Bugetul alocat în acest an pe Legea 350/2005 privind finanțările nerambursabile de către municipalitatea băcăuană este de 850.000 de lei, repartizat pe domenii: tineret: 450.000 lei și social: 400.000 lei. Data limită de depunere a proiectelor a fost 9 iulie, în această perioadă având loc evaluarea proiectelor asociațiilor.
Față de anul trecut suma este la jumătate. Dacă în 2018, bugetul alocat pentru astfel de inițiative a fost de 1,5 milioane de lei, acum este de 850.000 de lei. În plus, din cauza întârzierii aprobării bugetului național și apoi a celui local, apelul de proiecte s-a făcut cu trei luni mai târziu decât anul trecut (iunie, în loc de martie). Dar, nevoile asociațiilor pentru derularea anumitor proiecte, în special sociale, au fost la fel de mari și în această perioadă. În plus, acestea vor putea deconta servicii doar pentru ultima parte a anului. De pe 17 pe 23 iulie se pot depune contestații, lista finală urmând a fi aprobată de Consiliul Local, probabil ori la final de iulie, ori abia în august.
Potrivit raportului publicat pentru anul 2018, 11 asociații au obținut fonduri pentru diverse activități anul trecut, pe domeniul tineret și 4 pe domeniul social, în special pentru programe de recuperare, prevenirea marginalizării prin servicii sociale de asistență pentru copii, tineri, persoane vârstnice și chiar pentru persoane care aveau nevoie de servicii de paliație.
Potrivit raportului Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, 5 la sută din sumele necesare pentru desfășurarea activității ONG-urilor din sfera socială provin de la consilii locale și județene, acestea considerând „finanțează ONG-uri și nu acoperă nevoile comunității”.
Potrivit aceluiași raport, Legea 350/2005 nu finanțează serviciile sociale, ci mai degrabă proiecte sociale care se pot implementa pe o perioadă mai scurtă de timp. „Cine susține cheltuielile în perioada dintre ianuarie și până la o nouă alocare? Ce garanție există că proiectul va fi refinanțat?”, mai sunt întrebările ridicate de FONSS, al cărei președinte este chiar Andre Muit, președintele Asociației Betania.
12421 a zis
Pâi de unde bani dacă grosu’ se duce la SSPM și la salarii de la 13000 de lei și pensii speciale?