Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean, acuză PNL Bacău că dezinformează în chestiunea drumului județean DJ 119, Dumbrava – Gura Văii. Reacția vine după ce, sâmbătă, liberalii au criticat starea drumului reabilitat de Consiliul Județean în 2015.
Într-un comunicat de presă, președintele Consiliului Județean susține că drumul a fost deteriorat din neglijența primăriei din localitate. „Primarul Valerică Mihalcea și consilierii liberali din comună, pot fi considerați principalii vinovați pentru starea dezastruoasă a drumurilor din localitate”, afirmă Sorin Brașoveanu:
Ca răspuns la comunicatul de presă dat de PNL Bacău, în data de 26 iunie 2020, asumat în mod iresponsabil de deputații Zero: Ionel Palăr și Tudorița Lungu, vă transmitem următoarele precizări de presă, pentru informarea corectă a cetățenilor.
Conducerea PNL Bacău dezinformează cetățenii referitor la DJ 119, între localitățile Dumbrava-Gura Văii.
Consiliul Județean Bacău va înainta documentația privind finanțarea lucrărilor acestui drum, către Compania Națională de Investiții pentru obținerea finanțării de la actualul guvern PNL.
Menționăm că cei doi deputați PNL sunt cei care în Parlamentul României au votat împotriva proiectului autostrazii A13-Bacău-Brașov, au votat moțiunea simplă împotriva ministrului transporturilor de la acea vreme, băcăuanul Lucian Șova ( în mandatul căruia s-au aprobat cele mai importante obiective de infrastructură rutieră din județul Bacău) și au avut Zero inițiative pentru băcăuani.
Cunoscând starea drumului județean 119, între localitățile Dumbrava – Gura Văii, s-a căutat o soluție de îmbunătățire a stării de viabilitate a drumului județean, găsindu-se metoda reciclării la rece în situ, urmând apoi execuția a două straturi de tratament bituminos la rece. Țin să precizez faptul că, din punct de vedere tehnic, tratamenul bituminos executat nu mărește capacitatea portantă a drumului, aceasta fiind dată de stratul de bază.
Lucrarea menționată a fost executată în perioada 2014-2015, iar timp de 30 de luni de la data recepției finale, orice problemă a fost reparată de către constructor pe cheltuiala sa, chiar dacă aceste remedieri au fost cauzate, uneori, și din factori externi.
Autoritățile și decidenții responsabili din comună nu au luat măsurile necesare pentru asigurarea scurgerii apelor de pe carosabil. Conform legislației în vigoare la acea vreme, OUG 43/1997, această obligație revenea autorităților locale conform art.38, alin 1:
„Pe sectoarele de drumuri publice care traversează localităţi rurale, autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să întreţină şanţurile, rigolele, podeţele, plantaţiile, trotuarele, căile pietonale sau altele asemenea.”
Neîntreținerea șanțurilor a determinat stagnarea apei pe carosabil deteriorând covorul asfaltic.
Și să nu uităm (domnul primar știe la ce ne referim), că în această zonă, au fost realizate lucrări de canalizare care s-au executat în acostamentul drumului fără a se respecta autorizația emisă de Serviciul public județean de drumuri Bacău.
Liberalii s-au trezit în prag de alegeri că locuitorii din Gura Văii sunt nemulțumiți, dar ce să vezi, această nemulțumire este rodul propriei incompetențe.
Cum am spus și mai sus, conform legislației în vigoare, primarul Valerică Mihalcea și consilierii liberali din comună, pot fi considerați principalii vinovați pentru starea dezastruoasă a drumurilor din localitate.
Dat fiind faptul că pe DJ 119 Gura Văii-Dumbrava nu este vorba despre o simplă lucrare de întreținere (cum afirmați dumneavoastră, în totală necunoștință de cauză), am căutat alte soluții.
Drumul necesită lucrări complexe de reabilitare și amenajare, iar valoarea execuției este foarte mare și la acest moment, nu poate fi suportată de Consiliul Județean.
Astfel, domnilor deputați și consilieri PNL, Consiliul Județean Bacău DEMONSTREAZĂ, că a făcut și depune în continuare toate eforturile, caută și găsește soluții pentru a veni în spijinul locuitorilor zonei.
