• deși toți funcționarii publici se plîng că au lefuri mici, pînă acum, la Bacău, doar finanțiștii au avut curaj să protesteze
Majoritatea instituțiilor bugetare din Bacău se confruntă, la această oră, cu reale dificultăți în menținerea personalului. La Primăria Bacău, de exemplu, de mai bine de un an, cîteva posturi de inspectori de specialitate din cadrul unor direcții au rămas vacante, deși au fost scoase în repetate rînduri la concurs. Unul din motivele pentru care specialiștii ocolesc oferta de posturi a instituției sînt salariile extrem de mici de care beneficiază angajații din sectorul bugetar. Și în cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului Bacău, nivelul redus al salarizării este principalul motiv pentru care salariații instituției migrează, în general către firme private, unde beneficiază de salarii cu mult mai mari.
Cu toate acestea, salariații sectorului bugetar băcăuan își manifestă în tăcere nemulțumirile legate de salariile pe care le primesc în calitate de funcționari publici. Finanțiștii băcăuani se numără printre puținii care au avut curajul de a se ralia la protestul național al funcționarilor publici. „În ceea ce ne privește, noi sîntem subordonanții Primăriei, nu ai ministerului Finanțelor. Spre deosebire de salariații Direcției de Finanțe Publice care, după informațiile pe care le am, nu au mai beneficiat de mult de o indexare a salariilor, angajații Direcției de Impozite și Taxe Locale (DTIL) se află acum pe treapta maximă de salarizare permisă de lege. Nemulțumiri există, nu pot nega, însă acest lucru cred că se întîmplă în rîndul tuturor angajaților din sectorul bugetar”, a precizat Radu Codrin, directorul DTIL din cadrul Primăriei Bacău. La rîndul său, Iulian Movilă, inspector șef în cadrul Inspectoratului pentru Protecție a Mediului din Bacău precizează că salariții instituției au beneficiat, totuși, de curînd, de o indexare cu 12% a salariilor. „O majorare cu 12% a unui salariu de două-trei milioane de lei nu înseamnă, ce-i drept, foarte mult”, recunoaște Iulian Movilă. O reglementare a salarizării personalului din sectorul bugetar este așteptată în anul 2004, cînd este prevăzută o revizuire a legii funcționarului public. Rămîne de văzut cîți din actualii salariați din sectorul bugetar vor rezista, pînă atunci, tentației de a lucra în sectorul privat sau în alte domenii unde salariile sînt cu mult mai atractive. (E.S.)
Lasă un răspuns