Sute de mii de pacienți primesc anual trimiteri la medicii de specialitate, laboratoare de analize sau investigații de specialitate pe care le pot folosi fie la furnizorii privați în contract cu Casa de Sănătate, fie direct în unitățile spitalicești. Totuși, opțiunile de tratament par a fi prea puține prin comparație cu cererea.
Au început să se formeze din nou cozi și liste de așteptare, mai ales pentru anumite specialități și mai ales la stat, adică la Spitalul Județean de Urgență Bacău, acolo unde pacienții nu mai plătesc consultațiile și pot fi văzuți de medici care lucrează și la privat. Dar, obținerea unei programări poate dura chiar și mai bine de o lună de zile, mai ales pe anumite specializări.
Una dintre acestea ar fi Recuperare, Medicină fizică și Balneologie, unde pentru o programare se poate aștepta chiar și 2 luni de zile. Nici programările pentru un CT la spital nu se fac mai repede. Un pacient poate aștepta și trei luni de zile la SJU Bacău, dar poate obține o programare mai rapid la una dintre cele trei clinici în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru servicii de imagistică medicală.
Pentru a evita tradiționalele cozi pentru a obține un bon de ordine, în 2015 SJU Bacău implementase un sistem de ticketing care permitea obținerea unei programări, iar pacientul urma să se prezinte cu 10 minute înainte de ora consultației pentru a ridica bonul. Între timp, această posibilitate a dispărut de pe site, așadar, au reapărut cozile de la ore foarte matinale la ușa Policlinicii din Bacău.
1.660 de bilete de trimitere pe zi
„În total, medicii de familie au eliberat în 2019 un număr de 416.721 bilete de trimitere atât către laboratoarele de analize medicale, cât și către ambulatoriile de specialitate. CJAS Bacău este în contract cu 24 laboratoare de analize medicale, 3 furnizori de servicii de imagistică medicală ( RMN, CT, radiologie ), 2 laboratoare de anatomie patologică și 1 furnizor de radiologie dentară. La aceștia se adaugă 48 de furnizori de servicii clinice”, a declarat Dan Stoica, director de contractări la Casa de Asigurări de Sănătate Bacău.
Totuși, din totalul de 48 de furnizori de servicii clinice, doar 5 mai sunt în cadrul spitalelor, de aceea se explică, pe undeva, aglomerația. La acestea, se adaugă faptul că pentru pacienții din județ, prima opțiune rămâne spitalul. O confirmă și lista decontărilor serviciilor clinice, SJU Bacău și SMU Moinești fiind cele care au primit cele mai mari sume, respectiv 1,1 milioane de lei și 1,3 milioane de lei, în ianuarie și februarie. Topul este completat de Spitalul Onești, Comănești și Buhuși.
Și la servicii paraclinice, adică analize și imagistică, cele mai mari sume s-au dus tot la spitale.
Potrivit datelor furnizate de SJU Bacău, anul trecut în cabinetele din cadrul unității au ajuns pentru controale și consultații peste 157 de mii de băcăuani, adică circa 38 la sută dintre toate biletele de trimitere emise de medici. Cu toate acestea, conducerea spitalului nu a făcut o statistică pentru a vedea care este timpul mediu de așteptare pentru a obține o programare, pe cabinete.
Faghiean a zis
Eheei, am revenit la vremurile bune!? BRAVO PNL.
Eu a zis
Ticketingul nu e programare …
X a zis
Ticketingul nu e programare …, iar PNL -ul n-are nici o legatura cu imbolnavirea populatiei.E vorba despre adresabilitatea mare si fonduri insuficiente .
Life in plastic, it's fantastic ! a zis
PNL doreste sa fie o concurenta constructiva intre sistemul public si cel privat. Asa cum concurenta in comert este in avantajul consumatorului, de ce nu ar fi si in cazul sistemului medical sau al educatiei ?
Atata timp cat platesc CAS, pot sa ma tratez unde vreau si unde imi place. Pana la urma aceste cotizatii sunt asigurari si ar trebui sa benefuciez de servicii decontate de stat si la privat. Dar PDSR se opune acestui proiect de lege. De ce oare? Aia cu educatia am inteles-o ca se doreste sa fim o natie slab educata si usor de manipulat. Dar acu vor sa fim si bolnavi ? Vor sa murim mai repede ? De ce ? Tocmai ne promiteau pensii mai mari. Acu ne vor in pamant.