Achizițiile realizate de unitățile sanitare în perioada pandemiei și bonusul acordat cadrelor sanitare aflate în prima linie a luptei cu pandemia vor fi suportate din fonduri europene, au decis deputații, care au hotărât extinderea acordării stimulentului de risc de 2.500 de lei și la alte categorii profesionale, informează Tudorița Lungu, deputat PNL Bacău.
Pe lângă personalul medico-sanitar din spitale, vor beneficia de bonus: medicii de familie și asistenții acestora, personalul din laboratoarele de analize medicale, ambulatoriile de specialitate, farmaciile comunitare, cabinetele stomatologice, medicii și asistenții medicali din unitățile școlare și personalul paramedical implicați direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea pacienților infectați cu COVID-19. Personalul din sfera asistenței sociale, care se ocupă de îngrijirea persoanelor în vârstă, a copiilor, a persoanelor cu dizabilităţi și a altor grupuri vulnerabile, indiferent dacă furnizorul de servicii este privat sau public, va primi 2.500 de lei lunar.
Va fi recompenat personalul din cadrul direcţiilor de sănătate publică care a realizat recoltarea testelor și inspecţii sanitare în spaţiile în care a existat cel puţin un caz de coronavirus. Pentru toate aceste categorii, banii sunt asigurați din fonduri europene aferente Programului Operaţional „Capital uman” și se acordă pentru toată perioada stării de urgență. Tot din fonduri europene se vor deconta salariile, transportul și echipamentele de protecţie ale personalului din domeniul asistenţei sociale şi comunitare, implicat în sprijinirea persoanelor în vârstă aflate în izolare la domiciliu, a persoanelor cu dizabilităţi şi a familiilor care au în îngrijire persoane cu dizabilităţi.
Prin legea aprobată, s-a decis ca, prin programul european ”Infrastructură Mare”, să fie suportate cheltuielile cu echipamente medicale, dispozitive, echipamente de protecție, cumpărate de instituțiile sanitare în perioada stării de urgență și până la finalizarea stării de alertă. Singura condiție este ca unitățile care au făcut achizițiile să dea dovadă de transparență și să publice pe site-urile proprii sumele cheltuite.
Palade a zis
Femeile de servici, îngrijitoare le din farmacii, de ce nu primesc nimic niciodată? Nu se mișcă nimic în unitate, fără îngrijitoare. Face toate meseriile. Ajuta peste tot, dezinfectează după toți pacienții. Eu lucrez prin firmă de curățenie, nu am primit nici măcar bani de transport public, niciodată. Absolut nimic. Îngrijitoare le există, sant peste tot, dar nu se văd.
Angela a zis
Asistentele medicale de la Centrul Bugetar de Creșă au fost la triaj la corturi si nu au primit bani. Nici măcar nu li s-au platit orele de noapte, sâmbetele și duminicile lucrate. Cică nu are primaria bani să plătească.
Asistentele medicale de la școli și grădiniță si-au primit toate drepturile.
Domnule Primar, vă rog să luați măsuri și să îndreptați situația. Nu este normal să se facă discriminare între angajați. O zi bună.
Maria a zis
Buna ziua Domnule Primar .Noi ce lucram la Caminul de batrani Bacau .Aleea Ghioceilor cand primim stimulentul de risc.deja iesit din monitorul oficial nr 520 / 2020 din 20 iunie .ce prevede modificarea legi 43/2020 .Va multumesc