Saptamina 12 – 16 ianuarie de la Bursa de Valori a marcat indicii BET si BET-C intr-o scadere de 18,08, respectiv 17,01%, in timp ce BET-FI a pierdut 22,82%. „Evolutia cotatiilor a fost una haotica – spun analistii de la Confident Invest -, trendul pietelor externe afectind puternic acele societati care mai ofera inca lichiditate suficienta pentru o tranzactionare acceptabila”. Lichiditatea medie s-a apreciat cu 24,6% fata de saptamina anterioara, pina la 10,7 milioane de lei pe zi, in timp ce capitalizarea bursiera a cunoscut o reducere de 22,87%, pina la 35,7 miliarde de lei. „Scaderile arata ca orice este posibil, iar scenarii pentru atingerea oricaror alte minime sau nivele de pret la bursa in urmatoarele 3-4 luni sint posibile intr-un asemenea context ostil – sint de parere analistii de la Intercapital Invest. Ramine de vazut care vor fi minimele care pot fi atinse de indici in perioada acestei crize economice. Singura luna de referinta pentru comportamentul indicilor este, pina acum, luna octombrie 2008, atunci fiind trei saptamini in care scaderile au fost deosebit de puternice”.
Actiunile care au crescut cel mai mult sint cele ale Contor Group din Arad. Vineri, s-a tranzactionat un pachet de circa 5 milioane de actiuni sau putin peste 3% din societate. Pentru cea mai mare scadere inregistrata, s-au batut mai multe societati. Condmag a cistigat meritat, cu o depreciere de 42,81%. Rompetrol aproape a prins podiumul, actiunea fiind, in ultimul timp, intens speculata pe baza presupusei obligatii de a face obiectul unei oferte. Semnificative sint deprecierile record ale Bancii Transilvania si Bancii Carpatica. Referindu-ne la capitalizare, cel mai mult au pierdut acele societati care au avut de unde sa piarda, daca ne raportam la talia lor. Petrom, cele doua banci mari, Transgaz si Alro au pierdut, impreuna, peste 3,7 miliarde de lei, care, pentru comparatie, inseamna aproape 1% din PIB-ul Romaniei. SIF-urile, Petrom si cele doua banci mari au fost cele mai tranzactionate.
De la inceputul acestui an, indicii BET si BET-C au scazut cu 20,70, respectiv 22,10%, in timp ce BET-FI se afla cu 14,1% sub nivelul inregistrat pe 23 decembrie 2008. Cei mai tranzactionati emitenti au fost Banca Transilvania, BRD-GSG, Petrom, Rompetrol Rafinare si SIF Oltenia, in timp ce ponderea in capitalul societatilor au avut-o tranzactiile cu Broker Cluj-Napoca, Dafora Medias, Banca Transilvania, Contor Grup si Amonil Slobozia. (Petru DONE)
Lasă un răspuns