilor de pe drumurile publice.
Totodată, legislația existentă în ceea ce privește școlile de șoferi trebuie armonizată pentru creșterea siguranței în trafic. Șoferii trebuie să învețe să conducă defensiv și fără agresivitate în trafic, încă dinainte de a obține permisul. Iar programa de pregătire a școlilor de șoferi trebuie modificată în așa fel încât nivelul de educație rutieră și responsabilizare să crească.
Nu în ultimul rând aș dori să subliniez cu această ocazie importanța salvatorilor de vieți omenești în cazul accidentelor rutiere. Sunt medici, asistenți, studenți voluntari, paramedici, pompieri salvatori care intervin atunci când e vorba de limita dintre viață și moarte și care își fac meseria fără a ține cont de pericole.
– deputatul Cristian Ichim, USR PLUS Bacău
Cosmin a zis
Măi lăsați morala… Sa va aduc aminte că sunteți deputat de ceva timp și nu ați făcut nimic.
Numai certificat aveți in cap.
DORINA a zis
Ar trebui sa fie mai multi politisti pe sosele ,ca sa poata dirija circulatia cu atentie.Ar trebui sa aiba o limita de viteza pe drumurile publice si sa nu o depaseasca.
Realist a zis
Ca sa va dati seama de imbecilitatea Certificatului Verde, iata o comparatie.
Maine, Parlamentele din toata tarile decid sa interzica total circulatia oricaror autovehicule, masura fiind luata pentru evitarea tututor accidentelor de masina. Deci nu mai circula nimic, nicio masina particulara sau privata, niciun autobuz, niciun camion, nimic, Iar ca atare, numarul victimelor accidentelor auto scade la zero. AM SALVAT LUMEA !!!!
radu a zis
Eu as zice ca 1000 e super bine:
Numărul de decese din accidente rutiere în România
2001: 2.450
2004: 2.444
2008: 3.065
2011: 2.018
2015: 1.913
2018: 1.864