Apicultorul bacauan Ioan Ursu a anuntat ca a obtinut primele cantitati de miere din propria sa inventie, Stupii Bio, lansata in acest an. Construiti dupa o metoda studiata de profesorul Ursu timp de mai multi ani, stupii permit apicultorilor sa renunte la tratamente medicamentoase anti varoza. „Am inceput sa extrag miere proaspata de primavara pe 2011 din Bio Stupi, de la vagoanele mele – scrie pe blogul sau apicultorul. Mierea aceasta, de primavara, este o combinatie de papadie, pomi fructiferi, rapita si putin salcim. Avantajul Bio Stupilor incepe sa-si puna amprenta, deoarece nu am mai facut tratamente medicamentoase anti varoza, iar acest lucru se simte in calitatea produselor apicole”.
Mierea bio obtinuta in aceste conditii este oferita direct din centrifuga, din stupina. Profesorul Ioan Ursu spune ca va fi cu stupina in pastoral, in aceasta perioada, iar in perioada imediat urmatoare, in functie de culesul produselor stupilor, va fi in zonele Darmanesti si Pietrosu, din judetul Bacau.
Ce este mierea bio
Pentru a deveni eco, un apicultor trebuie sa-si inregistreze activitatea la Ministerul Agriculturii, sa incheie un contract cu unul dintre cele 15 organisme de inspectie si certificare acreditate, dar si sa respecte reguli de productie specifice. Stupii si materialele folosite in apicultura trebuie confectionate din materiale naturale, care nu prezinta risc de contaminare pentru mediul inconjurator sau pentru produsele apicole. Stupina trebuie sa fie amplasata intr-o zona ecologica, fara factori poluanti industriali sau culturi intensive care sint tratate cu pesticide. Aceasta zona este verificata de organismul de certificare si se pot chiar preleva mostre din sol si din apa pentru verificari. la fel, nu este voie sa se faca tratamente asupra albinelor cu antibiotice de nici un fel, ceea ce face destul de dificila tratarea lor impotriva paduchilor. Cei care fac miere bio pierd anual multe familii de albine, tocmai pentru ca nu au voie sa le trateze. Aceasta, de fapt, este una dintre conditiile esentiale ale produselor bio din agricultu, de a nu avea in continut reziduuri de antibiotice. De asemenea, ceara folosita la faguri trebuie sa fie doar ceara obtinuta din stupina bio, iar mierea trebuie extrasa si depozitata doar cu utilaje de inox (nu din material plastic sau aluminiu).
Stupul Bio inscris la OSIM
Noua tehnologie a profesorului Ioan Ursu a fost patentata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) si consta in realizarea unui stup anti-varoza. Inventia conduce la reducerea, pe cale naturala, a infestarii cu varoza si deschide calea obtinerii de produse apicole bio. „Beneficiile aduse de stupul si metoda brevetata de mine – spune Ioan Ursu – consta in controlul, pina la eliminare, pe cale naturala, a varozei, una dintre cele mai grave boli in lumea albinelor, in sporirea productiei de ceara pura, in obtinerea de miere bio, in interventii minime in stup din partea apicultorului si in posibilitatea de a avea mereu matci tinere din cresa atasata”. Astfel, profesorul a ajuns sa imbunatateasca stupii pe care ii are, atasindu-le o diafragma separatoare intre spatiile interioare, schimbind pozitia ramelor in stup, folosind o asa-numita „rama oarba”, fante create special intre rame etc. Rezultatul – sustine inventatorul – a fost simplificarea muncii in stupina, scaderea pierderilor tehnologice si cresterea productiei de miere.
Radu a zis
Mai multe detalii aici:
http://apicultura-online.blogspot.com
Aurel a zis
Gresit domnilor. Nu mai induceti lumea in erooare. Temenii „bio” si „eco” trebuiesc in primul rand intelesi si apoi folositi. Mai mult, exista prevederi LEGALE in ceea ce priveste utilizarea acestor termeni. Inteleg si accept nevoia de promovare a unui produs dar in cazul de fata „monsieur” Ursu (si reporterul) o dau in bara rau de tot.
ORICE PRODUS „ECO” TREBUIE SA FIE CERTIFICAT
Cu (oarecare) stima
bondarelul a zis
Ce faci dumneata cu stupul acela, am incercat si eu acum 20 de ani si nu a dat randament. Si nu era original. Il vazusem undeva intr-o revista apicola.
Acum alte metode mult mai bune.
OSIM chia nu au specialisti in acest domeniu incat sa observe ce este inovatie si ce este aberatie?
Sincer eu ti-a fi luat toate brevetele numai din faptul ca ai pus sandalele pe acel stup.
Si mai lasati cu aberatiile acelea ,,Mierea aceasta, de primavara, este o combinatie de papadie, pomi fructiferi, rapita ” – daca este de la pomi fructiferi sau rapita – NU este BIO.
Reamintesc ca mierea BIO se obtine din zone virgine , adica din zone necultivate agricol