Poate este interesant de analizat și stadiul de implementare a execuției la obiectivul de investții Alimentare cu apă în satele din Gura Văii, finanțare asigurată din 2016, care este blocată la 16% de 3 ani. Primarul Valerică Mihalcea și consilierii lui au înființat un Serviciu Public în subordinea primăriei, serviciu care nu este atestat de ANRSC. Este un serviciu care funcționează ilegal, din bani publici, deoarece nu poate fi preluat de niciuna din companiile de apă: CRAB sau RAJA.
Dumneavoastră, în afară de acuzații nefondate și vorbe fără temei real, ce faceți? Nici măcar prevederile legale care sunt ”în responsabilitatea dumneavoastră” nu le puteți respecta!
Înainte de a vorbi, vă rog să vă informați, domnilor și doamnelor din PNL Bacău!
Ce ați făcut în Parlamentul României, în ultimii 16 ani, domnule deputat Ionel Palăr? În continuare stați ascuns în spatele paravanului clinicii private Luxor, abonată la bani publici! Sunteți rupți de realitatea dură în care trăim în ultimele luni.
Ar trebui să știți, dragi PNL-iști ai organizației Bacău, câtă presiune este pe bugetul Consiliului Județean din cauza măsurilor pe care le-am luat în timpul pandemiei de COVID-19, pentru a proteja oamenii și în special pentru a sprijini personalul medical din linia întâi:
– Consiliul Județean a oferit un sprijin financiar de aproximativ 2.2 milioane de euro, pentru eroii în alb, care au fost expuși direct acestui virus.
– La inițiativa CJ Bacău, Primăria Municipiului Bacău și DSP Bacău s-au asociat pentru amenajarea etajelor 4 și 5 destinate ATI și Infecțioase COVID, din cadrul Spitalului Municipal Bacău. Consiliul Județean Bacău a suportat 50% din cheltuielile investiției.
– CJ a oferit stimulente financiare de risc personalului medical și contravaloarea serviciilor de cazare și masă.
– Din bugetul propriu, CJ a finanțat achiziționarea de aparatură medicală și echipamente protecție pentru Spitalul Municipal de Urgență Onesti cu suma achiziției fiind de 406.000 euro. De asemenea, tot din bugetul CJ au fost cumpărate 10 echipamente complete de ATI.
– Pentru a veni în sprijinul persoanelor vârstnice sau cu comorbidități grave, voluntarii de la 26 de ONG-uri au ajutat persoanele aflate în nevoie, prin activități de îngrijire la domiciliu, sprijin și consiliere. CJ Bacău a venit în sprijinul acestora și le-a asigurat materialel de protecție și igienă în valoare de peste 100.000 euro.
În total peste 13 milioane de lei au fost alocate în domeniul sănătății în timpul pandemiei cu virusul SARS-COV-2. 0
La toate aceste sume vă rog să adăugați și banii de cofinanțare pe care Consiliul Județean Bacău trebuie să-i asigure pentru proiectele cu fonduri europene și prin PNDL, proiecte în curs de implementare.Vorbim aici despre proiectele mari de la Aeroport, Spitalul Județean de Urgență, drumuri județene, etc. Aveți drept dovadă, faptul că peste 65% din bugetul județului, adică peste 393 de milioane de lei, sunt investiți în acest an în proiectele din județul Bacău.
Vă amintesc și de faptul că, anul acesta, datorită ”bugetului echilibrat gândit de Guvernarea PNL Orban”, DGASPC Bacău nu are sumele necesare funcționării. Cu suma primită de la guvern, din luna aprilie DGASPC își închidea porțile pentru toți beneficiarii și angajații. Și în acest caz, tot Consiliul Județean Bacău, a acoperit sumele necesare, pentru ca viața a peste 24 de mii de beneficiari si a doua mii de salariați să nu fie afectată.
Așa că vă adresez rugămintea să vă informați înainte să aruncați cu noroi!
Președinte
Sorin BRAȘOVEANU
Lasă un răspuns