– cafeaua Miscela d’oro și sucul de mere de Corlata Sucevei au făcut casă bună cu licoarea zeilor la Restaurantul Cribs
Petru DONE
Unul dintre cele mai elegante și intime pub-uri din Bacău, Cribs, a găzduit, la sfârșitul săptămânii trcute, cea de a doua degustare de vinuri din cel de al doilea sezon deschis în toamna anului trecut. De această dată, la eveniment au fost prezentate vinuri ale Cramei Budureasca, acompaniate însă de alte două prezentări, prima a cafelei Miscela d’oro, brand sicilian mai puțin cunoscut la noi, a doua a unui nou suc natural de mere, preparat în județul Suceava, la Corlata. Am mai remarcat, însă, o premieră, dată de prezența a doi somelieri la același eveniment, unul chiar patronul restaurantului, Cristian Bunea, pub-ul Cribs fiind astfel primul restaurant din Bacău care are și un somelier.
Degustările de vinuri la Cribs au devenit evenimente lejere. Atmosferă plăcută, mulți cunoscători în materie, printre ei și câțiva membri ai Ordinului Cavalerilor Vinului, între care și Cristian Bunea. „Crama Budureasca – a spus amfitrionul reuniunii – este foarte cunoscută în zona Moldovei. Poate nici nu mai era nevoie de o prezentare, mai ales că reprezentanții ei vin aici a doua oară. Dar, avem și clienți noi și trebuie să cunoacă și ei tot ce este nou. Degustarea a fost, de această dată, numai cu vinuri de excepție, poate doar pentru gama horeca. Au fost două vinuri roșii, un Cabernet Sauvignon de mare valoare și un Noble 5, un cupaj de cinci vinuri. Am avut și cupaj de vinuri albe, Tămâioasă românească și Chardonnay, cu denumiri inspirate din limbajul vechi al dacilor.”
Vinul, de la daci citire
Rând pe rând, somelierul Cramei Budureasca, Marius Stoica, a etalat Oromasia, un Chardonney, apoi o Tămâioasă românească, misteriosul Noble 5 , un Cabernet Sauvignon și, la final, superbul Bristena Rose. „Crama noastră – a spus Marius Stoica – se află în Valea Budureasca, unde există și un important sit arheologic, dovadă a uneia dintre cele mai dense așezări dacice. De la acest loc a luat și crama noastră numele, iar multe dintre vinuri au fost, de semenea, botezate cu nume de această sorginte, cum este, de exemplu, Oromanisa. Alt vin se numește Bristena, după numele fiicei lui Burebista, cea care, așa cum spune legenda, s-a deghizat în bărbat pentru a lua parte la lupte, vitejește, alături de daci.” Crama Budureasca are 280 ha de vie, în zona Dealu Mare, lângă Mizil, unde se regăsesc multe dintre soiurile autohtone de viță de vie. Unul dintre cei doi vinificatori este Stephen Donnelly, supranumit și „vinificatorul zburător”, care, în ultimii 21 de ani a creat vinuri de succes în California, Anglia, Ungaria, România, Africa de Sud și India. „Crama nouă și tehnologia de ultimă generație – a mai spus somelierul – ne ajută să obținem vinuri foarte aromate și bine echilibrate. De asemenea, crama oferă și trei trasee turistice.” Organizatorii evenimentului nu s-au lăsat nici de această dată mai prejos și au acompaniat fiecare fel de vin cu preparate culinare pe măsură, pentru ca licoarea zeilor să fie mai bine pusă în valoare. La acest capitol, Chef Cristina și-a dovedit toată măestria și a încântat asistența cu felurite combinații inedite, ale căror denumiri sunt la fel de acaparante ca și savoarea bucatelor: Carpaccio de Black Angus, Mini Corolles cu brânzeturi, mere și nuci, un Starter spoon cu somon fume și avocado, Tagliatele cu creveți și sos alb, Piept de rață cu sos de portocale și, la desert, Fluturași cu sos de ciocolată.
Miscela d’oro ne-a făcut, pentru câteva minute, sicilieni
Express-ul de cafeaua a mers „brici” după toate acestea. „Este important să educăm un pic consumatorul – ne-a declarat un veritabil maestru al cafelei, Daniel Străuneanu, patronul cafeteriei DaniOti, din Târgu Neamț. Sunt destui oameni care lucrează în industria ospitalității cu pasiune, dar important e să găsim și de cealaltă parte a mesei oameni care să consume tot cu pasiune ce le oferim. Facem, astfel, o educație pentru gusturi erudite. Eu sunt importatorul cafelei Miscela D’oro, un brand nou, dar care sigur va avea mulți fani și la noi.”
Ce mai putea lipsi, pentru a încheia seara cum se cuvine, răcoritor, decât sucul de mere de la Suceava, pe care l-a adus în Bacău, la unicul său distribuitor, Restaurnatul Cribs, Ionel Gavriliuc, director de vânzări în societatea Prolisok. „Producem sucul din 2013 – ne-a spus Gavriliuc. Este sută la sută natural, din mere culese în livezile din Regiunea Nord-Est, fructe de calitate superioară, care dau sucului vitamine, proteine și antioxidanți, dar și zaharuri naturale. Este fabricat în tehnologie germană de ultimă genrație, dar din fructe neaoșe”.
Degustările de la Cribs au devenit, astfel, și adevărate evenimente culturale, în care noblețea vinului face masă bună cu arta culinară.
Lasă un răspuns