Deșeurile reciclabile vor costa mai puțin comunitățile locale, nevoite acum să plătească ridicarea și depozitarea acestora la un loc cu gunoiul menajer. De câștigat vor avea și companiile care folosesc ambalaje reciclabile, pentru că li se reduc taxele pe care le au de achitat pentru reciclare.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) Bacău a semnat în această săptămână un contract important, care ușurează costurile de salubrizare din județ. Anunțul a fost făcut de Bogdan Seto, directorul executiv al ADIS, într-o conferință de presă de bilanț al mandatului de 9 ani. Vineri, Seto pleacă din fruntea ADIS, prin demisie.
Directorul executiv al ADIS a semnat în această săptămână o convenție cu GreenPoint Management SA, o companie de „transfer de responsabilitate”, care preia toate obligațiile de mediu privind gestionarea ambalajelor introduse pe piața națională.
Practic, producătorii (de tipul companiei Coca Cola, de exemplu) au obligația să recupereze 60% din ambalajele pe care le folosesc și plătesc la stat taxe de 2.000 de lei pentru fiecare tonă de ambalaje pe care le distribuie. Convenția semnată de ADIS le permite acestor companii să achite doar 1.200 de lei pentru tona de ambalaje reciclate în județul Bacău. Banii nu ajung la stat, ci la ADIS, care scade din facturile primăriilor din județ.
Practic, „deșeurile reciclabile vor costa zero lei”, a anunțat Seto, ceea ce va duce la creșterea colectării selective de la 1%, cât e acum, spre 13%, cât ar trebui să fie.
Bilanț la ADIS
În ultima conferință de presă ca director executiv la ADIS, Bogdan Seto a prezentat situația la zi a „crizei deșeurilor” din județ. În luna martie, s-a reușit depășirea „vârfului de sarcină”, când s-a ajuns de la datorii de 20 de milioane de lei la numai 3,7 milioane de lei.
„Trebuie să le mulțumesc celor care au contribuit la deblocarea crizei, în primul rând Primăriei Bacău, care a contribuit cu aproape un milion de euro, dar și celorlalte localități care și-au achitat datoriile”, a spus directorul executiv. În acest moment, cu două excepții, toți membrii ADIS sunt la zi cu angajamentele luate, de aprobare a unor acte adiționale la contractul de salubrizare.
De asemenea, ADIS a câștigat la fond procesele cu rău-platnicii, orașele Moinești și Dărmănești, iar directorul executiv se așteaptă ca deciziile să nu se modifice la apel.
În ultimele luni, a fost reformat și sistemul de plată, în sensul că se trece de la paușal la plata în funcție de cantitate.
Bogdan Seto și-a exprimat satisfacția pentru „nota bună” pe care ADIS a primit-o la controlul pe care Garda de Mediu l-a făcut la asociație, la operatorii de salubritate și la unele localități. „Faptul că nu s-au impus sancțiuni dovedește că ADIS nu a greșit”, a apreciat directorul executiv. El și-a exprimat totuși o nedumerire față de unele primării care își recunosc debitele, după care decid să dea ADIS în judecată. Din acest punct de vedere, șirul proceselor va continua.
În final, directorul demisionar a declarat că ADIS are un aparat tehnic experimentat, iar în locul său va fi numită Carmen Stoican, contabilă în asociație. „Am foarte mare încredere în capacitatea doamnei Stoican, în special din punct de vedere economic”, a spus Seto.
La final de mandat, Bogdan Seto le-a mulțumit foștilor președinți ai ADIS, Dragoș Benea și Costel Baciu, și colaboratorilor de la Consiliul Județean, din primării, instituțiile de mediu, Prefectură și ADIS. „Le mulțumesc colegilor din echipa aparatului tehnic și membrilor Consiliului Director ADIS pentru colaborare și lecțiile de viață primite”, a încheiat directorul executiv.
cetatean informat a zis
Cei care l-au pus si sustinut, sunt raspunzatori!, pentru cel mai dezastruos management al deseurilor in judetul Bacau. Vinovati, sunt deopotriva si primarii pu……..sti , mai putin cei care
cred ca psd-ul nu e D-zeu!. Personal, regret ca in viata mi-am pierdut timpul cu prezenta acestui
,,manager????????????”, in cadrul unei sedinte de C.L., pe probleme de gestionare deseuri/jud. Bacau. Sunt sigur ca un nou management al deseurilor in jud. Bacau, va conduce la scaderea tarifelor de salubritate la persoanele fizice si juridice, daca si numai daca MANAGERUL va fi un
,,INDIVID ” care este si se respecta ca profesionist, chiar cu riscul ,,afurisirii” politicului!(care l-a recomandat!).