• doi părinți din Bacău, a căror fetiță are nevoie de reconstrucția esofagului, au așteptat un an ca să primească avize și bani de la Ministerul Sănătății • doctorița Cornelia Cojocaru, directorul DSP Bacău, recunoaște că alți bolnavi au murit așteptînd banii • pînă și cei de la Ministerul Sănătății au înțeles că este aberant ce se întîmplă și vor să urgenteze procedurile
Birocrația le-a scos peri albi soților Nicolau din Bacău, a căror fetiță, născută acum un an și zece luni, a fost diagnosticată de medici cu o malformație de esofag. Micuța a fost operată deja în țară, dar vindecarea definitivă poate surveni numai în urma unei operații de reconstrucție a esofagului. Aceasta este posibilă doar la o clinică din Viena și costă peste 31.000 de euro. Anul trecut, în luna septembrie, familia fetiței a început demersurile pentru obținerea fondurilor de la minister. Înarmați cu toate actele medicale ale fetiței, părinții s-au îndreptat spre Direcția de Sănătate Publică (DSP), care i-a informat că următorul pas este avizul comisiei de specialitate din Iași. Pe 23 octombrie 2003, familia Nicolau avea și acordul comisiei de specialitate, care a stabilit că singura șansă de vindecare a copilului este doar o intervenție chirurgicală în Austria. „Din momentul în care se primește avizul comisiei de specialitate, DSP-ul ia legătura prin e-mail cu respectiva clinică pentru aflarea costurilor intervenției. Cînd aflăm suma necesară pentru bolnav, dosarul este trimis la Ministerul Sănătății”, ne-a declarat doctorița Cornelia Cojocaru, director al DSP. Și acești pași au fost trecuți relativ repede de familia Nicolau, numai că Ministerul Sănătății a răspuns solicitărilor acestor părinți abia în luna iunie a acestui an. „Prima tranșă de bani a fost avizată pentru acest caz abia astăzi (ieri – n.r.) și pentru că în suma calculată intră și cheltuielile de transport, fetița poate fi pregătită pentru drum”, a continuat doctorița Cojocaru.
Cu alte cuvinte, băcăuanii care au o boală tratabilă doar în străinătate trebuie să aștepte un an ca să poată pleca la tratament peste hotare. Atît durează pînă cînd Ministerul Sănătății aprobă toate documentele necesare, chiar dacă tu, pe plan local, ai făcut tot ce era necesar. Se pare însă că aceste lucruri se vor schimba de luna viitoare. Pînă și mai marii sistemului sanitar din București au înțeles că așa ceva este inadmisibil și că birocrația poate lua și ultima speranță unor oameni ale căror clipe de viață sînt numărate.
Practic, prin simplul fapt că răspunsurile de la București vin după șase luni sau un an oamenilor li se încalcă un drept la informație, consfințit prin lege. Aceasta prevede că instituțiile publice sînt obligate să răspundă în maxim 30 de zile la orice cerere. Plecînd de la acest aspect, ministrul Sănătății a solicitat ca luna aceasta să fie modificate procedurile greoaie de obținere a fondurilor pentru tratamentele în străinătate. Reprezentanților din teritoriu le-au fost solicitate și propuneri în vederea simplificării acestor proceduri. „O soluție bună de reducere a timpului de așteptare este clasificarea cazurilor în funcție de gravitate și de timpul util în care se mai poate interveni. Au fost cazuri în care pacienții au primit bani pentru tratament în străinătate, dar era deja prea tîrziu”, a explicat doctorița Cojocaru.
Chiar dacă au știut din prima clipă că se înhamă la un drum anevoios și că birocrația le va da mari bătăi de cap, cinci bolnavi din județul Bacău și-au depus anul acesta la DSP dosar pentru obținerea de fonduri pentru a pleca la tratament peste hotare. Dintre aceștia, doar unuia i-au fost repartizați banii necesari, iar un alt bolnav a primit avizul comisiei de specialitate de la Iași. Experiența altora în domeniu arată că mai au de așteptat. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns