Platforma CAROM din Onești este o bombă ecologică care amenință cu poluarea unor ape importante și afectarea iremediabilă a pânzei freatice din zonă.
Platforma CAROM din Onești pare cel mai toxic secret al autorităților de mediu locale, devenind, după ultimele rapoarte, cel mai mare depozit de deșeuri chimice periculoase din Europa: 500.000 m3 de deșeuri pe o suprafață de peste 100.000 m2, arată portalul Știripesurse.ro. Un cutremur de peste 7 grade sau o ploaie abundentă ar putea schimba istoria țării, unde ape ca Delta Dunării, Siret, Dunăre și Trotuș și pânza freatică din zona de impact ar putea fi poluate de deșeuri catalogate drept foarte periculoase, scurse de la Platforma CAROM. Deși pare un pericol care ar trebui să autosesizeze autoritățile de mediu să acționeze, realitatea este că ignorarea pare până acum cea mai utilizată procedură.
Relația toxică, dar apropiată dintre Autoritățile de mediu locale și Platforma CAROM
Până în 2004, Platforma CAROM a produs sub ochii autorităților de mediu circa patru bataluri de deșeuri periculoase, care, deși cunoșteau situația, nu au intervenit. Dimpotrivă, verificate frecvent de reprezentanți ai Agenției de Mediu Bacău, după cum arată documentele, Platforma CAROM și-a continuat activitatea, deși impactul toxic al deșeurilor rezultate din procesul de producție punea în pericol mediul înconjurător și populația.
În ciuda faptului că problema de mediu era cunoscută încă dinainte de 1990, într-o adresă de la APM, autoritatea declară că cea care încadra nivelul de toxicitate al deșeurilor era chiar societatea care le producea, iar CAROM SA ar fi singura responsabilă de clasificiarea eronată, dovedită prin acte, a deșeurilor produse.
Cu alte cuvinte, deși România trebuia să adopte normele de mediu impuse de Uniunea Europeană, ca urmare a aderării țării, Autoritatea de Mediu de la Bacău creează un inventar al deșeurilor industriale în exploatare pe baza informațiilor asumate și transmise de fiecare agent economic care deține un depozit.
Cum te speli pe mâini de responsabilitatea unor deșeuri periculoase
Fost angajat al CAROM SA, devenit acționar și administrator al ENERGY BIO CHEMICALS SA, societate care cumpără CAROM SA în 2003, Neicu Veronica este și persoana care cunoaște cel mai îndeaproape activitatea toxică a platformei, dar pe care o ascunde în momentul în care bagă societatea în insolvență și organizează o licitație prin care platforma este predată cu toate obligațiile de mediu, arată jurnaliștii de la Știripesurse.ro.
În caietul de sarcini și documentația platformei este inclusă și o expertizare de neutralizare a celor peste 500.000 de metri cubi de deșeuri, realizată pentru IPOCHIM, unde sunt folosite ca bază informații oferite chiar de societatea Energy Bio Chemicals SA, și sunt relevate costuri infinit mai mici decât cele reale, descoperite ulterior de societatea ghinionistă, care câștigă licitația pe 12.09.2019 și care solicită expertizări specializate din alte surse.
Firma care a cumpărat CAROM a descoperit că deține cel mai mare depozit de deșeuri din Europa
MAVGO HOLDING SRL e societatea care a câștigat licitația, crezând că a achiziționat un depozit de deșeuri nepericuloase, pentru care credea că va trebui să investească 5 milioane de euro pentru neutralizarea lor și a descoperit că deține, de fapt, cel mai mare depozit de deșeuri chimice periculoase din Europa.
Situația reală a deșeurilor din cele patru bataluri a fost dezvăluită ulterior, când reprezentanții MAVGO HOLDING SRL au solicitat specialiștilor din cadrul Universității din Petroșani, Facultatea de Mine – Departamentul de Ingineria Mediului, efectuarea unei expertize extrajudiciare al cărei scop a fost determinarea naturii deșeurilor depozitate în cele patru bataluri și costurile pe care le presupune neutralizarea/închiderea depozitelor de deșeuri din cadrul Platformei CAROM.
În plus, societatea a solicitat la două societăți specializate din Italia și unei societăți din țară efectuarea de rapoarte de analiză a deșeurilor depozitate în cele patru bataluri, concluzia la care s-a ajuns unanim fiind aceea că deșeurile fac parte din categoria periculoase. Fără echivoc, toate analizeze au relevat faptul că reziduurile conțin metale grele, substanțe cancerigene, hidrocarburi clasificate periculoase de legiuitor, xilenă și alți compuși chimici toxici.
Raportul final de specialitate conchide că deșeurile au fost eronat încadrate în categoria 07 02 12 – nepericulos, ci trebuiau încadrate în categoria 07 02 11* – nămoluri de la epurarea efluenților în incintă, cu conținut substanțe periculos, potrivit Anexei nr. 2 la HG 856/2002, întrucât conțin substanțe periculoase astfel cum acestea sunt catalogate prin Anexa nr. 4 la Legea nr. 211/2011, respectiv deșeuri cancerigene – H7 și foarte inflamabile – H 3-A. Aceeași analiză estimează costurile pentru eliminarea deșeurilor prin procedeul propus de Universitatea din Petroșani la 60.000.000 Euro.
Drept urmare a noilor rapoarte care au scos la suprafață toxica realitate a Platformei CAROM, societatea MAVGO HOLDING SRL a intentat un proces prin care cere anularea achiziției pe fondul falsului în acte și, odată cu relevarea unei dure realități legate de pericolul de mediu pe care îl adăpostește Oneștiul este și condamnarea acestor practici înșelătoare care afectează reputația licitaților de acest fel.
Baba Yaga a zis
Oare de ce nu ma mira faptul ca ocupam un nou loc fruntas, de la coada clasamentului…
CUM?! au ajuns romanii o natie de egoisti… pentru ca egoismul este unica explicatie pentru care aproape nimic nu mai merge si aproape totul se duce de rapa incet si sigur.
Mazzz a zis
Macar ști ce înseamnă cuvântul egoist?
Leo a zis
Cineva are interes să distrugă tot ce înseamnă chimie în România pentru a veni cu importuri la prețuri mega și instaurarea noilor Moguli și în acest domeniu de activitate, mulțumiți lui JON,deșteptarea România!!!!!!
George a zis
In 2007 s-au golit toate sistemele de fenol…Unde?!… la canalizare!!! Mii de m.c. de cationit sunt ingropate in zonelele fostlui D8A si D14! Si toate acestea au fost cunoscute de Garda de Mediu!! Adevarul nu-i aici…Platforma fostului GIP…este o bombă ecologică!!!!
G. Salbă a zis
Bine că tov. director general Anastasiu trăiește într-o vilă super în centrul orașului Onești, adică în mijlocul sărăciei pe care a creat-o prin efortul personal, chiar și după revoluție.